Emekli Sandığı’ndan ikramiye almak için şimdiden dava da açabilirsiniz
**İkramiye konusunda Anayasa Mahkemesi kararı henüz yayınlanmadı ama isteyenler idari yargı yerlerinde dava açıp, mahkeme yoluyla ikramiyelerini alabilirler…
**Anayasa Mahkemesi kararı henüz Resmi Gazetede yayınlanmadı, üstelik yayınlansa bile Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümez yani kanuni bir düzenleme yapılmazsa geçmişe uygulanmaz.
**Geçmiş için yeni bir kanun çıkartılmazsa ancak mahkeme yoluyla ikramiye alınabilir.
Soru:1- 22.01.1958 doğumluyum, daha yeni de emekli oldum. 1982-1989 yılları arasında memur olarak çalışmış ve istifaen ayrılmıştım. Bir ara Bağ-Kur’lu da oldum ama en son SSK’da 2009 yılında emekli oldum. Daha önce emekli sandığına bağlı çalışıp da istifa edenler tazminatlarını daha doğrusu ikramiyelerini alabilecekler dediniz. Ben biraz araştırma yaptım bunu bilen yok. Konuyu gazetemizde yazabilir misiniz-Turgut Bolat-GOP
Soru:2-Emekli Sandığına tabi Devlet memurluğundan ayrılıp, Sosyal Sigortalar veya Bağ-Kur’dan emekli olanlara ait kıdem tazminatları hakkında Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazetede yayınlanıp yayınlanmadığını, yayınlanmış ise hangi Resmi Gazete olduğunu bildirebilir misiniz? Rikab Yazıcı- Bursa
Turgut bey, memuriyetten istifa etmiş emeklilere ikramiye ödeneceği konusu gazetemizde manşetten duyurulmuştu konuyu özetlersek,
Kamu görevlilerine (memurlara) emekli olduklarında ikramiye ödemesinde, memuriyetten (kamu görevinden) emekli olmanın yanı sıra en son prim ödenen Kanun’un da 5434 sayılı Kanun olması gerekmektedir.
Çünkü, birden çok sosyal güvenlik kurumuna prim-kesenek ödenmesi durumunda hizmetleri birleştiren, 2829 sayılı Kanunun “Emekli İkramiyesi” başlıklı 12 nci maddesinde bulunan “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir” biçimindeki hüküm buna gerekçe edilmekteydi.
Ancak, bu durumu Anayasa Mahkemesi değiştirmiş ve sizlere müjde getirmiştir. Danıştay 11. Dairesinin 2005/40 Esas sayılı başvurusuyla Anayasa Mahkemesine intikal eden 2829 sayılı Kanun’un ilgili maddesindeki “Son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve …” ibaresini Anayasa Mahkemesi 05.02.2009 tarihli oturumunda iptal etti. Ancak aynı oturumda iptal hükmün, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine de karar verildiği için hak sahipleri önce kararın yayımlanmasını, sonra da bir yılın geçmesini bekleyecekler.
Fakat daha bu karar Resmi Gazetede yayınlanmadı, üstelik yayınlansa bile Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümez yani kanuni bir düzenleme yapılmazsa geçmişe uygulanmaz.
Sizin gibi geçmişte emekli olanlar için TBMM, Anayasa Mahkemesinin kendisine verdiği 1 yıllık süre içinde yeni bir kanun çıkartılmazsa ancak mahkeme yoluyla ikramiye alınabilir ki işte ben de sizlere Danıştay’ın sizler için verdiği bir kararı aşağıda veriyorum.
T.C.
DANIŞTAY Onbirinci Dairesi
Esas No : 2002/328
Karar No : 2003/4018
Özeti: Emekli Sandığında geçen hizmet süreleri toplamı, sandıktan emekli ikramiyesi almaya yeterli olan ve 5434 sayılı Yasanın emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin genel hükümleri ile aynı yasanın Ek 20. maddesi hükümleri uyarınca Emekli Sandığına tabi hizmetlerinin toplamı üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi gereken davacıya hizmetlerin birleştirilmesine İlişkin 2829 sayılı Yasa hükümlerinden bahisle emekli ikramiyesi ödenmemesinde hukuka uyarlık bulunmadığı hakkında.
Kısa Hikayesi: T.C. Emekli Sandığına tabi olarak geçen 22 yıl 3 ay hizmetinden sonra 2 yıl 11 ay Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak çalışan ve 1.8.1997 tarihinde emekliye ayrılarak Emekli Sandığından aylık almakta olan davacının, Emekli Sandığına tabi olarak geçen 22 yıl 3 aylık hizmetine karşılık emekli ikramiyesi ödenmesi yolundaki talebini, T.C. Emekli Sandığı reddeder.
