ALİ TEZEL

BU AY BORÇLANMA YAPACAKLAR ACELE EDİNİZ

BU AY BORÇLANMA YAPACAKLAR ACELE EDİNİZ
01.07.2011 Tarihinden itibaren Sigorta Primine Esas Kazançlar %5,09 Oranında artışa tabi olacaktır.
Borçlanma yaparak gün kazanmak isteyen sigortalılar 30 Haziran 2011 mesai bitimine kadar acele etsinler.


5510 sayılı SS ve GSSK 41.maddesine göre borçlanma esasları belirtilmiştir.
DOĞUM İZNİ SÜRELERİ
Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 -1(a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanma yapabilir.
ASKERLİK SÜRELERİ
Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanma yapabilir.
DEVLET MEMURLARININ 657 Sayılı KANUNUNA GÖRE ÜCRETSİZ İZİN SÜRELERİ
4 -1(c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,
DOKTORA DÖNEMLERİ TIP İÇİN YURTİÇİ -YURTDIŞI UZMANLIK SÜRELERİ
Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanma yapabilir.
AVUKATLARIN STAJ DÖNEMİ SÜRELERİ
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanma yapabilir.
TUTUKLULUKTA GEÇEN SÜRELERİ
Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri borçlanma yapabilir.
GREV ve LOKAVTTA GEÇEN SÜRELERİ
Grev ve lokavtta geçen süreleri borçlanma yapabilir.
HEKİMLERİN FAHRİ ASİSTANLIKTA GEÇEN SÜRELERİ
Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanma yapabilir.
SEÇİMLERDE ADAY OLAN DEVLET MEMURLARI GÖREVİNDEN İSTİFA EDENLERİN BOŞTA GEÇEN SÜRELERİ
Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma yapabilir.
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN BOŞTA GEÇEN SÜRELERİ 
25.02.2011 tarihten sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri borçlanma yapabilir.
MEB BAĞLI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARINDA EK DERS ÜCRETİ KARŞILIĞINDA UZMAN VE USTA ÖĞRETİCİLERİN BORÇLANMA SÜRELERİ
6111 sayılı Kanunla eklenen geçici 31. madde ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 25.02.2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 41. madde esaslarına göre kendileri veya hak sahiplerince borçlanılabilecektir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 47. maddesinde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ve hizmetiçi yetiştirme kurs, seminer ve konferanslarda uzman ve usta öğreticilerin de geçici veya sürekli olarak görevlendirilebileceği, öğretim tür ve seviyelerine göre uzman ve usta öğreticilerin seçimlerinde aranacak şartlar ile görev ve yetkilerinin yönetmeliklerle tespit edileceği hükmü bulunmakta olup, Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli veya Ek Ders Görevi ile Görevlendirilecek Uzman ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelik 21.05.1977 tarihli ve 15953 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığından, uzman ve usta öğreticilerin 21.05.1977-25.02.2011 tarihleri arasında ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri borçlandırılacaktır.
3201 Sayılı KANUNUNA GÖRE YURTDIŞI SÜRELERİ BORÇLANMALARI
Borçlanma kapsamındaki süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.
“Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış yada çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.
“İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkan bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.
Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Bu süreler işsizlik süresi veya boşta geçen süreler kapsamında değerlendirilmez, borçlanma talebinde bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin diledikleri kadarı borçlandırılır.
BORÇLANMA ESASI :
Sigortalının bizzat kendisi veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde geçerli olan prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak(Bu süre yurtdışı borçlanmada üç aydır.), borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.
Kısmi süreli kapsamında borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı % 20 oranı üzerinden hesaplanır.
Bir ay içinde
ödenmeyen borçlanmalar(Bu süre yurtdışı borçlanmada üç aydır.) için ise yeni başvuru şartı aranır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Borçlanma sürelerinin ne şekilde belgeleneceğini belirlemeye SGK yetkilidir.
Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Sigortalılık borçlanması ile aylık bağlanmasına hak kazanılması durumunda, ilgililere borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.
BORÇLANILAN SÜRELERİN STATÜ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ:
a)Doğum borçlanması,Askerlik borçlanması,Doktora veya Tıpta yurt dışı-yurtiçi boşta geçen sürelerin borçlanması,Avukatların staj süresi borçlanması,Tutuklulukta geçen sürelerin borçlanması,Grev ve Lokavtta geçen sürelerin borçlanması,Hekimlerin fahri asistanlık da geçen süreleri borçlandıkları tarihdeki sigortalılık durumlarına göre değerlendirilecektir.
b)Devlet memurlarının borçlanmaları 4-1(c) olarak değerlendirilecektir.(Ücretsiz izin veya seçim nedeniyle istifa edilen süreler için yapılan borçlanmalar)
c)Kısmi sürelilerin borçlanılan süreleri ise 4-1(a) bendine göre,sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
Bu Kanunun yürürlük tarihinden sonraki sürelere ait borçlanmalarda; borçlanılan prime esas gün sayısı borçlanılan ilgili aylara mal edilir. Seçilen prime esas kazanç, borcun ödendiği tarihteki prime esas asgarî kazanca oranlanarak, söz konusu oran ilgili ayın prime esas asgarî kazancı ile çarpılır. Bulunan tutar, ilgili ayın prime esas kazancı kabul edilir. Ancak hesaplanan prime esas kazanç hiçbir suretle o ayın prime esas azamî kazancını geçemez.
d)MEB Bağlı çalışan uzman ve usta öğreticilerin borçlanmaları 4-1(a) sigortalı olarak değerlendirilecektir
.
2011 YILI BORÇLANMA TUTARLARI:
2011 Yılında Asgari ücret olarak 796,50 TL olarak belirlendiğinden Borçlanma Tutarı Günlük:8,50 TL.(Taban Borçlanma tutarı)
Tavan Borçlanma Tutarı ise:5.177,40 TL. göre yapılmasında 55,23 TL.dir.
1.10.2008 öncesi Devlet Memurları için bu borçlanmalara Memur Maaş Katsayıları esas alınarak düzenlenmektedir.01.10.2008 sonra ilk defa memur olanlarda Prime Esas Kazanca göre hareket edilecektir. 
2011 Yılının İkinci yarısı artışları 01.07.2011 tarihinde yürürlüğe gireceğinden %5,09 oranında zamlı borçlanma yapılacaktır.
Borçlanma için başvurularınızı SGK İl yada Merkez Müdürlüklerine şahsen veya iadeli tahhütlü,tahhütlü yada APS yolu ile yapmanız tavsiye edilir.

VEDAT İLKİ


vedat.uzman@gmail.com

Exit mobile version