HABERTÜRK-Danıştay “Tam Gün”de dediğimize geldi
14 Ocak 2011
Danıştay “Tam Gün”de dediğimize geldi
Biz ne yandaşız ne de siyaseten taraf. Sadece doğruların ve halkın menfaatlerinin tarafındayız. Aile Hekimliği konusunda Sağlık Bakanlığı’nı eleştiriyoruz diye bize taraflı bakanlara ders olsun diye veriyorum. Sağlık Bakanlığı’nın web sayfasında yayınladığı Basın Açıklaması dava edilince, Sağlık Bakanlığı’nın haklı olduğunu 26 Temmuz 2010 günü bu sayfadan, “Tam Gün’de Danıştay Kararı hukuku katleder cinsten” diyerek “Tam Gün’de yürütmeyi basın açıklaması mı durdurdu?” başlığı ile duyurmuştuk. Şimdi, Danıştay hem bizim hem de Sağlık Bakanlığı’nın haklı olduğunu biraz geç olsa da teslim etti. Artık, kamuda çalışan doktorlar muayenehane açamayacak ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacak. Bu olayın doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilir ama hukukiliği tartışılamayacak kadar açıktır. Merak edenler ilgili yazımızı açık okusunlar.
Danıştay’ın hukuk dışı yürütmeyi durdurma kararından sonra Sağlık Bakanlığı’nın itirazı ile Danıştay idari dava daireleri kurulu, sağlık bakanlığının internet sitesindeki tam gün yasası ile ilgili basın açıklaması ve üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına ilişkin işleminin yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı kabul etti.
Artık, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorlar muayenehane açamayacak ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacak.
***Olayı hatırlayacak olursak,
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığının internet sitesindeki 16 Temmuz 2010 tarihli ”Tam Gün Kanunu İle İlgili Basın Açıklaması” ile 5947 sayılı yasa ve bu yasa hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına göre üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı ve bu uygulamanın 30 Temmuz 2010’dan itibaren başlayacağının duyurulmasına ilişkin işlemin, iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay 5. Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesi, Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu işleminin yürütmesini durdurmuştu. Davalı Sağlık Bakanlığı, bu karar itiraz ederek kararın kaldırılmasını istedi. İtirazı görüşen Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu, Sağlık Bakanlığının itirazını kabul etti.Kurul, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açamayacakları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarına ilişkin işlemi, hukuka uygun buldu.