Torba yasa 3. seçimi de görüp Çuval olabilir

15 Ağustos 2014

Torba yasa 3. seçimi de görüp Çuval olabilir

 

 

(SON) Torba Yasa çalışmaları yerel seçimlerden hemen önce başladı, tüm bakanlıklar kendilerine vatandaşlardan gelen talepleri değerlendirip Başbakanlığa gönderdiler, Başbakanlık'da TBMM'ye sevk etti. Önce yerel seçim öncesi çıktı, çıkıyor derken zaman geçti, seçim bitti. Sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi çıktı çıkıyor derken, çıkmadı seçim bitti.  TBMM de dün Ekim ayına kadar tatile girdi ve artık büyük ihtimal ile 2015 genel seçimleri öncesinde yine aynı vaatleri duyacağız, çıktı-çıkıyor. Artık şu gerçek ki Torba Yasa üçüncü seçimini de görecek. Umarım dört veya beşinci seçimi görmez de aynı koyundan 5 post çıkmaz. Torba bu süre zarfında ÇUVAL'a dönüşmez.

 

 

***ÖNGÖRÜM TUTTU

Demiştim ki, Cumhurbaşkanlığı seçim turlarında, adaylardan biri ilk turda seçimi kazanırsa Torba'yı unutun başka bahara kalır, ancak seçim ikinci tura kalırsa halk ne isterse hepsi Torba'ya girer ve 3 günde TBMM'den geçip yasalaşır. Bu öngörüm de gerçekleşti. TBMM normalde temmuz başında her sene tatile girerdi, bu sene seçim için tatil ertelendi ve vekiller hazır bekletildi. Seçim ikinci tura kalsaydı Torba, TBMM'den geçecekti. İkinti tura kalmadı ve aynı koyundan 3. post için artık genel seçime kadar çıkmaz…

 

 

 

Kamu oyunda "Torba Yasa" olarak bilinen ama resmi adı “İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN TASARISI” TBMM’de görüşülmeye başlandı ve 4. bölüme kadar gelindi. Ancak şimdi TBMM, ekim ayına kadar tatile girdi.

Çeşitli kanun tasarı ve tekliflerinin birleştirilip, Torba Yasa olarak aynı metinde birleştirilmesi işi son zamanların geleneklerinden biri haline geldi.TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen Torba Kanun tasarısı 148. maddeden oluşmakta olup önergelerle madde sayısı artabilecektir ki şimdiden epey madde ihdas edilmiş madde sayısı artmıştır.

TBMM’de tasarı 6 bölüm halinde görüşülmeye başlanan tasarı ancak 4. bölüme kadar gelebilmiştir. Görüşmeler tatil nedeniyle yarım kaldığından bugüne kadar kabul edilen maddelerin de bir anlamı yoktur. Yasanın tamamı ne zaman TBMM'den geçer ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp, Resmi Gazete'de yayımlanınca uygulamaya girebilecek.

Görüşülmesi ertelenen ve ekim ayından sonraya kalan 50 madde daha var.

 

639 Sıra Sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/931)

BÖLÜMLER

BÖLÜM MADDELERİ

BÖLÜMDEKİ MADDE SAYISI

1. BÖLÜM

1 ila 25 inci maddeler

25

2. BÖLÜM

26 ila 50 inci maddeler

25

3. BÖLÜM

51 ila 74 üncü maddeler (70 inci maddeye bağlı (a)

ve (b) fıkraları ile 74 üncü maddeye bağlı (1,2) ve (3) üncü fıkralar dahil

26

4. BÖLÜM

75 ila 101 inci maddeler

27

5. BÖLÜM

102 ila 126 ncı maddeler (103 üncü maddeye bağlı (a) ve (b) fıkraları ile 116 ncı maddeye bağlı (a) ve (b) fıkraları dahil)

27

6. BÖLÜM

127 ila 148 inci maddeler (Geçici 1 inci madde dahil)

23

 

***TORBAYA GİREBİLECEK DURUMDA OLANLAR  DEMOKRATİK HAKKINIZI KULLANIN VE GİRİN TORBAYA HEM de SEÇİMDEN ÖNCE İSTEYİN….

 

Madem Torba Yasa, üçüncü seçimi de görecek öyleyle var olan Torba'ya alınmayan aşağıdaki kesimler, siyaset üzerinde gerekli demokratik baskıları gerçekleştirebilirlerse Torba'da olabilirler. Madem demokratik bir ülkeyiz, halkın talepleri de tam seçim öncesi Torba geliyor, Torba geliyor diye rüşvet vereceğiz diyerek geçiştirildi, 2015 genel seçimine giderken Torba yeniden gündeme gelir ve çıkarsa oy verirsiniz.

 

1-Emeklilikte Yaşa Takılanlara gaspedilen hakları verilmeli ve emekli edilmeli

2-Staj mağdurlarına borçlanma hakkı tanınmalı

3-Bağ-Kur borçları (12 aydan çok ise) silinmeli

4-1.10.2008 veya 4.10.2000 öncesi vergi süreleri ile çiftçilik sürelerine Bağ-Kur'lu olma hakkı tanınmalı

5-Türkiye'de ikamet eden kadınlar da tıpkı gurbetçi kadınlara verilen hak olan ev kadınlığı sürelerini borçlanmak istiyor verilmeli

6-Yaşı geldiği halde günü dolmayanlara en azından 1800 günlük borçlanma hakkı verilmeli

7-Doğum izni 16 haftadan 20 haftaya çıkarılmalı

8-Kamu taşaron işçileri ile 4/C'li mevsimlik işçiler kadroya alınmalı

9-Ev hizmetlerinden esirgenen emeklilik primleri kupon ile sistemleştirilmeli

10-Tüm emeklilere İNTİBAK yapılmalı

11-Öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası borcu tamamen silinmeli

12-Ayda 30 günden az iş bulabilen işçilere GSS borcu çıkarılmamalı ve var olanlar da silinmeli

13-Çalıştıkça emekli aylıklarının düşmesi engellenmeli

14-Bebek ve çocuklar için en az 300 lira kreş desteği gelmeli

15-Çalışan annelerin çalışma saatleri kreş saatlerine uygun düzenlenmeli