ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Emekli olmadan istifa edene de kıdem tazminatı verilir



Emekli olmadan istifa edene de kıdem tazminatı verilir


1999 yılında yapılan kanun değişikliği ile en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 3600 günü olanlara SGK kıdem tazminatı alabilir yazısı vermek zorundadır. Bu yazı ile işverene müracaat ederek istifa eden işçiye de kıdem tazminatı ödenmek zorunluluğu vardır…


 


 


Ali bey, bir kamu kurumunda SSK’lı olarak çalışıyorum ve 18 yıllık sigortalılık sürem ile yaklaşık 6000 günüm var. Bağlı olduğum Çanakkale SSK’ya gidip, 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 günümü tamamladığımdan, “kıdem tazminatı alabilir”  yazısı istedim. Bana önce git istifa et işinden ayrıl sonra gel bizden bu yazıyı iste dediler ve yazıyı vermediler. Ben şimdi ne yapacağım, istifa etsem de gitsem işveren tazminat vermez, istifa etmeden SSK’ya gidiyorum yazı vermiyorlar. İsmi saklı


 


***Normal istifa edene tazminat ödenmesi gerekmez


Normal şartlarda herhangi bir haklı sebep yok iken işe gelmeyen veya işinden dilekçe ile istifa ederek ayrılan işçiler 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17 inci maddesine göre ayrılmış sayılırlar ve herhangi bir kıdem tazminatı alma hakları olmadığı gibi ihbar sürelerine uymazlarsa bir de bu süre kadar işverene para ödemekle karşı karşıya kalabilirler.


 


***1999 yılında Kanun değiştirildi


08.09.1999 günlü Resmi Gazetede yayınlanan 4447 sayılı Kanun ile çalışanların emeklilik şartları arasında bir üçüncü şart olarak yaş şartı da eklendi. Bu şart sonrasında bir de kıdem tazminatının yasal düzenlemesi olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine aşağıdaki 5 inci bent ilave edildi.


 “5. 506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,” kıdem tazminatı ödenmesi kararlaştırılmıştır….


***Maddenin içeriğine göre;


Madde içinde geçen kanun maddeleri tek tek irdelendiğinde aşağıdaki şartları tamamlayanların isterlerse işlerinden ayrılıp kıdem tazminatı alabilme haklarının olduğu görülecektir.


A-506 sayılı Kanun’un 60 ıncı maddesine göre,
1-Kadın ya da erkek olsun başkaca bir şart aranmaksınız 7000 gün sayısı olanlar veyahutta,
2-Kadın ya da erkek 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4500 günü olanlar,

B-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/B’ye göre,
-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 arasında değişir.) ulaşmış olanlar,


C-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/C’ye göre,
-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar, emeklilik yaşlarını bekleyerek işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilmektedirler.


 


***SGK Çanakkale hata etmiş


Sayın okurum, Çanakkale SGK ile müdürlüğünden kim size bu bilgiyi vermişse yanlış bilgi vermiş. Siz, yazılı olarak Çanakkale SGK İl Müdürlüğü’ne şu şekilde bir dilekçe verin.


Sigorta başlangıcım ve prim ödeme gün sayıma göre 1475 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesindeki şartları tamamladığıma ve dilersem işyerinde ayrıldığımda işveren verilmek üzere “kıdem tazminatı alabilir” yazısının tarafıma verilmesini talep ederim.”


Bu dilekçe sonrasında size bu yazıyı vermek zorundalar. Öte yandan, önce istifa et sonra gel yazı verelim diyen kişi kim ise ne İş Kanunu’nun biliyor ne de Sosyal Güvenlik Hukukunu, çünkü, herhangi bir sebep göstermeden istifa edip sonrasında bu yazıyı götürene işverenlerin tazminat ödeme yükümlülüğü olmaz. Kanun  koyucu bu düzenlemeyi yaparken, işçinin işyerinden ayrılırken gerçek niyetinin ne olduğunu bilmesi ve emeklilik için yaş hariç diğer şartları taşıyıp emeklilik gününü evinde bekleyebilmesini temine çalışmıştır.


***Bu tür çıkışta ihbar süresi de gerekmez


SGK’dan alınacak kıdem tazminatı alabilir yazısı ile işyerinden ayrılma halinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17 inci maddesindeki ihbar sürelerine de uymak gerekmez. Yani, işçi bu yazıyı SGK’dan aldıktan sonra işverene veriri vermez aynı gün işini bırakabilir ve tazminatını isteyebilir. İşveren bu durumda tazminatı nakden ve defaten ödemekle mükelleftir.


***Sonradan çalışma da yasak değildir


Normal şartlarda, işyerinde ayrılırken evinde emeklilik gününü beklemeyi amaçlayan işçi bir müddet sonra bu düşüncesini de değiştirebilir ve bir başka işyerinde veya aynı işyerinde yeniden işe girmekte isteyebilir. Bu durumda kıdemi ödeyen işveren tazminatı geri isteyemez, daha doğrusu geri isteyebilmesi için işyerinden ayrılırken gerçek niyeti bu değildi diyebilir ama bu niyeti ispat etmesi gerekir.


 



Dul aylığı alana çocuğundan aylık verilmez


Soru: Eşi üzerinden Bağ-Kur’dan ölüm (dul) aylığı alan bayanın evlenmemiş oğlu SSK’dan emekli maaşı alıyorken bir süre önce öldü. Annesinden başka hak sahibi yoktur. Bu kişi oğlunun emekli maaşını alabilir mi? İkinci sosyal güvenlik kuruluşundan maaş alma şansı var mıdır? İsmi Saklı


 


Cevap: 5510 sayılı Kanunun 34  üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde, “Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25’i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25’i” kadar aylık bağlanması öngörülüyor. “


Bu kadına eşinden dul maaşı verildiği için oğlundan analık aylığı verilmez.


 


 


Evlilik izni nikahla başlar


Soru: Eşimle farklı illerde çalışıyoruz ve 03.09.2009 tarihinde nikah yaptık. Evlilik iznini henüz kullanmadık, evlilik iznini istediğimiz tarihte kullanabilir miyiz? Selahattin Yıldırım


 


Cevap: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46.maddesi gereğince evlilik için 3 gün izin verilmektedir. Evlilik izni, nikah akdinin kanıtlanması ile hak kazanılan bir izindir. Bu nedenle nikah tarihi itibariyle kullandırılması daha uygundur. Ancak bu izini, nikah sonrasında kullanmamışsanız  daha sonra işvereninizin uygun bulması halinde makul bir zamanda kullanabilirsiniz.


Exit mobile version