ALİ TEZEL

DOĞUM NEDENİYLE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK

DOĞUM NEDENİYLE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK -EMZİRME YARDIMI
İlk defa sigortalı olan bayan çalışan 01.12.2010 tarihinde işe giriyor.Bu kişinin çalışma süresi 01.12.2010 -14.03.2011 arasında çalışıyor toplam prim gün sayısı 104 gündür.Bayan çalışan 14.03.2011 tarihinde doğum izni için istirahat raporu alıyor.Doğumdan öncesi ve sonrası olmak üzere 16 hafta istirahatli kalacaktır.15.05.2011 tarihinde doğum yaptığından geçici iş göremezlik ödemesi alacak mı?
İsmi Saklı
Analık Sigortası Hükümleri 5510 sayılı Kanunun Kısa Vadeli Sigorta Kollarında ele alınmıştır
.
5510/15.Maddesinde;
Sigortalı Kadın gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri analık hali kabul edilir.
Yapılan Yardım:
Her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.Bu ödenek Doğum yapan kadın 1 çocuk doğursa da yada 5 çocuğu bir defa da doğursa emzirme ödeneğini çocuk adeti kadar alır.Emzirme ödeneği almak için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,şarttır. Sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.2011 yılı için 80 TL süt parası alacaklar.
Geçici İş göremezlik Ödeneği için Şart:
1.)Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için,
2.)Sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde 17 nci maddeye göre hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.
Burada işe yeni başlayan Kadın sigortalı kurallar gereğince;
Sigortalı kadının gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık sürede çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
A)Doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
B)Bu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması,
C)Doğum olayının gerçekleşmiş olması,
D)Yeni düzenleme ile erken doğum yapması halinde bile o sürelerde ödenecektir.
Bu durumda bu bayan sigortalı da doğum öncesi 90 gün Kısa Vadeli Sigorta Kollarında prim ödendiğinden dolayı geçici iş göremezlik parası alacaktır.
Emzirme yardımı için 120 günlük bir prim ödemesi olmadığı için bu yardımı alamayacaktır
.Bunun içinde tek bir istisnai durum vardır.Emzirme yardımı yönünden, doğum öncesi istirahatinin başladığı tarihte yeterli emzirme günü için prim ödeme gün sayısı (en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi) bulunmayan, ancak sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışarak, eksik olan kısa vadeli sigorta primini yüzyirmi güne tamamlayan sigortalıya, emzirme yardımı yapılır.
***


GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALAN İŞÇİYE İŞVERENİ TARAFINDAN ÇALIŞMADIĞI DÖNEMLERDE SİGORTA PRİM ÖDENİR Mİ?
Geçici iş göremezlik belgesi alarak istirahatli olan sigortalı toplam da 20 gün rapor alıyor.İşveren işçinin raporlu olduğu sürede maaşlarını tam olarak vermek istiyor.Rapor parasını da işçiye bırakıyor.Bu durumda SGK yönünden uygulama nasıl olacaktır.İşverene cezai bir yaptırım uygulanır mı?
Muhasebe
Kanunun 18 inci maddesi hükmü gereğince, SGK’ca kısa vadeli sigorta kolları yönünden istirahatli bırakılan ve iş göremezliğe uğrayan sigortalılara;
A)İş kazası ile meslek hastalığı ve analık sigortası kollarından her gün için,
B)Hastalık sigortası kolundan ise, üçüncü günden başlanarak geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.
SGK tarafından yapılan denetimde Geçici iş görmezlik raporu ile Geçici İş Görmezlik Gelirini Kurumdan tahsil eden işçiler fiilen çalışmaması gerekmekte, aksi halde iş göremezlik hali düşünülemeyeceğinden geçici iş göremezlik ödeneğinin verilmemesi, verilmiş olanların ise işçiden geri alınması gerekmektedir.
5510 sayılı Kanun hükümleri arasında; sigortalının istirahatlı bulunduğu süre içinde işyerinde veya işinde fiilen çalışmamış olmakla beraber, kendisine işverenince çalışmadığı günlere ait ücretinin ödenmesine veya Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile SGK Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta kolları ile Genel Sağlık Sigortası primlerinin bildirilmesine mani (aksine) bir hüküm bulunmadığı  göz önünde bulundurularak, işverenlerince SGK Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta kolları ile Genel Sağlık Sigortası primleri bildirilen sigortalıların Geçici İş Göremezlik ödeneklerinin, işverenlerince istirahatlı oldukları günler içinde “Çalışmazlık Belgesinin” düzenlenmesi halinde, ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Kısacana işveren tarafından yapılan bu ödemeler için cezai bir yaptırım sözkonusu değildir.Yeterki siz zamanında ”Çalışmazlık Belgesini ”kayıtlara işleyiniz.
***


