18 yaşından küçük bütün çocuklar GSS’lidir
Berbat “Sosyal Güvenlik Reformu”nun birkaç güzel yerinden birisi 18 yaşından küçüklerin ana-babalarının durumlarına bakılmaksızın herhangi bir ön şart olmadan Genel Sağlık Sigortalısı sayılmasıdır…
Baba veya anneniz sosyal güvencesi yoksa çocuklar devlet üzerine kaydedilerek GSS’den yani hastane ve eczanelerden yararlanabilirler…
24 yaşındayım ve üniversite son sınıf öğrencisiyim Evliydim ama eşimden boşandım, üç yaşında bir çocuğum var ve velayeti bende. Ben okulun öğrenci sağlık karnesinden yararlanıyorum. Kızımın yeşil kartı vardı ancak benim ailemin gelir durumundan dolayı iptal oldu. Şimdi de genel sağlık sigortasına (GSS’ye) yönlendirildim. GSS’nin de benim adıma çıkartılması gerekiyormuş bunun ve kızımla kendim için her ay 30 lira harç yatırmam gerekiyormuş. Ben her ay bu parayı yatıracak koşullara sahip değilim. Kendim için bir şey istemiyorum ama kızımı nasıl yararlandırabilirim? Ayrıca SGK’dan yetkililer bu harcı yatırmazsam faiziyle toplu halde yatırılacağını söylüyorlar, bunun doğruluk derecesi nedir? İsmi saklı
***18 yaşından küçük her çocuk bedava GSS’lidir
1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince kız-erkek fark etmez çocuklara en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti verilmektedir.
SGK’da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerin kimlere bakmakla yükümlü olduğu yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde belirtilmiştir.
İlgili maddeye göre; sigortalılar ile emeklilerin “bakmakla yükümlü olduğu kişilere” kendi üzerlerinden bedava sağlık yardımı verebilirler.
Aynı madde gereğince sigortalılar ile emeklilerin “Bakmakla yükümlü olduğu kişi”ler ise;
***Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan
a) Eşini,
b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,
c) Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını,
içermektedir.
Yani,
–Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşlere
— Çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara,
–18 yaşında büyük olanlardan ise lise ve lise dengi ile çıraklık eğitim merkezinde okuyanlara 20 yaşını, yüksek öğrenimde okuyanlara ise 25 yaşını dolduruncaya kadar,
Sağlık yardımı GSS sigortalısı olan ana-babası üzerinden verilmektedir.
***18 yaşından büyükler prim öderler veya yeşil kart alırlar
Ancak, 18 yaşından büyük olup da liseyi bitirdiği halde üniversiteye kayıt yaptıramayan gençlerin sağlık yardımı alabilmesi için,
1-Sigortalı birisiyle evlenmesi,
2-İşe girip en az 30 gün prim ödemeleri,
3-İsteğe bağlı sigortalı olup en az 30 gün prim ödemeleri,
4-Gelir testi yaptırıp sadece GSS primi ödemeleri,
gerekmektedir.
***Gelir testi ve GSS
Genel Sağlık Sigortası uygulamaları gereğince de birlikte ikamet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS’li veya yeşil kartlı olacaksınız.
Bunun için öncelikle bulunduğunuz daha doğrusu ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık yeşil kart bürosuna gidip, yeşil kart isteyeceksiniz.
Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu, ikameye dayalı nüfus kayıt sistemi gereğince kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek…
***Gelir Testi Sonucuna Göre;
-Birlikte ikamet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı 31.12.2009 gününe kadar geçerli rakamlara göre,
***231 liradan az ise yeşil kart alırsınız,
***231 ile 693 arasında ise ayda 27,72 lira,
***693 ile 1386 arasında ise ayda 83,16 lira,
***1386 liradan çoksa ayda 167 lira,
GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyerek sağlık hizmeti alacaksınız. GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alırken, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve SGK ile sözleşmesi özel hastanelere gidebilirsiniz.
Bir kere bu şekilde GSS’li olunca işe girinceye, isteğe bağlı prim ödeyinceye, evleninceye veya emekli oluncaya kadar her ay size çıkarılan GSS primini ödemek zorundasınız, yoksa borç üremeye ve birikmeye devam eder.
***Hastanelere gitmek için SGK’nın bilgisayarına kayıt şart…
Yukarıdaki gibi ister prim ödeyerek ister başkasının üzerine yazılarak GSS’den yararlanabilmek için SGK ana bilgisayarına kayıt olmak gerekir. Hastaneye gittiğinizde de hastane görevlisi SGK ana bilgisayarına sizi sorar ve provizyon (muayene ön izni) alınca da sizi muayeneye gönderir. 18 yaş altı çocukların SGK bilgisayarına iki tür kaydı vardır. Birincisi ana-baba üzerine kayıt diğeri de devlet üzerine kayıttır. Ana-babası prim ödeme mükellefi olup da prim ödemeyen ana-babaları zorlamak için SGK öncelikle çocukları ana-baba üzerine kaydeder, eğer ana-baba üzerinden sağlık yardımı alamayacağı ortaya çıkarsa da bu kere devlet üzerine kaydeder. Kayıt işlemi (aktivasyon) için de mutlaka SGK’ya gidip gelmek gerekir ki SGK, ana-babayı zorlamak amacıyla iki kere aktivasyona zorlamaktadır.
