Erken doğan bebekleri anneye, annelerinde izne ihtiyacı var
Çalışma mevzuatına göre ister memur olsun ister işçi hamile kalan kadınlara doğumun gerçekleşmesinden evvel 8 ve sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin verilir. Ancak bebek erken (prematüre) doğmuşsa doğumdan önceki 8 haftalık süreyi anne kullanamıyor ve kullanılmayan bu süre doğumdan sonraki süreye ilave edilmiyor. Aslında prematüre bebeğin normal doğana göre daha fazla anneye ihtiyacı olduğu gibi annenin de bebeği için izne ihtiyacı var.
Gelin mevzuatı değiştirin bu annelere doğum sonrası 16 hafta izin verin
Sayın okurum, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlıklı 74. maddesine göre; “Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”
Şayet doğuma 8 hafta kala doktora gidip “doğumuna 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir” yazısı raporu alabilseydiniz kullanılmayan 5 haftalık süreyi doğum sonrsındaki 8 haftaya ilave ettirip, 13 hafta olarak kullanabilirsiniz. Fakat, siz 32 inci haftada daha hekime gidip rapor alamadan bebeğiniz erken doğmuş.
İşte, bu durumda İş Kanunu gereğince sadece 8 haftalık doğum sonrası izninizi kullanabilecek ve SGK’da sadece 8 haftalık para (geçici işgöremezlik ödeneği) verecek. Yani bebeğiniz erken doğduğu için hem İş Kanunu hem de Sosyal Güvenlik Kanunu sizleri bir nevi cezalandırmış durumdadır.
Öte yandan erken doğan bebeklerin annenin gerçekten çok özel ilgisine ve bakımına ihtiyacı olduğu da bir gerçek olduğu gibi anneniz de bunun için doğumdan sonra daha fazla izne ihtiyacı vardır. Yapılması gereken TBMM’nin bu yönde bir düzenleme yapmasıdır.
Emekli Personel Müdürü olmama rağmen size soru yönelttiğim için peşinen özrü bir borç bilirim. Konum şudur, gelinim bir bankada çalışmakta iken doğum yaptı ve ikiz çocuğu oldu. Fakat doğum erken gerçekleştiği için çocuklar şu anda KÜVÖZ’de, günlük bakım masrafı beher çocuk için günlük 1500 lira olduğu söyleniyor. Bu bedeli ödememiz gerekiyor mu, gerekmiyor mu? Bazı almış olduğum duyumlara göre ÇOCUK SAĞLIĞI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA,BU TÜR GİDERLERİN DEVLETÇE KARŞILANDIĞINI İSTİHBAR ETTİM. Aydınlatırsanız sevineceğim. Birol ÖZTUNCER
Sayın okurum, gerek 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve gerekse de 31.12.2008 günü Resmi Gazete’de yayınlanan “Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra No: 8)” gereğince,
Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için ilgililerden ilave ücret talep edilemez.
1) Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
2) Yoğun bakım hizmetleri,
3) Yanık tedavisi hizmetleri,
4) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
5) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
6) Organ, doku ve hücre nakilleri,
7) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
8) Diyaliz tedavileri,
9) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri,
bedellerinden ilave ücret alınamaz. Bu nedenle ikiz torunlarınız için kuvözde verilen sağlık hizmetleri için sizden ilave ücret talep edemezler.
Yıllık İzin Hakkı
Bir çalışanımız 6 yıl çalışıp işyerimizden, Aralık 2006 tarihinde askerlik nedeniyle ayrılmıştır. Ayrılırken kıdem tazminatını almıştır. Askerlik dönüşü Haziran 2008 tarihinde yeniden işyerinde çalışmaya başlamıştır. Kıdem tazminatını alması nedeniyle izin hakları sıfırlanmış mıdır? Haziran 2008 tarihi itibariyle yeni başlayan bir personel gibi bir yıllık çalışma karşılığında 14 gün mü, 21 gün mü yıllık ücretli izin hakkı kullandıracağız. Bu konu hakkında bilgilendirir misiniz? İsmi Saklı
Sayın okurum, bu konuyu bire bir açıklayan yasal bir düzenleme olmamakla birlikte yasal düzenlemelerden anlaşılan ve yargıtayın yerleşmiş görüşlerine göre yıllık izin hakkı kıdem ile paralellik arzetmelidir. Kıdeminin karşılığı olan parayı alan işçinin yıllık izin hakkı da kıdemsiz işçiler gibi olacaktır yani bu işçiye bir yılın sonunda 14 işgünü izin vereceksiniz 21 gün değil.