Bu kere kişi Ankara 10. İdare Mahkemesi’nde, T.C. Emekli Sandığı’nı dava eder ama davayı kaybeder, kaybedince de olayı Danıştay’a götürür.
Danıştay, Emekli Sandığına tabi hizmetlerinin toplamı Emekli Sandığından emekli aylığı ve ikramiyesi almaya yeterli olan davacıya, Emekli Sandığına tabi hizmetlerinin toplamı üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi gerekir, demiştir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLAR?
Aliye Filiz Taç-Keçiören-14.03.1971 doğum tarihiniz, 01.10.1987 staj başlangıcınız emeklilikte dikkate alınmaz ama aynı SSK numarasını ömür boyu kullanırsınız. Daha sonra 01.07.1999 günü başladığınız isteğe bağlı ile ilk defa emeklilik primi yatırdığınızdan ilerde SSK’dan 44 yaşında (14.03.2015 günü) en az 5225 günle emekli olursun ama 44 yaşından önce şu an prim ödediğin Bağ-Kur’dan çıkıp SSK’ya en az 3,5 yıl bir işyerinde çalışarak prim ödemeniz şart.
Belgin Dizdar Tüzün-1967 doğumlu ve 1983 yılında SSK’lı olup 2001 yılına kadar aralıklarla 518 gün SSK primi ödemişsiniz. Eşiniz Bağ-Kur emeklisi olduğundan sizin için her zaman sağlık yardımı verebilir. Kim size SSK’lısınız eşinizden sağlık yardımı alamazsın demişse ya dayak yememiş ya da işi bilmiyor. Sizin 2001 yılından beridir çalışmanız olmadığından her zaman eşiniz üzerinden sağlık yardımı alırsınız.
Ali İhsan Özaksoy-Çayırova-Ne kadar emekli aylığı alacağınızı www.alitezel.com web sayfasından yakında kendiniz hesaplayabilirsiniz. Emekli olduktan sonra emekli aylığınızı kestirip yeniden normal çalıştıktan sonra mayıs 2009 ayında yeniden emekli olursanız işyerinden kıdem tazminatı isteme hakkınız olur. Ancak, sadece bu son işyerinde en az bir yıl çalışmış olmak kaydıyla bu son işyerinde geçen süreler için alabilirsiniz, eski işyerlerinde geçip de kendi isteğinizle ayrıldığınız işyerleri için alamazsınız.
Muhammet Aksakaloğlu-Bursa-36 yıl Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK çalışmasından sonra 11000 günle SSK’dan emekli olurken, Bağ-Kur’un hizmetlerinizi göndermemesi doğru değil. Tasfiye olmuş Anonim Şirketin kapandığı sicil kayıtlarında belli ise size ortaklık pay defterini getir diyemezler. Öte yandan o pay defteri siz de olmaz ki en son tasfiye den kurul kimse onlardadır.
20 Haziran’da Antalya’dayım sizleri de beklerim
Tiem Eğitim Danışmanlık tarafından 20 Haziran 2009 günü Antalya’da düzenlenecek olan, Sosyal Güvenlik Reformu Zirvesi’nde oturum başkanı olarak görev alacağım.
Ülkemizde son yıllarda yapılan en büyük sosyal güvenlik sistem değişikliklerinden birisi olan 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 01.10.2008 tarihinde kör topal yürürlüğe girdi.
Sosyal Güvenlik Reformu İle Neler Değişiyor? Altı aydır uygulanan Reformun artıları eksileri neler, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri, oturum başkanlığımda konunun uzmanları tarafından ele alınacaktır. Uzman Konuşmacılarımız SGK Antalya İl Müdürü Selim EROL, SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA, SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Ramazan YILDIZ, Prof.Dr.Müjdat ŞAKAR, Ç.S.G.Bakanlığı İş Müfettişi Başat İLTER, Avukat Yelda KAYA, Alim KARATAŞ tarafından ele alınacak olup işverenler, çalışanlar ve yöneticilerin karşılaşabilecekleri sorunlar ile ilgili cevaplar bulacaktır.
DETAYLI BİLGİ İÇİN LÜTFEN 0212 245 92 91 nolu telefonu arayın veya http://zirve.tiem.com.tr adresini ziyaret ediniz