Tutuklu işçiye kıdem tazminatı ödenebilir–Asker dönüşü işçi öncelikle işe alınmalı

8 Ağustos 2014

Tutuklu işçiye kıdem tazminatı ödenebilir

 

4857 sayılı İş Kanunumuzun 25 maddesi gereğince, "İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığının 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması" halinde işverenin kıdem tazminatını ödeyerek işten çıkarma hakkı vardır. Bunu ister çıkarır ister çıkarmaz….Ancak, tutuklanmaya sebep suç işyeri ile ilgili ise ve hüküm ile sonuçlanmışsa kıdem ödenmesi gerekmez…

 

Beş yıldır çalışan personelimiz tutuklandı, iş akdi ne zaman fesih olur, kıdem tazminatı ödenir mi? İşsizlik ödeneği alabilir mi? Ahmet Çakır

 Sayın okurum, bu konuyu belirleyen iki durum var.

Birincisi, tutukluluğunun ne kadar sürdüğüdür. İşçiniz beş yıldır çalıştığı için 8 haftalık (17. maddeye göre) ihbar-bildirim süresi var. Tutukluluk hali 8 haftayı aşarsa işverenin işten çıkarma hakkı var ve bu durumda kıdem tazminatı ödenmek zorundadır. İşveren tutukluluk 8 haftayı aşınca ister çıkarır ister çıkarmaz, keyfine kalmış.

İkinci husus ise çalışanınızın tutuklanmasına sebep olan olay nerde işlendiğidir. İlgili kişi işyeri ile alakalı olmayan bir suçtan dolayı tutuklanmışsa tavsiyem hüküme kadar çıkarmayın ve hüküm giyerse tazminatsız çıkarma hakkınız olur. Olay işyeri ile ilgili değilse bunun bir önemi yoktur.

Şayet, çıkaracaksanız cezaevinde çıkışta işsizlik parası alabilmesi için de işten çıkış bildirgesi düzenlemeniz gerekir.

İşyeri ile ilgili bir suç ile ceza alırsa kıdem ve diğer tazminatları ödemek zorunda değilsiniz, sadece varsa içerdeki alacakları ile yıllık izin paralarını vermek zorundasınız.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25 inci maddesinin “Zorlayıcı sebepler” başlıklı III üncü bendi gereğince, “İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması” halinde işçinizi işten çıkarabilirsiniz ama kıdem tazminatı vermek zorundasınız.

Öte yandan, aynı maddenin IV üncü bendi gereğince de, “İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.” halinde de işten hemen çıkarabilirsiniz ama yine kıdem tazminatı ödemek zorundasınız.

Aklınıza hapise düşen işçiye kıdem mi ödenir diyenler çıkabilir hatta bu konuyla ilgili düzenleme hatırlıyorum diyorsanız, 25 inci maddenin “Ahlak ve iyi niyet kurallarına

uymayan haller ve benzerleri” başlıklı  II inci bendinin (f) gereğince; “

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi” halinde işçi derhal işten çıkarılır ve kendisine tek kuruş tazminat ödenmez.

 

***CEZAEVİNDEN ÇIKIŞTA DA İŞSİZLİK PARASI ALABİLİR

İşçinizin suçu işyeri ile ilgili değilse, 4447 sayılı Kanun gereğince de, cezaevinde geçirdiği süre yok sayılır ve sanki cezaevinden çıktığı gün (işten çıkarılmış gibi) değerlendirilerek, diğer şartları uyuyorsa kendisine İŞKUR işsizlik parası da öder.

 *******************************

Asker dönüşü işçi öncelikle işe alınmalı

Askerlik için işyerinden ayrılırsam, askerlik bittiğinde beni geri almak zorunda mi? Bir seneyi geçti aynı işyerinde işe başlayalı? Oğuz Aydın

 

İşyerinde bir yıldan fazla süre ile çalıştığınız için askerlik için işyerinden ayrılırsanız her yıl için bir brüt ücret kıdem tazminatı alma hakkınız var. Öte yandan, 4857/31. madde gereğince asker dönüşü iki ay içinde işverene başvurursanız öncelikli olarak işe alınmanız gerekir. İşveren öncelikle işe almazsa üç aylık tazminat alırsınız.