İzinler de işçi-memur ayrımı giderilmeli

7 Temmuz 2014

İzinler de işçi-memur ayrımı giderilmeli

 

İşçi de çalışan, memur da çalışan ve her kesimin izni farklı, herkesin dinlenmeye, doğum yapan eşinin yanında olmaya hakkı olmalı. Bu sebeple işçi-memur ayrımı en azından izinler de ortada kalkmalı… 

 

Yıllık izin uygulamalarında işçiler kıdemlerine göre 14 ile 26 gün arasında izin kullanırken, memurlar da 10 yıldan az hizmeti olanlar 20, çok olanlar 30 gün yıllık izin kullanabilmektedir.

 

***Erkek işçiye doğum izni yok

Kadınlara doğum yapmaları teşvik edilmek istenirken aynı zamanda da daha çok çalışma hayatına girmeleri ve istihdama katılmaları da istenmektedir. Yani “çocuk da yaparım kariyer de” diyen kadın sayısında artış isteniyor. Ancak, her ne hikmetse eşi doğum yapan erkek işçiye TEK BİR GÜN bile doğum izni yok. Bu arada doğum izin ve hakları konusunda çalışanlar arasında memur, işçi ayrımı had safhada, öncelikle bunun giderilmesi şart.

 

***MEMUR-İŞÇİ AYRIMI GİDERİLMELİ

Memurların durumu daha iyi;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince;

-Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ayrıca, Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

 

-Kadın İşçilere de 4857 sayılı Kanun gereğince aynı izin süresi var. Annenin ölümü halinde işçi babaya bu izin süresi verilmiyor.

 

-Memur babaya 10 gün izin var, işçi babaya izin yok;

657 sayılı Kanuna göre, Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilir.

Erkek (işçi) babaya ise yasal olarak hiç izin yok

 

***Süt izni memurun çok işçinin az;

Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

Kadın işçi ise sadece günde 1,5 saat süt izni kullanabilir.

 

***Ücretsiz izinde de memur önde

Kadın Memura, doğum izinlerinin bitiminden itibaren dilerse 24 ay ücretsiz izin verilir. Erkek eşe de aynı şekilde, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

Kadın işçiye sadece altı ay olan ücretsiz izin süresi, erkek eşine ise hiç verilmemektedir.

 

***Evlat edinen memur-işçi

Memur, Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm halinde eşlere kullandırılabilir.

Kadın-erkek işçiye ise evlat edinirse hiçbir şekilde izin yok.

 

***Doğum ve çocuk parası memura var işçiye yok

Doğum yapan memura şimdiki rakamlarla işvereni devlet tarafından bir kerelik, 2500 X (0,076998)=192 lira doğum yapma bonusu verilirken, kadın işçilere işverenince ödenen tek bir kuruş ödeme yoktur.

Ayrıca, memurlara her bir çocuk için ayda 38  TL ödeme yapılırken, işçilere işverenleri bu rakamı vermek zorunda değil, dilerse verir, dilerse vermez.