ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Emeklilik numaranız 4 ile başlıyorsa sakın ola iş kurmayın, işe girmeyin, hatta ortak bile olmayın…-Dul aylığı için nikahlı ölmek gerekir-Kitap sahtekarlarına dikkat

Emeklilik numaranız 4 ile başlıyorsa sakın ola iş kurmayın, işe girmeyin, hatta ortak bile olmayın…


 


***Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olanlara tahsis (emeklilik) numarası verir ve yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların, tahsis numaraları “4” ile başlar…


***Emeklilik numarası “4” ile başlayanlar, limited şirket ortağı, vergi mükellefi olurlarsa veya Anonim Şirketin hem ortağı hem de yönetim kurulu üyesi olurlarsa SGK emekli aylıklarını keser…


***Emeklilik numarası “4” ile başlayan kişilerin işçi olarak çalışması da yasaktır, çalışırlarsa normal prim veya emeklilik (SGDP) primi fark etmez SGK bunların emekli aylıklarını keser…


 


 


“Sosyal Güvenlik Reformu” denilen ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile vücut bulan düzenlemelerden kötü yönde etkilenenlerin başında yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar gelmektedir. Şu aralar bol sayıda emekli aylığı kesilmiş vatandaşlarımızdan mektuplar geliyor hepsi de isyan vaziyetindeler.


1-Yurtdışında altı aydan çok kalanların aylığı kesiliyor


Borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı


bağlanan yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar konusunda SGK, aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususunda araştırmalar yapmaktadır. SGK uygulaması gereğince, 3201 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanıp altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir bir belgeyi, bulundukları ülke makamlarından alarak getireceklerdir. Yurtdışında 6 aydan fazla kalmış kişiler bu belgeyi 3 ay içinde emekli aylığını bağlayan SGK Müdürlüğüne vermezlerse emekli aylıkları bu belge getirilinceye kadar verilmemektedir.


 


2-Yurtdışında işe girenin aylığı kesilir


Emekli olanlar dünyanın hangi ülkesi olursa olsun;


*Yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya,


*İşsizlik ödeneği almaya,


*Yurtdışından ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya, başladıkları andan itibaren kesilecektir.


 


3-Türkiye’de çalışmaya başlayanın aylığı kesilir


Dünyadan emeklisine çalışma hakkı veren ve çalışan emeklisinden SGDP alan tek ülkeyiz ama yurtdışı borçlanması ile emekli olanların SGDP ile çalışma hakkı yoktur.


Bu nedenle de Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre sigortalı olarak


çalışmaya başladıkları tarihten itibaren emekli aylıkları kesilecektir.


 


**** 1 Ekim 2008 gününden önce veya sonra 3201 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan yada bağlanacak olanların 1 Ekim 2008 gününden sonra 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde aylıkları, çalışmanın başladığı tarih itibariyle kesilecektir.


 


Yani,


-İşçi olup işveren yanında işe girerlerse,


-Vergi mükellefi olup işyeri açarlarsa,


-Limited şirketi ortağı olurlarsa,


-Anonim şirket ortağı ve aynı zamanda şirket yönetim kurulu üyesi olurlarsa,


Emekli aylıkları kesilecektir.


 


4- Eski işe girenler (mükellefi olanlar) devam edebilirler


3201 sayılı Kanuna göre aylık bağlandıktan sonra 1 Ekim 2008 gününden önce Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmaya başlayanlar bu çalışmalarına ara verene kadar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam edebilirler. Fakat, 1 Ekim 2008 gününden sonra işlerine ara verirlerse sonrasında tekrar SGDP ile işe girdikleri anda emekli aylıklarını kaybederler.


 


Yani, 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle Türkiye’deki çalışma nedeniyle sosyal güvenlik kanunlarının ilgili hükümlerine (506 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin (B) bendi,


1479 sayılı Kanunun ek 20 nci maddesi) göre sosyal güvenlik destek primi ödeyenlerin bu statüleri çalışma sona erinceye kadar kazanılmış hak olarak devam ettirilecektir. Bunların sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaları sona erdikten sonra Türkiye’de yeniden sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde, haklarında sosyal güvenlik destek primine ilişkin hükümleri uygulanmayarak, aylıkları kesilecektir.


