ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Boşandıktan sonra başka erkekle yaşayan kadının aylığını kesemezler–İkramiyesi davasını kazanmışsınız 27 bin lira almalısınız–İktidarın Anayasa Mahkemesine gittiği ülke var mı?

Boşandıktan sonra başka erkekle yaşayan kadının aylığını kesemezler


 


 


Akparti’nin getirdiği yeni düzenleme boşanan kadınlara eski kocanla değil başka erkekle yaşa der gibi…


“Sosyal Güvenlik Reformu” da denilen ve 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun’a göre; ”…Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” denildiğinden SSK veya Bağ-Kur’lu olan ana-babalarından yetim aylığı alan kızlar sadece eski kocalarıyla beraber yaşamaya devam ediyorsa aylığı kesilir ama başka bir erkekle aynı evde yaşasa da aylığı kesilmez….


–Ancak ana-baba memur ise bu durumda kadın, boşandığı eşiyle aynı evde yaşasa bile yetim aylığı kesilmez…


 


 


 


 


Ali bey, eşimden boşandım ve babamın üzerinden SGK’dan yetim aylığı alıyorum bu arada evlenme hayalleri ile bir erkek ile çıkıyorum. Çevremdediler, bu erkekler birlikte olduğunu SGK öğrenirse yetim aylığını keserler diyor. Doğru mu? İsmimi gizli tutarsanız memnun olurum. İsmi Saklı


 


Sayın okurum, sizin sorunuz üzerinden konuyu biraz detaylandıralım. Sosyal güvenlik mevzuatımı gereğince bir kadının veya erkeğin vefat eden eşinde dolayı dul aylığı alabilmesi için resmi nikahlanmaması yeterlidir.


Yani evlenmeyen dul erkek veya kadınlar vefat eden eşlerinden aylık alırken,


–İşe girseler de,


–Emekli olsalar da,
 aldıkları dul aylıkları kesilmez.


 


***Nikah masasında neye evet dediğinizi biliyor musunuz?


Ali bey ne diyorsun sen tabi ki biliyoruz dediğinizi duyar gibiyim ama sorduğum o değil hukuk açısından “EVET”in anlamını biliyor musunuz?


Evlenecek olanlar nikah masasında size sorulan soruya evet derken hukuken neleri değiştirdiğiniz hiç düşündünüz mü? Yani evet dediğimiz şey nedir? Esasen “Evlilik” iki kişi arasında, resmi makamlar önünde yapılan sözleşmedir ve kadın ile erkek resmi nikâh ile evlenmekle Medeni Kanun gereğince karı-koca sıfatlarını aldıkları gibi bir de;


 


1Miras hukuku açısında birbirlerinin mirasçısı olurlar yani kim vefat ederse, sağ kalan vefat edene mirasçı olur.  Yani eşinize “EVET” derken ben ölürsem mirasçımdır dediniz.


 


2Sosyal güvenlik hukuku açısından yaşarlarken bakmakla yükümlü kişi, vefatları halinde ise hak sahibi olurlar. Yani dul aylığımı alabilire “EVET” dediniz.


*Sağken aralarında resmi nikâh olması nedeniyle çalışan eş, çalışmayan eşinin sağlık ve sosyal güvencesini sağlar.


*Ölümle ise hak sahibi olurlar ki sağ kalan ölenin aylığını dul sıfatıyla almaya devam eder.

*** Boşanmayla hukuken neyi değiştiririz?



Evlilik nikah memuru ve şahitler önünde yapılan bir sözleşmedir. Ancak, evliliği sona erdirme yetkisi sadece hakimdedir. Yani evlilik sözleşmesini ancak ve ancak bir mahkeme sona erdirebilir ve boşandığımız anda evliliğin iki önemli sonucu olan miras ve sosyal güvenlik hukukundan kaynaklanan haklarımız da ortadan kalkar.



***Boşanan kadınlara ana-babadan yetim aylığı
Sosyal Güvenlik Hukuku gereğince, boşanma ile resmi nikahı biten kadına varsa vefat etmiş ana-babası üzerinden yetim aylığı bağlanabileceği gibi eğer ilk evliliği varsa ve ilk eşi vefat etmişse onun üzerinden dul aylığı alma hakkı ortaya çıkmaktadır. Boşanan kadın boşanma tarihinden sonra SGK’ya müracaat ederse kendisine dul veya yetim aylığı bağlanacaktır.

***Boşandığı eşiyle aynı evi paylaşırsa kadının aylığı kesilir


Sosyal güvenlik mevzuatında daha önce hiç yok iken “Sosyal Güvenlik Reformu” ile yeni bir olay daha literatüre eklenmiştir. 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Gelir ve aylık bağlanmayacak haller” başlıklı 56’ncı maddesinin son fıkrasına göre; “…Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96’ncı madde hükümlerine göre geri alınır” hükmü getirilmiştir. Ancak bu kural sadece SSK ve Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kadınlar için geçerlidir. Memur ana-babası üzerinden yetim aylığı alan kızlar boşandıkları eski eşleriyle veya başka erkeklerle yaşasalar bile aylıkları kesilmez.


