Vakıfbank Emeklilik Sandığı’da Yasalara tabidir

5 Temmuz 2014

Vakıfbank Emeklilik Sandığı'da Yasalara tabidir

 

Banka ve Borsa'lara ait sandıklar da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Bakanlar veya Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı tüm mevzuatı uygulamak zorundadır. Benim emeklilik sandık vakıf senedimiz yasaya aykırı ben de mevzuatı takmam, vakıf senedini takarım diyemez…

 

Dün ilginç bir durum ile karşılaştım. Vatandaşın birinin SSK'da ve Yurtdışında hizmetleri olduğu gibi (506 ve 5510 geçici 20. maddelerine tabi) Vakıfbank Emeklilik Sandığı'nda da hizmetleri var. Vatandaş emeklilik talebini Şubat 2014'de SSK'ya yapıyor ve SSK'da bendeki hizmetlerin son yedi yılın (2520 günün) içinde daha az Vakıfbank Emeklilik Sandığı'nda daha çok diyerek Vakıfbank Emeklilik Sandığı'na gönderiyor.

 

Zira, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanunu'nun 8. maddesine göre;

"Aylığı bağlayacak kurum: 
Madde 8 – Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.

Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re'sen emekli olma (Ek ibare:27/1/2000-4505/1 md.) süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca,kendi mevzuatına göre aylık bağlanır."

 

 

***VAKIFBANK SANDIĞI SSK'YA YAPILMIŞ EMEKLİLİK MÜRACAATINI YOK SAYAMAZ

Vakıfbank Emeklilik Sandığı, sanki vatandaşın SSK'ya yapılmış Şubat 2014 ayında emeklilik talebi  yokmuş gibi bana yeni emeklilik talebi gönder diyor. Oysa, 2829 sayılı Yasa ve Yönetmeliği'nin 11. maddesi konuyu apaçık ortaya koyuyor. Diyor ki;

 

"Başvuru ve Yapılacak İşlem

 Madde 11- Sigortalı veya hak sahipleri tarafından, aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine, bu kurumun mevzuatına göre tahsis için yapılan ve kurum kayıtlarına alınmış olan başvuru, aylığı başlayacağı Kurum mevzuatına  göre de geçerli sayılır.

                Başvuruyu alan kurum, ilgilinin diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini ve kendi mevzuatına göre gerekli tahsis belgelerini temin eder. Ancak, aylığın diğer bir kurum tarafından bağlanması gerektiğinin anlaşılması halinde, yazılı başvurunun aslı ve bu zamana kadar temin edilmiş olan tahsis belgeleri ile birlikte kendisinde geçmiş hizmet sürelerini ve gerekli ise kazanç durumunu aylığı bağlıyacak Kuruma bildirir."

 

***EMEKLİLİK MÜRACAATI TAKİP EDEN AYBAŞINDAN GEÇERLİDİR

Mevzuatımıza göre, ister SSK, ister Bağ-Kur isterse de özel banka-borsa sandıklarında emeklilik aylığının başlangıcı, emeklilik dilekçesinin verildiği günü takip eden aybaşıdır. Şimdi, bu vatandaş Şubat 2014'de SSK'ya emeklilik dilekçesi vermiş bile olsa, doğru Kurum olan Vakıfbank Emeklilik Sandığı takip eden aybaşı olan Mart 2014 ayından itibaren emekli aylığı bağlamak zorundadır. Zorundadır da ben bağlamam Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarını takmam, iplemem derse de mahkemeler orda duruyor. Cumhuriyet savcıları da cumhurun hakkını yiyen ve yasaları takmam diyenler için hazır bekliyor.

***AYNI SANDIK İHYAYI DA YASADIŞI HESAPLAMIŞTI

Özel Banka ve Borsaların emeklilik sandıkları, 506 sayılı Kanun'un geçici 20. maddesine tabidirler ve bu maddeye göre; " en az bu kanunda (506 veya 5510) belirtilen

yardımları sağlıyacak…" şekilde sigortalı ve emeklilerine işlem yapmak zorundadır. Vakıfbank Emeklilik Sandığı ise hizmet ihyalarında 506 sayılı Kanunu uygulamak yerine kendi vakıf senedini uygulayarak sigortalısını zarara uğratmıştır.

 

"Bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalar:

 Geçici Madde 20 -…

b) Bu personelin, iş kazalariyle meslek hastalıkları, hastalık, analık, malullük, yaşlılık ve

ölüm, eşlerinin analık, eş ve çocuklarının hastalık hallerinde, en az bu kanunda belirtilen

yardımları sağlıyacak,.."