Devlet Hastanesine cebinden gideceklerin fiyatları zamlandı

22 Ağustos 2014

Devlet Hastanesine cebinden gideceklerin fiyatları zamlandı

 

 

Şimdiler de pek bilinmez ama sağlık hizmetlerinin fiyatları, Sağlık Bakanlığı'nca ayrı belirlenir, Türk Tabipleri Birliği'nce (TTB) ayrı belirlenir, SGK tarafından ayrı belirlenir.

Mesela, SGK kapsamında değilseniz veya kapsamda olmakla birlikte SGK'ya borcunuz olduğu için kamu hastanesine giderseniz hastane veznesine ödeyeceğiniz tutarları Sağlık Bakanlığı belirler, Özel Hastaneye giderseniz de genele TTB fiyatları uygulanır.

 

İşte Sağlık Bakanlığı tedavi hizmetleri ile ilgili fiyat listesini Temmuz ayında büyük zamlar geldi.

 

Aslında tüm ülke nüfusu hatta ülkemizde 1 yıldan fazladır ikamet edenlerin tamamı SGK kapsamı altında GSS'li (Genel Sağlık Sigortası)'dir. Ancak, bunlarda GSS primlerini veya normal primlerini ceplerinden ödeyecekler prim borçları olduğu için SGK üzerinden sağlık yardımı alamazlar. Devlet hastanelerine gittiklerinde tedavi masraflarını kendi ceplerinden ödemek zorundadırlar.

 

 

***KİMLER CEBİNDEN SAĞLIK ÖDEYECEK

Vatandaşın Sağlık Bakanlığı hastanelerine vezneden ödeyeceği muayene ücreti 15 liradan 30 liraya çıktı, tahlil ve tedavi ücretleri de yüzde 100 zamlandı…
1-Bağ-Kur'lusunu prim borcunuz var (60 günden fazla) (Sayıları 15, milyon olup eş ve çocuk dahil değil)
2-İsteğe bağlısınız prim borcunuz var. (sayıları 150 bin kadar olup eş ve çocuklar bu sayıya dahil değildir)
3-GSS'lisiniz prim borcunuz var. (Sayıları 3 milyon kadardır ama eş-çocuklar bu sayıya dahil değildir)
4-Yabancısınız. (sayıları 40 bin kadardır)

İşte yukarıda sayılanlar SGK üzerinden sağlık yardımı alamazlar kendi ceplerinden sağlık masraflarını karşılamak zorundadırlar.

Bu durumlarda SGK üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Kendi cebinizden devlet hastanesi veznesine para ödeyip muayene-tetkik-tahlil yaptırmanız lazım. Daha düne kadar devlet hastanesinde muayene ücreti 15 liraydı şimdi 30 lira oldu. Tetkik ve tedavi ücretleri de yüzde 100 zamlandı…

 

***TABLO

Devlet hastanesinde 15 lira olan muayene ücreti yeni liste ile 30 lira oldu.