 


***Başka erkeklerle yaşarsa aylık kesilmez
Aynı kadın, eski kocasıyla değil ama bir başka erkekle aynı evde yaşamaya devam ederse aylığın kesilme riski yoktur. Çünkü, Kanun sadece boşandığı eşiyle birlikte yaşaması halinde dul-yetim aylığının kesilmesini öngörmektedir.

***Memur çocuklar şanslıdır


Ana veya babanın vefatından sonra ana-baba üzerinden bağlanan aylığa yetim aylığı denir ve ana-babanın bağlı olduğu sosyal güvenlik düzenine göre farklılık arz eder.


 


**Ana-Baba SSK veya Bağ-Kur’lu ise;


Vefat eden ana-baba SSK veya Bağ-Kur’lu ise kadınların yetim aylığı alabilmesinin şartları;


-Evli olmamak,


-Çalışmamak,


-Emekli olmamak,


-Boşandığı eşi ile aynı çatı altında yaşamamaktır.


 


**Ana-Baba memur-asker ise;


Ana veya babası 5434 sayılı Kanun’a göre çalışan-emekli olan bir kadının yani ana-babasından birisi memur olan bir bayanın vefat eden ebeveynleri üzerinden yetim aylığı alması daha kolaydır ve şartları da;


-Evli olmamak,


-Memur olarak çalışmamak,


-Memur olarak emekli olmamaktır.


Yani, ana-baba memur ise SSK’lı veya Bağ-Kur’lu çalışabilirsiniz veya buralardan emekli olabilirsiniz hem de evlenmediğiniz sürece memur-asker ana-babanız üzerinden yetim aylığı da alabilirsiniz.


 


 


İkramiyesi davasını kazanmışsınız 27 bin lira almalısınız



2829 sayılı Kanun’un 12. maddesi kapsamında emekli ikramiyesi ile ilgili olarak Ank. 1. Bölge İdari Mahkemesine açtığım davayı kazandım. Akabinde, SGK Başkanlığına müracaat sonucu tarafıma 0,67 TL ikramiye ödenmesi kararı tebliğ edildi. Bu muğlak cevap tatmin edici olmadığından ve bu süreçte SGK kurumunun da işlerin son derece yavaş
seyretmesi nedeniyle size müracaat etme zorunluluğu hasıl olmuştur. 3/1 – 24 yıl 1 ay 15 gün hizmet süresine ne kadar emekli ikramiyesi alabileceğimi ve en son ne tarz bir yol izleyeceğimin bildirilmesini arz ederim. Doğan Çağlayan


 


Birçokları gibi Anayasa Mahkemesinin iptal davasından sonra TBMM’nin yeni bir düzenleme yapmasını beklemeden dava açıp kazanmışsınız. 3 üncü derece 1 inci kademe bir devlet memurunun 24 yıl, 1 ay, 15 gün hizmetine karşılık alacağı ikramiyenin hesabı için işgal ettiğiniz memuriyet sıfatının ek göstergesini de bilmem gerekiyor. Ancak, ben sizi normal Genel İdari Hizmetler (GİH) memuru varsayarak hesap yapacağım. Şayet lise mezunu iseniz ek göstergeniz 800 üniversite mezunu iseniz 1100’dür. 800 ek gösterge ile ikramiyenizle her yıl için 1111 liradan, 26664 lira, 1100 ek gösterge ile ise her yıl için 1129 lira olmak kaydıyla 24 yıl için 27096 lira ikramiyeniz ödenmelidir.


 


 


 


ÇUVALDIZ


 


İktidarın Anayasa Mahkemesine gittiği ülke var mı?


Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan, Anayasa Değişiklik Paketini Anayasa Mahkemesine götüreceğini ilan eden CHP’ye değil de konunun görüşüleceği, Anayasa Mahkemesini hedef alan bir açıklama ile “Anayasa Mahkemesine gideceklerini söylüyorlar. Artık Anayasa Mahkemesi ana muhalefet mahkemesi haline geldi.” diyerek Mahkeme’nin vereceği kararı şimdiden etki etmeye çabalamaktadır.


Demokrasilerin hangisinde Meclislerine hakim olan iktidarlar çıkardıkları düzenlemeleri Anayasa Mahkemesine götürürler. Var mı böyle bir şey. Tabi ki muhalefet konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacaktır.  Mahkeme de kararını verecektir. Eğer çıkardığınız düzenlemelere güveniyorsanız da mahkemeden korkmazsınız, mahkemeye gidilmesine de bir şey demezsiniz. Yoksa Başbakan Anayasa Mahkemesini “İktidar mahkemesi” mi yapmaya çalışıyor diye düşünmeden edemiyor insan.


 


 

Exit mobile version