Yurtdışında çalışan eski memurlar Mutlaka Yurtdışında emekli olmadan önce burada SSK’ya borçlanma yapınız

16 Ağustos 2014

Yurtdışında çalışan eski memurlar

Mutlaka Yurtdışında emekli olmadan önce burada SSK’ya borçlanma yapınız

 

Aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerde emekli olursanız artık Türkiye’de SSK’lı işe girip SSK’dan yurtdışı borçlanmasıyla emekli olamazsınız. Bu sebeple mutlaka orda emekli olmadan burda SSK’lı olun…

 

 

 

Almanya’da yaşıyorum, Türkiye’de 5 yıl Milli Eğitim Müdürlügü’nde memur olarak çalışmışlığım var. SSK’dan emekli olmak istiyorum ne yapmam lazim? Türkiye’de emekli sandığında kayıtlıydım. SSK’dan emekli olabilir miyim? Almanya’da 13 yıl çalışmışlığım var halen de çalışıyorum. Helvader Erenler

 

Sayın okurum, Türkiye’den ayrılmadan önce en son eski adıyla T.C. Emekli Sandığı yeni adıyla SGK 4/C’li çalışmışsınız. SSK’dan emekli olmak istiyorsanız iki şeye dikkat edeceksiniz. Birincisi Almanya’dan emekli olmadan önce mutlaka Türkiye’ye gelip kısa sürede olsa SSK’lı işe girip bir müddet çalışmanız gerekir. Şayet, Almanya’dan emekli olduktan sonra bunu yaparsanız bir anlamı kalmaz. Zira, Almanya’ya yapılmış emeklilik talebi Türkiye’ye de yapılmış sayılır ve SGK size buradaki 5 yıllık memuriyet için Sözleşme Kısmi Aylığı bağlar.  Kısmi aylığı sonra tam aylığa çıkarmak için mutlaka Emekli Sandığına ödemeniz gerekir ki hem pahalıdır hem de iyi emekli aylığı vermez.

 

***EMEKLİ OLMADAN BURADA SSK’LI OLUN MUTLAKA

Emekli Sandığına borçlanmamak için Almanya’dan emekli olmadan önce mutlaka mesela yıllık izin veya işsizlik dönemlerinizde Türkiye’de en azından birkaç gün SSK’lı işe girin ki ilerde borçlanmanızı SSK’ya yapma hakkınız olsun. Ayrıca, dilerseniz de bir an önce yurtdışı borçlanmanızı yapmanızda fayda var.

 

 

Evlenen kadın bir yıl içinde kıdemi isteyebilir

 

Ali bey, aynı yerde 7 yıldır çalışıyorum.  Şimdi 8 ay önce evlendim işi bırakabilir miyim? Önceden haber vermem gerekir mi? Tazminatımı alabilir miyim? İsmi Saklı

 

1475 sayılı Mülga İş Kanunu’nun yürürlükteki 14’üncü maddesi gereğince, Kadının evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde kendi arzusu ile iş akdini sonlandırılması sonucu işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bu tür işten ayrılmalarda ihbar süresi yoktur yani kadın işverene ben evlilik sebebiyle işimden ayrılıyorum diye dilekçesini verdiği anda işi bırakabilir ve kıdem tazminatı da anında ödenmelidir.

 

Emekli öğretmen iş kurarsa emekli aylığı yüzde 15 azalır

 

Babam emekli sandığından öğretmen emeklisi ve şimdi bir dershanenin ortağı olacak. Yani kurulacak bir limited şirketin ortağı olacak. Bu durumda yine eskisi gibi emekli sandığından maaş almaya ve sağlık hizmetlerinden emekli sandığı emeklisi olarak yararlanmaya devam edecek mi? (Şirket ortağı olmasının kendisine getirdiği ek yükler neler ve emekli sandığından olan haklarını kaybetme ihtimali var mı?) Yoksa artık Bağ-Kur’lu sayılıp ona göre mi hizmet alacak? Ayrıca Bağ-Kur’a prim ödeyecek mi? İsmi Saklı

 

            Sayın okurum, T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olan babanız limited şirket kurucu ortağı olduğu andan itibaren 5510 sayılı Kanun gereğinde aldığı emekli aylığınız yüzde 15 eksik almaya başlayacak. T.C. Emekli Sandığı’ndan aldığı emekli aylığını da almaya devam edeceği gibi sağlık hizmetlerini de yine T.C. Emekli Sandığı emekliliği üzerinden sağlanacak.