 


 


5-İstisnaları


Ancak yurtdışı borçlanması ile emekli olanların aylıklarının çalışma sebebiyle kesilmesi  yeni bir uygulama olduğundan;


 


a- Eski 2147 sayılı Kanuna göre borçlanarak aylık bağlanan veya bundan sonra


bağlanacakların aylıkları yeniden yurtdışında çalışmaya başladıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almaya başlamaları durumunda kesilmeyecek, yurtiçinde sosyal güvenlik kanunlarına tabi çalışmaları halinde sosyal güvenlik destek primi hükümleri dahil olmak üzere ilgili sosyal güvenlik kanununun öngördüğü hükümlerden yararlanarak SGDP ile çalışabileceklerdir.


 


b- 3201 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 22/05/1985 tarihinden sonra yurtdışı


sürelerini borçlanarak aylık bağlanan veya bağlanacak olanların aylıkları, 06/07/2007


tarihinden sonra yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almaları halinde, bu ödenekleri almaya başladıkları tarihten itibaren kesilecektir. Bu tarihten önce yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almaya başlayıp, bu ödeneklerini bu tarih itibaren de almayı sürdürenlerin ödenekleri kesilinceye kadar aylıkları kazanılmış hak olarak devam ettirilecektir. Ancak, bunların aylıkları, yurtdışında yeniden ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almaya başlamaları halinde kesilecektir.


 


c- Aylıkları kesilenlerden yurtiçinde veya yurtdışında çalışması sona erenlerin veya


yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alanlardan bu ödenek ve yardımları sona erenlerin, aylıklarının tekrar ödenmesi için yazılı talepte bulunmaları halinde, talep tarihini takip eden ay başından itibaren aylıkları tekrar ödenmeye başlanacaktır.


Bu arada işe girdiği, çalıştığı için aylıkları kesilenler çalışmanın sona ermesi nedeniyle aylıkların yeniden ödenmesi talebinde bulunabilirler.


 


 


Dul aylığı için nikahlı ölmek gerekir


Sizin gazetede çıkan bir yazınızla ilgili aklımı karıştıran bir şey hakkında bilgi istiyorum sizden. Benim annem, babamın 2 inci eşiydi babamla evlilikleri 2 yıl önce bitti ve babamı bu yıl içerisinde kaybettik. Sizin 20 Ekim tarihli yazınızda eski eşten aylık bağlatılabileceği yazılıyor. Benim annem sigorta emeklisi fakat babam emekli sandığından emekliydi bu durumda annem babamdan maaş bağlatabilir mi bana yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler. Zeynep Çalışkan


 


Zeynep hanım, anneniz kendisi SSK emeklisi olmakla birlikte vefat eden 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu emeklisi kocasından dul aylığı alabilir ama ölüm anında aralarında nikah olması gerekirdi. Yazınızdan anladığım kadarıyla babanız ile anneniz arasında resmi nikah sona ermiş, bu doğru ise anneniz vefat eden babanızdan dul aylığı alamaz.



 


Kitap sahtekarlarına dikkat


Eskiden benim kitaplarımı şirketlere, belediyelere, işverenlere hatta resmi kurumlara bizi Başmüfettiş Ali Tezel gönderdi ve bu kitabı almanızı istiyor deyip 25 liralık etiket fiyatı olanlarını bile 1000 liraya hem de faturayla satarlardı. Şimdi isimler de ekliyorlar. Geçen hafta İzmir ve çevresindeki şirketleri bizi Ali Tezel ve Başmüfettişi Bekir Hançer gönderdi, bu kitabı 875 liraya alacaksınız size de bu isimler 1 yıl danışmanlık yapacağız demeye başlamışlar. Lütfen bu tür kişilere itibar etmeyin, genelde gerçek kişilerin ismini kullanıp telefon ediyorlar.


 

Exit mobile version