KÜRTAJ VE SGK UYGULAMASI KADINLARIN SEÇİMİ DEĞİL

24 Nisan 2014

 

            Bizim ve diğer bir çok ülkenin kültürü kadınların üreme yetisine bakış açısı ataerkil çıkarlara hizmet etmenin yanı sıra ekonomik çıkarlara dayanmakta ve bu çıkarlarlar doğrultusunda şekillenmektedir .Türkiye ‘de tarım hakimken , geniş aileler oluşturmak önemliydi.Bu nedenle kadının çocuk doğurması isteniyor özellikle de erkek çocuk doğurması bekleniyordu.Ne var ki sanayileşme , şehirleşme ile birlikte ile geniş aileler ekonomik bir varlık olma konusunda zayıflamaya başladı. Göçmen bazı gruplar içinse hala geçiş döneminde ekonomik bir varlık olarak ancak tek bir aileyi birkaç çocuğun ve diğer yakınların desteği ile ayakta tutabildiği gereğiyle hareket etmekteler.

         Annelik ve çocuk doğurmak evet saygıdeğer bir durumdur.Kadınlara gerçek bir kadın olmanın tek yolunun olduğu söylenmektedir.Kadınlar kendilerini tam hissetmek bütün olabilmek , başka şekillerde ifade edilme özlemi için parçalarını feda etmek durumunda kalmışlardır . Ekonomik yönetim savaş , ekonomiye genç nüfus can suyu ile şimdide kadınlara annelik yapmaları söyleniyor. Yada durum değişikliklerinde bütün olmak için annelik yapma içgüdülerini feda etmeleri gerektiğini söylüyorlar ve bu yönde yasal düzenlemeler programlar yapıyorlar.

         İşte tüm bunların birer göstergesi olarak yapılan yasal düzenlemeler :

13/Mart/2014 de yayınlanan bir haberde ;

            Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, kürtaj uygulamasının gizlice yasaklandığını belirterek, bunun nasıl gerçekleştiğine ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Medula Hastane sistemi olarak bilinen GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile sağlık tesisleri arasında, hizmetlerin ödemesini gerçekleştirmek için oluşturulmuş sistemde kadın doğum doktorları kürtaj işlemi yapamamaktadır. Medula sisteminden kürtaj için gerekli ‘tıbbi tahliye’ bölümünün silinmesi ile yasal olarak belirlenmiş 10 haftalık sürede kürtaj talep edenlere’ hizmet verilememektedir” dedi.

Otomatik olarak durdu
Demir, yaptığı yazılı açıklamada kürtaj uygulamasının sessiz sedasız kaldırıldığına dikkat çekti. “Kamu hastanelerinde sosyal güvence kapsamında 10 haftaya kadar ücretsiz uygulanması gereken kürtaj uygulaması hiç yasal dayanak olmaksızın sona erdirildi” diyen Demir, şunları söyledi: “Online kayıt sisteminde kürtaj işlemi için kullanılan ‘tıbbi tahliye kodu’ kaldırılınca, bu konuda yapılan tüm tetkik ve hizmetler otomatik olarak durdurulmuş oldu.”

 21/Mart/2014 de Ali Tezel üstadın yazısında

İsteğe bağlı Kürtaj yeniden SUT'a girdi ve hocaların muayene ücreti zamlandı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ile isteğe bağlı kürtaj parasını artık SGK ödeyecek, bu arada hocalarca yapılan muayene ücretlerine de zam geldi…

Kadınlar kürtaj yapmasın veya yaptıracaksa bile parasını ceplerinden ödesinler diye SUT'da yapılan gizlice yapılan değişiklik kürtaj SUT'dan silinmişti. Bu sebeple de SGK ile sözleşmesi olan hastaneler isteğe bağlı kürtajı SGK'ya fatura edemiyorlardı.

Yeni SUT isteğe bağlı kürtaja izin verdi

İsteğe bağlı kürtaj” 18.03.2014 günü yayımlanan Resmi Gazete’de SUT'a girdi

MEDULA sisteminden sessizce çıkarılmıştı…

Kürtaj uygulaması, Medula sisteminden kürtaj için gerekli ‘tıbbi tahliye’ bölümünün kodunun silinmesi ile yasal olarak belirlenmiş 10 haftalık sürede kürtaj talep edenlere’ hizmet verilemeyerek kürtaj uygulaması sessiz sedasız kaldırılmıştı. “Kamu hastanelerinde sosyal güvence kapsamında 10 haftaya kadar ücretsiz uygulanması gereken kürtaj uygulaması hiç yasal dayanak olmaksızın sona erdirmiş, böylece “Online kayıt sisteminde kürtaj işlemi için kullanılan ‘tıbbi tahliye kodu’ kaldırılınca, bu konuda yapılan tüm tetkik ve hizmetler otomatik olarak durdurulmuştu.”

Hekimin karar verme yetkisi alınarak eli kolu bağlanmıştı
            Bu durumda yapılan uygulama kişi hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği gibi hekimin hasta sağlığı ile ilgili çok önemli bir konuda karar verme yetkisini elinden alarak,elini kolunu bağlamış ve mesleki sorumluluğunu yerine getirmesini engellenmek için ‘spiral’ olarak da adlandırılan ve kamu hastanelerinde kadınlara ücretsiz olarak uygulanması gereken rahim içi araçlar (RİA) da doktorlar tarafından yazıldığı halde hastaneler fatura edemediği için ancak ücret karşılığı takılabilmesi zorunluluğu getirmekteydi..Hiçbir yasal dayanağı olmaksızın hastayı ve hekimi zor durumda ve karşı karşıya bırakan bu keyfi uygulamalarına artan tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı “parası olana kürtaj” uygulamasını sona erdirdi.

            Resmi Gazete’de 18 Mart günü yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre 10 haftadan küçük gebeliklerdeki “isteğe bağlı” kürtajlar SGK kapsamına girdi. Bundan böyle kürtaj olmak isteyenler gebelikleri 10 haftadan küçük olmak koşuluyla, devlet hastanelerinde kürtaj yaptırabilecek. Böylece daha önce işlemin ücretinin devlet tarafından ödenebilmesi için tıbbi zorunluluk koşulu kaldırılmış oluyor.

            Tüm bu düzenlemeler kadınların isteğini gerçeği ile yansıtmamaktadır. Tarih boyunca kadınlara farkında olmadan bilinçlerinde veya bilinç altılarında yarattırdıkları düşünceler davranışlar kadınların gerçek isteği değildir.Bütün kadınlar için aynı koşullar şartlar geçerli değildir , anne olmak veya olmamak bir seçimdir.Kadının doğurganlığı bir seçimdir. Her seçimin güzelliği olduğu gibi bir de bedeli vardır.Seçim yapmanın doğası gereği bir seçime karar verdiğimizde diğer seçeneğin getirisinden vaz geçeriz.

         Kadınların seçimi erkeklerin yasaların ekonomik çıkarların  insafına bırakılamaz.