SOSYAL GÜVENLİĞİN UNUTULAN İSMİ ZİYA PERVER 5 YIL ÖNCE UYARMIŞTI ŞİMDİ SGK GERİ ADIM ATTI

25 Ağustos 2014

 

SOSYAL GÜVENLİĞİN UNUTULAN İSMİ ZİYA PERVER 5 YIL ÖNCE UYARMIŞTI ŞİMDİ SGK GERİ ADIM ATTI

 

Ziya Perver  üstadın yazılarından Sosyal Güvenlik Dünyasının bir çok sırlarını çözme imkanını yakalamıştık.

 

Yazılarına ara vermesi aslında bu alanda bir boşluk yaratmıştır.

 

Bir çok yazar dostlarımız halen yazarın eski yazılarından faydalanarak, günümüze uyarlayanlara rastlıyoruz.

 

Ziya Perver üstadın köşesinin boşluğu , gazetenin sudunun da doldurulmamıştır.

 

Aboneleri de aynı doyurucu lezzette yazı yazan ,sorularına cevap veren bu yazarı arar olmuştur.

 

Geçici olarak  bazı üstatlarımız  o gazete de  yazsa bile Ziya Perver üstadın yeri doldurulmaz.

 

Bugünlerde bazı yazarlar köşelerinde biz yazdık SGK geri adım attı deseler de , yaptığım araştırma da Ziya Perver üstadın  5 yıl önce uyardığını,  çözüm yolunu önerdiğini  görmekteyiz.

 

YURTİÇİ ÇALIŞMALARI İLE EMEKLİ OLANLAR YURTDIŞINDA ÇALIŞIR
Baştan ifade edelim ister düşük gelirle ister normal gelirle olsun bu çalışmalar Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde farklı değerlendirilmemektedir. Aylıkların kesilmesi konusuna gelince, eski 506 (veya 2925) sayılı Kanun veya eski 1479 (veya 2926) sayılı Kanun gereğince HİÇ YURTDIŞI BORÇLANMASI yapmadan Türkiye’de emekli olan birisi Almanya ve başka bir yabancı ülkede işe girerse, iş kurarsa emekli aylığının kesilmesini öngören bir düzenleme yoktu. Fakat buna rağmen Bağ-Kur değil ama SSK, ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerde işe girenlerin emekli aylıklarını (işe girdiğiniz işverenlerden SGDP alamıyorum diyerek) yasadışı bir şekilde kesiyordu. Aylıkları kesilenler de İş Mahkemelerine müracaat ederek kesilen aylıklarını tekrar bağlatıyorlardı.

 

Şimdi ise 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile getirilen, fıkra ile

 

“Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı  bağlandıktan sonra;

 



 

 

a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç olmak üzere bu Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir…”

 

1 Ekim 2008 gününden sonra ilk defa sigortalı olup da ilerde 65 yaşına gelip emekli olanların aylıklarının kesilmesi öngörülmüştür.

 

Fakat, 5510 sayılı Kanun’un geçici 1 inci maddesinin 2 inci fıkrasına göre 1 Ekim 2008 gününden önce, 506, 1479, 2925, 2926 sayılı kanunlara göre bağlanan veya hak kazananlara aylık, gelir ve diğer ödenekler ile ek ödemenin verilmesine devam edilir. Bu gelir ve aylıkların durum değişikliği nedeniyle artırılması, azaltılması, kesilmesi veya yeniden bağlanmasında, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümleri uygulanır dendiğinden ve eski Kanunlarda da yurtdışında işe girildi diye emekli aylığının kesilmesi mümkün olmadığından emekli aylıkları kesilemez.

 

 

 

Bütün bunlara  rağmen, SSK eski yasadışı uygulamasına devam eder de aylıkları keserse de İş Mahkemesinde dava edilerek emekli aylığı yeniden bağlatılır.

 

Ancak, unutmadan hatırlatalım kişi 3201 sayılı yurtdışı borçlanması kanunu gereğince 1 gün dahi borçlanma yaptıktan sonra Türkiye’de emekli olmuşsa, yurtdışında işe girerse emekli aylığını kaybeder.

 

Fakat, 2417 sayılı Yurtdışı Borçlanması Kanunu ile emekli olanların hem emekli aylığını alıp hem de yurtdışında çalışma hakları var olduğundan bunların aylığı ise kesilemez.

 

(http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=3370)

 

SON GENELGE İLE ZİYA PERVER ÜSTATIN HAKLILIĞI GEÇTE OLSA TEYİT EDİLDİ

 

2014/22  Sayılı Genelge ile birlikte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce Türkiye’de çalışmaya başlayan ve yurtiçi hizmet borçlanmaları dahil olmak üzere sadece bu çalışmalarına istinaden SGK'ca  gerek malullük, gerekse yaşlılık aylığı bağlanan kişilerin, sözleşmeli bir ülkede çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının kesilip kesilmeyeceği ile ilgili olarak genelgedeki açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması uygun görülmüştür.

 

 1/10/2008 tarihinden sonra sigortalı olup, emekli olanlar veya olacaklar; yurtdışında ister sözleşmeli, isterse sözleşmesiz ülkelerdeki çalışmalarında maaşları kesilecektir.

 

Daha önceki kanunlara tabi olarak emekli olanlar ve daha önceki kanuna tabi olduktan sonra 1/10/2008 tarihinden sonra emekli olanların maaşları kesilmeyecektir.

 

 Tek istisnası ise; sözleşmeli ülkede çalışılırken, o ülke ile yeni sözleşme yapılır ve bu konuda hüküm bulunursa ( Çalışıldığında Maaş Kesilir hükmü) maaş kesilecektir.

 

 

 

O halde Ali Tezel üstadımız müsaade ederse bu köşemizden 5 yıl önce uygulamanın yanlışlığına neşter vurmuş olan ZİYA PERVER üstadımızı unutmayalım.

 

VEDAT İLKİ

 

[email protected]