İŞTEN AYRILANLARDA GENEL SAĞLIK SİGORTASI YARDIMI İÇİN 90 GÜN ŞARTTIR
Günlük yazılarınızı takip ediyorum.Yazılarınız ile güncel konuları işlediğiniz için sizi tebrik ederim.Çalışma konum gereğince size ilk işe giriş tarihi 02.04.2011 03.06.2011 tarihleri arasında çalışmış,şu anda işten çıkan bir kişinin sağlık hakkı kaçgündür.Bu konuda bilgi vermenizi istiyorum.
Furkan
60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler,
2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,
genel sağlık sigortalısı sayılanlar
, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.
O halde 62 gün sigorta primi ödeyen kişi 90 gün koşulunu sağlamadığı için üç aylık sağlık hizmeti alamayacaktır.Fakat 10 günlük hizmeti alacaktır.
***


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
04.10.1972 dogumlu bayan sigortalıyım,01.02.1996 dan beri SSK lıyım.Tazminat yazısını alabilmek için 3600 günümü doldurdum.Ödenmiş prim günüm 5400 gündür.Emeklilik yaşım ne olacak?Dışarıdan beklediğim sürede nasıl bir yol izlemeliyim?Emekli aylığı en son brüt maaş üzerinden mi olacaktır?
H.Özdemir
İlk işe giriş tarihiniz 01.02.1996 olduğundan 20 yıl 52 yaş 5825 gün ile emekli olacaksınız
.3600 gününüz dolduğunda ve ayrıca 15 yıl sigortalılık süreniz olduğu için SGK Kıdem Tazminatı alabilir yazınız ile işvereninize müracaat ettiğinizde Kıdem Tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.
Burada istifa ederek daha sonra SGK Kıdem Tazminatı yazısı alırsanız işverenliğiniz ödeme yapmaz.
Unutmayın kesinlikle istifa etmeyeceksiniz.Kıdem Tazminatı alabilir yazınızı resmi kanladan işverene vereceksiniz çalışırken bu işlemler sonlandığında kıdem tazminatına dair paranızı aldıktan sonra işten ayrılış dilekçenizi o zaman vermeniz gerekecektir.İş-Kur bu şart ile işten ayrılan işçiye İşsizlik ödemesi vermemektedir.
Dışarda beklerken 5825 güne tamamlamak için 425 güne ihtiyaçınız var.Bunu isteğe bağlı prim ödeyerek kapatabilirsiniz.İsteğe bağlı prim öderken son 1260 günü aşmamış olursanız(425 günü sadece öderseniz) 4-1(a) dediğimiz SSK şartlarından emekli olursunuz.
Emekli maaşları karma sistemle hesaplandığından son maaşınız dikkate alınmaz.Ödenen primleriniz taban aylık yada tavan aylığa göre değerlendirmeye tabi olacaksınız.
04.10.2024 yılında 52 yaşında emekli olacaksınız.
***


SSK EMEKLİ OLURKEN SON 3,5 YILIN ÖNEMİ
01/02/1965 doğumlu erkek sigortalıyım 11/1982 SSK girişim var.6300 gün prim günüm var.01/01/2006 – 31/05/2010 tarihleri aralığında Bağ-Kur’lu idim.Ancak 01/01/2006 – 31/07/2009 aralığında Bağ-Kur primi ödedim.Kalan Bağ-Kur primlerimi ödemedim. 01/06/2010 dan bu yanada SSK primi ödemeye devam ediyorum.Ne zaman emekli olurum?
H.Yıldırım
24.05.1982-23.11.1983 arasında ilk defa sigortalı olanlar 25 yıl 47 yaş 5150 gün ile emekli olacaktır
.Umarım Bağ-Kur’a geri kalan primlerinizi yapılandırma ile ödemişsinizdir.Şayet ödememiş iseniz ödemenizi tavsiye ederim.İleride Hizmet birleştirme ile emekli olacaklarda ödenmeyen Bağ-Kur borçları ödenmedikçe emekli maaşı bağlanmaz.
Gün sorununuz yok. Yıl sorununuz da yok.Sadece yaşa takılmışsınız.
01.02.2012 yılında emekli olmayı hak edersiniz.Fakat 01.06.2010 itibaren SSK prim ödüyorsunuz 3,5 yıldan fazla süreniz Bağ-Kur olduğundan emekli işleminiz red görür.SSK emekli olmanız için 4-1(a)’lı olarak 3,5 yıl çalışarak 01.12.2013 yılında emekli olabilirsiniz.Fakat unutmayın Bağ-Kur borcunuzu ödemedikçe emekli olamazsınız.
***


