ALİ TEZEL

5 milyon gencin gözü torba yasada

SOSYAL GÜVENLİĞİN 1 NUMARASI YAZDI… 

Davutoğlu’nun gelir testi yaptırmayan çoğu genç, 5 milyon kişiye verdiği söz için harekete geçildi. 7 milyar liraya ulaşan borçların silinmesi için gözler TBMM’de. Mart'a kadar çıkacak Torba Yasa’yla gençler rahatlayacak. nefes alacak…

Çalışan öğrenciler Başbakan’dan af bekliyor

 Yedi milyon genç Genel Sağlık Sigortası prim borcu nedeniyle mağdur durumda. Gözler Meclis’te

1 Ocak 2012’de ‘Genel Sağlık Sigortası’ (GSS) ile çalışan, emekli veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler sosyal güvenlik şemsiyesine alındı. Buna karşın bu kişilerin bakmakla yükümlü olmadığı kişiler de prim ödeme kaydıyla sisteme dahil edildi.

GSS UYGULAMASINDA PÜF NOKTA

Bakmakla yükümlü olunan kişi, (aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görenler ile içinde bulundukları ailenin aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar, koruma altındaki çocuklar, vatansızlar, yabancı uyruklu öğrenciler ve stajyer avukatlar hariç) GSS’linın, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşini,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,

c) Geçiminin GSS tarafından sağlandığı SGK’ca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını belirtiyor.

18 YAŞ ÜSTÜ TEDİRGİN OLDU

Burada en çok mağdur olanlar; öğrenim hayatı sona ermiş 18 yaşından büyük erkek çocukları olan aileler oldu. Yapılan düzenleme ile devlet, ‘sosyal devlet’ olma ilkesini göz ardı ederek çocukların sigortalı veya emekli ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti alması engelleniyor. GSS primi ödemesi istenen erkek çocukların işsiz ve parasız olması bir mazeret olarak kabul edilmiyor.

GELİR TESTİNE GİRDİLER

Devlet çocukların parası olduğunu ispatlamak için gelir testine ailesiyle birlikte sokuyor. Tabiri caizse “Bu çocuk işsiz olsa da prim ödeyecek, harçlığını kim veriyorsa primi de o ödesin” deniliyor. Üniversitede okuyanların yarı zamanlı bir işte çalışması da SORUN yaratıyor. Eğer öğrenci bir işte çalışırsa devlet bu çocuğun anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti al- masını engelliyor ve prim borcu çıkarıyor. Harçlık için didinen çocuklar yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor. Bu düzenleme yüzünden 7 milyonu aşkın genç mağdur.

BİRÇOĞU BORÇTAN HABERSİZ

Bu gençler hastaneye gidip tedavi veya muayene olmak istediklerinde sıkıntıyla karşılaşıyorlar. Bunun dışında bu meseleden etkilenecek herhangi bir halle karşılaşmadıkları için pek çoğu bu acı gerçeği bilmeden yaşıyor. Bilmeyince de zamanında gelir testine girmiyor ve devlet tarafından en yüksek rakamdan GSS primine tabi tutuluyor.

GSS kapsamına girenlerin bu kapsama girer girmez en geç bir ay içinde gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Testte aile bireylerinin gelirleri, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan haklar ve bankalardaki tüm hesapları da göz önüne alınarak saptanacak hane gelirlerine göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret (549 – 1647.50 TL) arasında olursa 65 TL, asgari ücret ile iki
asgari ücret (1647.50 – 3294 TL) arasında olursa 197 TL, iki asgari ücret (3294 TL) ve üzerinde olursa 394 TL aylık prim talep ediliyor.

GSS, EMEKLİLERİ DE ŞAŞIRTTI

Sigorta süresi ve gün sayısını tamamlamış olanların büyük bir bölümüne getirilen yaş koşulu nedeniyle emekli maaşı ödenemiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) prim ödemeye devam etmez ise sağlık hizmeti almasalar bile yine de GSS borcuna muhatap oluyor. Hastaneye yolu düşmemiş EYT’liler işsiz, parasız ama karnını anne-baba harçlığıyla doyuran gençler “GSS borcu yüzünden” sıkıntı yaşıyor

BAŞBAKAN: BORÇLAR SILINECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, genel sağlık sigortası nedeniyle gelir testi yaptırmayan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 5 milyon kişiye seçim öncesi 7 milyar liraya ulaşan borçların silineceği sözü vermişti. Şimdi gençler bu sözün yerine getirilmesini bekliyor. O sözün yerine getirilmesi için TBMM’ de çalışmalar başladı. Mart ayına kadar çıkacak Torba Yasa’yla da yasalaşması bekleniyor.

Kimlerin borçları affedilecek

Aslında Başbakan Davutoğlu prim borçlarının silineceği müjdesini 1 Kasım seçim sürecinde vaat etmişti. Bu vaatler hükümet programına da girmişti. Davutoğlu 64. Hükümet’in Eylem Planı’nda gençlerin genel sağlık sigortası borçlarının sıfırlanacağını söylemişti. Davutoğlu “Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sıfırlıyoruz.

Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alıyoruz. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası giderlerine destek oluyoruz. Buna göre primler iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak” demişti.

Exit mobile version