Bağ-Kur vergi kaydı olmayan dönemi silemez–TOBB veri bizim değil OECD’nin dedi

17 Nisan 2014

Bağ-Kur vergi kaydı olmayan dönemi silemez

 

Normalde vergi veya oda-dernek kaydı ile şirket ortağı olunmayan dönem Bağ-Kur’lu sayılamaz ama Bağ-Kur gerekli araştırmayı yapmadan bu dönemlerin primlerini alıp yıllar sonra iş emekliliğe gelince, senin o dönemlerde vergi kaydın yokmuş deyip hizmetleri silemez…

 

Ali bey, 1983 yılı Mayıs yılından beridir Bağ-Kur’a prim ödedim bu ödemelerden bazıları aflarla oldu. Şimdi emekli olmak için Bağ-Kur’a başvurduğumda senin 1983 ile 1987 arasında vergi kaydın, oda-dernek kaydın veya limited şirket ortaklığın yokmuş diyerek 4 yılımı sildiler ve emekliliğimi reddettiler. Bu haksızlık değil mi? Ben şimdi emekli olamayacak mıyım? Adil Uslu

 

Sayın okurum, tabi ki emekli olacaksınız ama mahkemeyle emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur daha doğrusu yeni adıyla SGK sizi emekli etmez siz iş mahkemesinde dava açarsanız mahkeme ile SGK’yı dize getirip söke söke emekli aylığınızı alırsınız. Hatta ilk başvuru tarihinden itibaren birikmiş tüm emekli aylıklarınızı da SGK’dan alabileceksiniz.

 

***VERGİ VEYA ODA KAYDI OLMAYAN SÜRELER

Normalde gerek 1479 sayılı (eski) Bağ-Kur Kanunu ve gerekse yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, hiç kimse vergi kaydı, limited şirket ortaklığı veya meslek oda-dernek kaydı olmadan Bağ-Kur’lu olamaz ama Bağ-Kur af zamanlarında gerekli araştırma yapmadan madem sizlerden prim almış bu süreleri Bağ-Kur’lu saymak zorundadır. Primlerinizi gerek af veya gerekse de ay be ay ödemiş olmanız fark etmez. Bağ-Kur bu primleri alıp aradan uzun yıllar geçtikten sonra prim borçlarınızı yanlış hesaplamışım seni emekli etmiyorum diyemez. Ayrıca size dava açtığınız örnek göstermeniz için de Yargıtay karar örneği veriyorum.

 

***ÖRNEK YARGITAY KARARI

YARGITAY YİRMİBİRİNCİ HUKUK DAİRESİ

E. 2010/10719

K. 2010/9782

T. 12.10.2010

 

—Zorunlu Sigortalı Olduğunun Tespiti

—Primi Alınan Süreler

 

Özet: Davacının vergi ve oda kayıtlarının bulunmadığı tarihler arasındaki dönemde, davacının 1992 affından yararlanarak geriye doğru sigortalılık süresi yönünden prim ödemesinde bulunduğu, davacıdan prim tahsil edip ödenen primleri yıllarca kullanan ve davacıyı kendi hatalı işlemi nedeniyle yıllarca sigortalı sayan Kurumun, davacıya sigortalı olduğu inancını verdikten sonra yaptığı yanlışlığın farkına vararak sigortalılık süresini indirmesi iyiniyetten uzak olduğundan davacının primi alınan süreler bakımından zorunlu sigortalı kabul edilmesi gerekir. (1479 s. Bağ-Kur K.m.24)

 

 

TOBB veri bizim değil OECD'nin dedi

 

Pazartesi günü bu köşeden TOBB başkanı sayın HİSARCIKLIOĞLU'nun EGD üyeleri için verdiği bilgilendirme toplantısında yayınlanan, "İstihdam üzerindeki yükler" konusundaki verilerini eleştirip, rakamların doğru olmadığını da belirtmiştim. TOBB basın müşaviri nezaket gösterip, sayın başkanın da selamı ile bahse konu verilerin, TOBB tarafından üretilmiş veriler olmadığını, OECD'den alınmış veriler olduğunu ifade etti. Kendilerine teşekkür ederim ama durum şimdi daha vahim oldu, OECD bile Türkiye verilerini doğru bilmiyor. Bizim işverenlerimizin istihdam üzerindeki yükünü dünya bilmezse nasıl buraya yatırım yapmaya geleeckler.