KARAR SİZE KALMIŞ
24.04.1963 doğumlu erkek sigortalıyım 01.05.1983 tarihinde ilk defa sigortalı oldum.9163 gün ödenmiş prim günüm bulunuyor.Bugün emekli olsam beni negatif yönde etkileyen bir durum ortaya çıkar mı?L.Seçkin
24.05.1982-23.11.1983 arasında ilk defa sigortalı olanlar 25 yıl 47 yaş 5150 gün ile emekli olabilir.Siz emekliliği hak etmişsiniz.Şayet yıllarca tavandan prim ödemiş iseniz 2.000 TL üzerinden maaş alırsınız.
Maaş hesaplamaları Karma sistemden olduğu için bundan sonra ödeyeceğiniz 2500 TL üzerindeki primler emekli maaşınıza fazla etkisi olmaz.
Gününüzün çok olması değil prim ödemeleriniz emekli maaşınızı belirliyor.24.04.2010 Tarihinde emekliliğe müracaat etmiş olsaydınız 01.05.2010 tarihinden itibaren emekli maaşı almış olurdunuz. Bir yıldan bu yana kaybettiklerinizi terazinin bir kefesine koyun,emekliliği uzatmak ile emekli maaşı artışınız diğer kefeye koyun hangisi ağır gelirse kararınızı o zaman veriniz.
***
VEDAT İLKİ


Sizden gelen sorulara cevap vermeye devam ediyoruz.


Sayın Okurlarım sizden gelen sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Sorularınızın cevapları sitemizde yayınlanacaktır.
Kişilere özel olarak ayrıcana cevap yazılmayacaktır.
Emekli maaşı hesaplama işlemleri sitemizde yapıldığından bu taleplerinize kesinlikle cevap verilmeyecektir.
Kurumları ve kişileri hedef alan,karalayan sorularınızı sitemiz yöneticisinin kuralı gereğince red olacaktır.
Ali Tezel com. Sitesinin belirlediği kuralına uymayan sorular değerlendirilmeyecektir.


KADIN:
ERKEK:
DOĞUM TARİHİNİZ:
İLK SİGORTALILIK TARİHİ:(STAJYERLİK Mİ OLUP OLMADIĞINI BELİRTMENİZ/01.04.1981 ÖNCE İSE 18 YAŞ ÖNCE SİGORTALILIK DURUMUNUZ BELİRTMENİZDE FAYDA VAR)
SSK ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI/BAĞ-KUR ÖDENEN PRİM SAYISI/EMEKLİ SANDIĞI ÖDENEN PRİM SAYISI/ODA VE BORSALARA ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI:
VARSA ÖZÜR ORANINIZ :
VARSA MALULÜK ORANINIZ :
HİZMET BOÇLANMALARINIZ :
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINDA GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİZ :
FİİLİ HİZMETE TABİİ ÇALIŞMA VAR MI? :
MADEN İŞ KOLUNDA ÇALIŞTINIZ MI? :
ERKEN YAŞLANMA RAPORU ALDINIZ MI? :
TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ OLAN ÜLKELERDE ÇALIŞMANIZ VAR MI?:BİRLEŞTİRME YAPACAK MISINIZ?:
NOT(:SİGORTALILIK DA ÇAKIŞAN SÜRELER KURALLARA GÖRE DİKKATE ALINIR.)


Sorularınız için mail adresi:vedat.uzman@gmail.com


 


 

Exit mobile version