Malül emeklisi yaşı dolunda normal emekli de olur

11 Ağustos 2014

Malül emeklisi yaşı dolunda normal emekli de olur

 

Hastalığı sebebiyle SSK’dan malulen emekli olan birisi normal emeklilik zamanı gelince SSK’lı işe girip çıkarsa ertesi gün normal emeklilik müracaatı da yapabilir…

 

 

 

 

Malülen emekliyim ama normal primimi de doldurdum ama yaşı bekliyordum. Hastalığımdan dolayı malülen emekli oldum. Yaşım dolduğunda normal emeklilik için müracaat edebilir miyimBirol Durgun

 

Birol bey, evet malulen emekli iken şimdi bile bir gün bile olsa SSK’lı işe girseniz malullük aylığınızı SGK keser. Ertesi gün ister normal isterseniz de yeniden malulen emeklilik müracaatı da yapabilirsiniz.

 

***MALÜLLÜK AYLIĞI SİGORTALI OLUNCA KESİLİR

5510 sayılı Kanun gereğince, nereden malulen emekli olduysanız, o sigorta çeşidinde yeniden işe girerseniz malullük aylığı kesilir. Mesela, siz SSK’dan malulen emekliyseniz SSK’lı bir işe girdiğiniz an malullük aylığınız kesilir. Bağ-Kur’lu olmayı gerektiren vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığında ise kesilmez ama emekli aylığınız yüzde 15 eksik ödenir. Benzer şekilde Bağ-Kur’dan malulen emekli olduktan sonra SSK’lı bir işe girerseniz malullük aylığı kesilmez ama işyerinden aldığınız ücretten SGDP kesilir. Ancak, yeniden Bağ-Kur gerektirecek vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığında malullük aylığınız kesilir.

 

***SONRASINDA İSTER NORMAL EMEKLİLİK İSTER MALÜLLÜK MÜRACAATI YAPABİLİRSİNİZ

Malüllük aylığı işe girme sebebiyle kesilmişse, o işi bırakında isterseniz (yaşınız, priminiz, sigortalılık süreniz tamam ise) normal emekli aylığı müracaatı yapabileceğiniz gibi dilerseniz yeniden sağlık kuruluna girmeyi göze alarak malulen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Ancak, unutmayın malulen emekliler, normal emeklilere göre genelde daha fazla emekli aylığı sahibi olurlar. Zira, malulen emekliler SSK için 7200 günleri yoksa bile sanki 7200 günü varmış gibi emekli aylığı hesaplanır. Normalde 7200 günden az gününüz varsa bu kere daha düşük emekli aylığı sahibi olabilirsiniz. Bunun için mutlaka sosyal güvenlik uzmanlarına danışıp emekli aylığınızı hesaplattırın, Dimyat’a prince giderken evdeki bulgurdan olmayın.

 

***AMACINIZ AYLIK ALIP BİR DE ÇALIŞMAKSA TAVSİYE EDERİM

Biliyorsunuz malulen emekliler, malulen emekli oldukları sigorta çeşidinde çalışamazlar, çalışırlarsa malülllük aylığını kaybederler. Sizin malullük aylığınız kestirip normal emekli olma amacınız, hem emekli aylığımı alayım hem de emekli olarak SGDP ödeyerek çalışayım ise bu arzunuzu tavsiye ederim. Değilse tavsiye etmem.

 

 

Avusturya işe girişi Türkiye’de de geçerlidir

1973 doğumluyum, 17 yaşında iken Avusturya’da sigortalı olarak çalışmışlığım oldu. Bu sigortalılık Türkiye’ye geçerliliği olur mu beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım.

Şerafettin Özgül 

Beyefendi, Türkiye ile Avusturya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var olduğundan, şimdi ki yasalarımıza göre (Avusturya’dan prim iadesi almadıysanız) “Kısmi Aylık” için Avusturya işe giriş tarihiniz (18 yaşında olarak) Türkiye için de işe giriş tarihidir. Bu arada yine şimdiki Kanunlar gereğince işe mahkemesinde Avusturya başlangıç davası ile “Tam Aylık” için de başlangıç olarak kabul edilir. Ancak, TBMM’de görüşülmekte olan Torba Yasa aynen resmi gazetede yayımlanırsa davaya gerek kalmadan “Tam Aylık” için başlangıç sayılacak.