Mesela SGK son yayınladığı ve memurlara verdiği talimata göre;
“- 18 yaş altı çocukların sağlık hizmet sunucularına başvurularında öncelikle anne/babaları üzerinden provizyon sorgulamasının yapılması,
– Anne/babalarının sosyal güvenlik kapsamında olmaması nedeniyle anne/babaları üzerinden provizyon alamayan çocukların provizyon sorgulamalarının 18 yaş altı tablosundan yapılması,
– Bu seçeneklerle provizyon alamayan olduğu takdirde, provizyonla ilgili işlemlerinin yapılmasını teminen Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yönlendirilmeleri, gerekir.”
***Sizin durumunuza gelince
Siz öğrenci olduğunuz için isterseniz ana-babanız GSS’li ise ana-babanızın üzerine kaydolup GSS’li olarak SGK’dan sağlık yardımı alabilirsiniz. Ana-babanız yoksa veya varsa bile GSS’li değillerse bu durumda, öğrenci olduğunuz için okulun mediko-sosyal ünitesinden yararlanabilirsiniz, bu sebeple SGK sizden GSS primi isteyemez.
Kızınız ise 18 yaşından küçük olduğundan devlet üzerine GSS primi ödenmeden SGK’da aktive edilmelidir. Gittiğiniz SGK ünitesinde sorduğunuz kişi ya mevzuatı bilmiyor veya mevzuatı biliyor ama kendisini SGK’nın sahibi zannederek size GSS primi ödetmeye zorluyor. Veyahutta siz öğrenci olduğunuzu söylemediniz, belgelendirmediniz.
ÇUVALDIZ…
Akparti ile işçi-memur ücretleri yarıya düşmüş…
Sayın Başbakanımız 23 Aralık 2009 günü Şam’da konuşuyor ve ülkemizdeki büyümeden-gelişmeden bahsediyor, dediklerine göre 2008 sonu itibariyle ülkemizin GSYİH 742 milyar DOLAR olmuş. Yani, işçi, memur, esnaf, çiftçi, sanayici ve 2008 yılı boyunca üretmiş Türk Lirası (742 X 1,5) 1113 milyar (katrilyon) liralık üretim yapmışız da bunun dağılımı nasıl olmuş? Bunu söylemedi ve üç yıldır TÜİK’de söylemiyor. Hadi ben söyleyeyim dedim.
***İşçilere ve memurlara ödenen ücret kazancı
Bu rakamları net olarak bulabileceğiniz tek yer Sosyal Güvenlik Kurumu olacaktır ben de açtım SGK’nın 2008 istatistiğini ve 2008 yılında SGK’nın işçi ücretlerinden elde ettiği prim gelirleri 40 milyar lira kadar olmuş. Memurlardan ise elde ettiği prim geliri ise 18 milyar kadarmış. Bu durumda kazancı bulabilmek için prim oranını da bilmek gerekir ki, işçilerden alınan prim oranları işyerinin tehlike sınıfına göre değişmekle birlikte genelde yüzde 34 gibidir öyleyse SGK’nın işçi prim gelirlerinin üç katı kadar işçilere ödenen ücret toplamı var diyebiliriz ki bu rakam (40 X 3) 120 milyar lira eder.
Memurlara gelince, prim oranları yüzde 36’dır ve prim geliri toplamı 18 milyar olduğuna göre ücret toplamları (18/36 X 100) 50 milyar lira olacaktır.
Memur ve işçi ücretlerini topladığımızda 170 milyar liralık milli gelirden kayıtlı gelirleri olmuş, hadi ücreti tavanı aşanlar ile prime tabi olmayan gelirler ile bir miktar kayıtdışı olanları da ilave edersek 200 milyar liralık memur ve işçi ücreti ödemişiz.
***Çalışanların milli gelirden aldıkları pay yüzde 17’ye düşmüş
Sonuç olarak nüfusun yüzde 60’ından fazlasını oluşturan memur ve işçiler ile aileleri milli gelirin sadece yüzde 17’sini almışlar. Bu oran geçen hafta açıklamıştım 1992 yılında yüzde 32 oranında idi. Yani işçiler ve memurların milli gelirden aldığı pay Akparti iktidarı ile yarı yarıya düşmüş. Memurun ve işçinin cebinden alınan pay kime verilmiştir dersiniz…
Çuvaldız’da yarın:Hadi sonucu para olmayan tartışmalar yapalım…milleti demokrasi oyunu ile uyutalım