ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Esnafın piyasası memurla birlikte daha da daralacak–Miras reddedilse de dul-yetim aylığı alınır


Esnafa daralan piyasa memurlarla birlikte daha da küçülecek


 


***Globalleşen dünyada dev şirketler ülkemizde mağaza zincirlerini açtıkça, esnaflık yapmak zorlaşmaya başladı…


 


***Şimdi memurlar, ister mesai içinde ister mesai saatleri sonrasında gelir getirici faaliyetlerde bulunabilecekler…bu da esnafın piyasasını daha da daraltır…


 


***Öte yandan açlık sınırının altında aylık alan memurlar için de ek işi ister kaçak ister yasal yapmaktan başka çare de görünmüyor gibi…


 


 


 


***Memurlar açlık sınırının altındalar ve zaten çalışıyorlar


Memurların aldıkları ücretler ile geçinemedikleri bir gerçek ve bu sebeple de bir çok memurun, seyyar satıcılık, esnaflık, lokantalar da garsonluk, maçlarda güvenlik görevlisi, zirai ürün üretimi, arıcılık, yaptıkları bir gerçek. Alınan 1000-1500 lira ile ev geçindirmenin, ev kirası vermenin, çocuğunu okutmanın imkansız olduğu da herkesçe malumdur.


Mesai saatleri sonrasında ana caddelerde, merkezi yerlerdeki seyyar satıcıların, akşamları gittiniz eğlence yerinde müzik aleti çalanların, size hizmet edenlerin bir çoğu memurdur ve yasadışı olduğu halde evlerini geçindirmek, çocuklarına iyi bir eğitim aldırabilmek için bu işleri yaparlar. Yakalanırlarsa da ceza alırlar.


 


***Dev mağazalar açıldıkça esnaflık zorlaşıyor


Uluslarası sermaye, ülkemizde yatırım yapıyorum diyerek dev alışeriş merkezleri açmaya hızla devam ediyor. Açılan her mağaza etrafındaki binlerce bakkalı, fırıncıyı, kuruyemişçiyi, beyaz eşya satıcısını, elbise satanların, terzileri, baharatçıları, hırdavatçıları bitiriyor. Esnaf kepenk kapatıyor. Ancak, global sermayeleri dev mağazalar binlerce esnafı işsiz bıraktığını görmeyip, üstüne üstlük bir göğüslerini kabartarak ülkenizde 1000 kişiyi istihdam ettik diyorlar ama işe giren 1000 kişi mutsuz, dev mağalar açıldığı için işini kaybeden 1000’lerce esnaf da mutsuz. Peki kim mutlu? Diye sorunca alınacak cevap belli.


 


***Devlet memurunu geçindiremediğini kabul ediyor mu?


Şimdi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 inci maddesine yapılacak bir değişiklik ile memura, esnaflık, şirket ortaklığı, şirket yöneticiliğinin yolu açılıyor. Bu durumda devlet memurumu geçindiremiyorum o nedenle mesai saatleri sonrasında çalışmasına izin veriyorum diyor ama bu durumda esnaflık daha da zorlaşacak. Üstelik arkasında devlet gücü olan memur, arkasında devlet gücü olmayan sade esnafı zorlar.


 


Tasarı taslağına göre;


“Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşlarından menfaat temin etmemek ön şartı ve 4857 sayılı İş Kanunu, 5953 sayılı Basın-İş Kanunu, 854 sayılı Deniz-İş Kanunu ve Borçlar Kanunu kapsamında “hizmet akdi” ile çalışmamak ve mesasi sonrası olmak kaydıyla, diğer gelir getirici faaliyetlerde bulunabilirler…” şeklinde olabilecektir.


 


Şayet, bu şekilde bir değişiklik TBMM’den geçerse;


Memurlar,


–Seyyar satıcılık,


–Küçük esnaflık,


–Ticaret işleri,


–Şirket ortaklığı ve tacirlik yapabilecekler ve ticaret şirketlerinde görev de alabilecekler.


–Ticaret ve sanayi müesseselerinde (işçi olmamak şartıyla) vekil olarak görev alabilecekler,


–Kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olabilecekler,


 


 


Miras reddedilse de dul-yetim aylığı alınır


Soru: Babam Bağ-Kur’dan emekli iken 15 gün önce vefat etti, annem sağ olup 3 kardeşiz babamın üzerine kayıtlı mal varlığı ve birikimi yoktur. Sadece emekli maaşı vardır. Buna karşılık 20.000 lira vergi borcu bulunmaktadır. Size danışmak istediğimiz reddi miras yaparsak annem ve evlatları olarak vergi borcunu ödeme yükümlülüğümüz kalkar mı? Annem babamdan olan emekli maaşını reddi miras yapsa dahi alabilir mi? Annemin kendine ait geliri bulunmamaktadır. Emin Çınaroğlu


 


Cevap: Medeni Kanunumuz gereğince ölüm gününden itibaren, 3 ay içersinde redd-i miras hakkınız var. Sosyal Güvenlik hak ve borçları devredilemez, vazgeçilemez haklardandır. Yani mirasın reddi ile dul-yetim aylığının ilgisi yoktur. SSK, Bağ kur veya Emekli Sandığı, yani yeni adıyla SGK ölen kişinin hak sahiplerine maaş bağlamak için veraset belgesini ibraz şartını aramamakta olup, ölümü gösteren vukuatlı aile nüfus kaydı ile yetinerek maaşı bağlanmaktadır. Ayrıca, Yargıtay Kararları da bu yöndedir. Mesela, YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ KARARI GEREĞİNCE;”Borçluların murislerinden kendilerine bağlanan maaşı sahiplenmeleri TMK’nun 605. maddesi uyarınca murisin mirasını reddetmelerine engel teşkil etmez. “


Exit mobile version