Bireysel emeklilik stopaj kesintilerini mahkeme ile alırsınız
Ücretliler ve gelir vergisi mükellefleri Bireysel Emeklilik Sistemine yaptıkları ödemeleri gelir vergisi matrahından düşebiliyorlar. Ancak, emekli olmadan ödediklerini ve nemalarını geri alırlarsa, kesilmeyen gelir vergisi ödeme anında kesilerek geri kalan kendilerine ödeniyor. Bu kişiler dava ederlerse yapılan kesintileri geri alabilirler.
Sayın Ali Tezel, Acıbadem sigortaya 08/01/2004 yılından itibaren 7 yıldır yaklaşık 24 bin lira ana para yatırdım ve şirket bu ana parayı 7 yılda kar payı ile birlikte 28.000 lira yaptı. Devlet bu ana paradan (kar payından değil) 4.300 tl %15 stopaj kesti. Yedi yıldır dişimden tırnağımdan birikimlerimle elime sadece 24.371 lira geçti. Bu haksızlığın giderilmesi konusunda değerli yardımlarınız ve geri dönüşünüz için şimdiden teşekkürler. Hakan Han
Sayın okurum, siz primleri öderken ödediğiniz prim kadar paranız gelir vergisinden muaf tutuldu. Şimdi, siz emekli olmadan ödediklerinizi ve nemalarını alma kararı alınca da Maliye daha önce almadığı gelir vergisini almış ve sizden 4300 lira para tahsil etmiş.
***Dava ile Maliye’nin aldığı vergiyi geri alabilirsiniz
Konu daha önce de vergi mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinde konu dava edilmiş ve sizin gibiler ödedikleri vergileri geri almışlardı. Sonunda olayı Maliye konuyu temyiz etmiş Danıştay’ın dördüncü dairesinin önüne gelmişti. Danıştay 4 üncü Dairesi de 8 Nisan 2011 günü Resmi Gazete’de yayımlattığı aşağıdaki kararı ile Maliye’yi mahkum etmiştir.
***DANIŞTAY KARARI
“Danıştay Dördüncü Daire Başkanlığından :
Esas No : 2009/8882
Karar No : 2011/269
Kanun Yararına Temyiz Eden : Danıştay Başsavcılığı – ANKARA
Davacı : M. A. S.
Karşı Taraf :Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü/İSTANBUL
İstemin Özeti : Aviva Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi ile davacı arasında yapılan hayat sigortası poliçesi kapsamında 3 yıl süreyle ödenen ve poliçenin sonlandırılması üzerine davacıya iade edilen tutar üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin 15/a bendi ve 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan gelir vergisi tevkifatının, ödenen prim tutarına isabet eden kısmının yasal faiziyle iadesi istemiyle dava açılmıştır. İstanbul 3.Vergi Mahkemesinin 30.1.2009 günlü ve E:2007/782, K:2009/398 sayılı kararıyla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 nci maddesinin 15/a bendinde tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından on yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemelerin menkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmış ise de; maddede ödemelerden kasdedilenin davacıya ödenen tutarın (anapara dahil) tamamı değil, elde edilen gelir olduğu, dolayısıyla elde edilen gelirin menkul sermaye iradı kabul edilmesi ve tevkifatın bu miktar üzerinden yapılması gerektiği anlaşıldığından davacıya yapılan ödeme tutarı üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan kesintide hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle yapılan tevkifatın davacının ödediği pirim tutarına isabet eden kısmının iadesine, vergi kanunlarında fazladan ödenen vergilerin faizi ile birlikte iade edilmesi gerektiği yönünde bir yasal düzenleme bulunmadığından yasal faiz isteminin reddine karar vermiştir. Vergi Mahkemesi kararı Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilmeyerek kesinleşmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığınca 18.9.2009 tarihinde Danıştay Başsavcılığına yapılan başvuru üzerine Danıştay Başsavcılığı tarafından bu kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 51 inci maddesi uyarınca kanun yararına bozulması istemiştir….
Danıştay ise kararında,
“193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun yukarıda belirtilen 75 inci maddesinin ilk fıkrasında menkul sermaye iradının tanımı yapılmış ve açıkca nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkül sermaye dolayısıyla elde edilen kar payı, faiz, kira ve benzeri iratların menkul sermaye iradı olduğu belirtilmiştir. Buna göre davacının sigorta şirketine üç yıl boyunca nakden yaptığı ödemeler dolayısıyla elde ettiği gelir, menkul sermaye iradı sayılacağından, sigorta şirketince yapılan ödemelerin tamamı değil bu ödemenin ana para dışında kalan kısmı menkul sermaye iradı niteliğindedir. Bu nedenle davacıya iade edilen toplam ödeme üzerinden 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 15/a bendi uyarınca yapılan tevkifatta hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
demiş ve sigortalının parayı geri alması sırasında Maliye tarafından kesilen gelir vergisinin yasal olmadığına karar vermiştir. Siz de konuyla ilgili dava ederseniz bu parayı dava yoluyla Maliye’den geri alabilirsiniz.
***Hayat Sigortalıları da vergisini geri alabilir
Şükrü Kızılot hocanın da dediği gibi, “sadece onların değil hayat sigortası ve benzeri sigorta kapsamında prim ödeyip birkaç yıl sonra ayrılanların da gözü aydın.”
Artık, Bireysel Emeklilikte 56 yaşından önce veya 10 yıl dolmadan sistemden ayrılıp, yatırdığı anapara ve getirisini çekenlerin ana paralarından Danıştay kararıyla, Maliye vergi kesemeyecek.
***Maliye Tebliğ yayınlamazsa dava edin
Konuyla ilgili Danıştay kararından sonra artık, Maliye Bakanlığı, tebliğ yayınlayıp vergi almaya son vermelidir. Aldıklarını da iade etmelidir. Maliye’nin bu yolu seçeceğini zannetmiyorum. Bu durumda ise haksız yere fazla vergi kesilen onbinlerce bireysel emeklilik ve hayat sigortası sahibi,
1-İlgili vergi dairesine, bizzat veya taahhütlü postayla başvurup, “düzeltme” yolu ile verginin iadesini isteyecekler.
2- Vergi dairesi talebi kabul etmezse veya 60 gün içinde başvuruya yanıt vermezse, bu kere 60 gün içinde Maliye Bakanlığı’na başvurup, “şikayet yolu ile düzeltme” talebinde bulunmalılar
3- Bu talebin de reddi halinde veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi halinde, Vergi Mahkemesi’nde dava açılarak fazla ödenen vergiler dava yoluyla geri alınabilir.