ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Hastanelerde fatura yerine altın satma dönemi mi başladı?–20 Haziranda sizleri Antalya’ya bekliyorum

Hastanelerde fatura yerine altın satma dönemi mi başladı?



Ali bey, ben yıllardan beridir SSK’lıyım 2 hafta önce İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan …….. Hastanesine eşimi götürdüm ve doktorlara ilk muayene için benden 20 lira aldılar. Sonra muayene bitti ve eşimin ameliyat olması gerektiğini söylediler. Bu ameliyat için açıktan 8 bin lira ödemem gerektiğini söylediler, 1200 lirasını hastanede aldılar ve elime hastane faturası verdiler, kalan 6800 lira için ise beni hastanenin karşısında bulunan kuyumcuya gönderdiler. İlk başta eşimi düşünmekten anlayamadım ne olduğunu hiç altın vermeden bana 6800 liralık altın faturası kestiler, paramı da aldılar. Geçen hafta siz Habertürk Televizyonunda konuşurken hastaneler yüzde 30’dan fazla tek kuruş fark alamaz demiştiniz dün de gazetemiz HABERTÜRK’de “Özel hastanelere ödediğiniz haraçları geri alabilirsiniz” dediniz.   Haraç alan hastane varsa ceza yer deyince kafam dank etti. Şimdi ben bu yasadışı ödediğim ve bana altın faturası olarak verdikleri paramı geri alabilir miyim? Bu arada lütfen ismimi gizli tutun, eşimin daha kontrolleri devam ediyor, başına bir şey gelmesini de istemem. İsmi Mahfuz



 



 



Dün demiştik ki özel hastaneler sizden yüzde 30’dan fazla fark alamaz şayet sizden bu orandan fazla fark almışlarda hemen gidip SGK’dan bu paralarınızı isteyin. Fakat gelen okur mesajlarından gördük ki bazı özel hastaneleri işi iyice abartmışlar parayı kendileri için açtırdıkları kuyumcular aracılığıyla alıyor ve hastalar sanki altın almış gibi fatura veriyorlar….



 



 



Genel Sağlık Sigortası ile tüm ülke Sağlık Sigortalı oldu ve tüm ülke (bazı istisnalar hariç) özel kamu fark etmez tüm hastanelere diledikleri zaman gidebiliyorlar bunun ülkeye faturası ise çok ağır olduğu gibi bazı özel hastaneler işi iyice abartıp SGK’dan aldıkları para, yasal alınan yüzde 30 farklar dışında bir de işi sahtekarlığa kadar vurdurup, paralarına para katmaya başlamışlar. Sağlık alınıp satılabilen bir metaya, vatandaşlar da hasta olurlarsa müşteriye dönmüşler.



Dün yine cep telefonuma gelen mesaj bakın ne diyor? “Tebrikler! Sosyal güvenceniz kapsamında Göz, Kadın Doğum, Dahiliye, Çocuk Hastalıkları bölümlerimizde özel indirim hakkı kazandınız. Hakkınızı kullanmak için:02164444484”.



İnsanın insaf diyesi geliyor. Sanki kazak satıyorlar, sanki haraç mezat mal satıyorlar. Yakında  gel vatandaş gel, bir muayene olana bir limonata bedava, üstüne bir de laboratuarda kan verene simit-poğaça veriyoruza kadar işi ilerletecekler.



 



Devletin sağlık harcamaları



Sağlık sistemine harcadığımız paraların yıllara göre dağılımı aşağıdaki gibidir ve her yıl dev adımlarla ilerliyor. Üstelik bu sistemi getirmemiz için İMF 7 defa her biri 500 milyon dolarlık gözden geçirmeleri erteledi ve dedi ki SS ve GSS’yi Meclisten geçir paranı vereyim. Sonunda 5510 sayılı SS ve GSS TBMM’den geçti bize 3,5 milyarı gönderdiler. Karşılığında ise bizden her yıl aşağıdaki rakamların büyük bir kısmını ABD ve Avrupa ülkelerine götürüyorlar. Ülkemiz sağlık harcamalarının yüzde 45’i ilaç harcaması ve yine yüksek bir kısmı da protez-ortez araç gereçlerine gidiyor. Yerli ilaç sanayimizin de hemen hemen tamamını yabancı sermaye satın almış durumda.



 





 



 



Sizden onaysız yüzde 30 bile alamazlar ama…



Dünkü yazımda da ifade etmiştim, özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri sizlerden SGK’nın açıkladığı ve sizin için o hastanelere verdiği sağlık hizmet fiyatlarının en fazla yüzde 30’u kadar fark isteyebilirler. Mesela, bir ameliyat için SGK 900 lira veriyorsa, özel hastane de sizden bu rakamın yüzde 30’u kadar yani 270 lira fark isteyebilir bu rakamdan daha fazla fark isteyemez. Üstelik bu farkı alırken sizden bu parayı vermeyi kabul ediyorum diye muvafakat (izin) almak zorundalar.



Ancak, görülüyor ki bazı hastaneler işi abartmış yüzde 30 farktan başka bir de sanki altın satmışlar gibi vatandaşlara altın faturası kesmeye başlamışlar. Bu iş SGK tarafından tespit edildiğinde bu hastaneye ödediğiniz paraların hepsini SGK size ödeyecek ve hastaneye de 50 ile 200 bin lira arasında ceza keseceği gibi sanırım bahsettiğiniz hastanenin sözleşmesini de iptal eder.



 



20 Haziranda sizleri Antalya’ya bekliyorum



1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun yürürlük tarihinin üzerinden 6 aydan fazla süre geçti ve eksiklikleri, fazlalıkları hala devam ediyor. İşte bu ortamda, yedi aydır uygulanan Reformun artıları eksileri neler, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri, benim oturum başkanlığımda konunun uzmanları ve yetkilileri tarafından ele alınacaktır. Masanın her iki tarafını bir araya getirdik, SGK Antalya İl Müdürü Selim EROL, SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA, SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Ramazan YILDIZ, SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı, Murat GÖKTAŞ, Prof.Dr. Müjdat ŞAKAR, Ç.S.G.Bakanlığı İş Müfettişi Başat İLTER, Avukat Yelda KAYA, Sosyal Güvenlik Uzmanı Alim KARATAŞ tarafından konu tüm detayları ile ele alınacak olup işverenler, çalışanlar ve yöneticilerin karşılaşabilecekleri sorunlar ile ilgili cevaplar bulacaktır.



Tüm çalışanları ilgilendiren sosyal güvenlik reformu ve istihdam paketinin ayrıntılarıyla tartışılacağı    ve    soru-cevap     bölümünün yer       aldığı     Zirve’ye  Antalya da’ki Değerli Kurum Yöneticileri, İnsan Kaynakları Yöneticileri ve Uzmanları, Personel Yöneticileri ve Uzmanları, Muhasebe Yöneticileri ve Uzmanları, Halkla İlişkiler ve İşletmeciler hepinizi bekliyorum. Zirve ile ilgili detaylı bilgi için http://zirve.tiem.com.tr/   giriniz/tıklayabilirsiniz.





Ne Zaman Emekli Olacaklar?

Necdet Bayram-Yedek subaylık süresi boyunca 5434 sayılı Kanun gereğince yüzde 25 oranı ile yıpranma yasal ismiyle fiili hizmet zammı alıyorsunuz. Aldığınız yıpranma kadar da emeklilik yaşından düşme hakkınız olduğu gibi sigortalılık başlangıcını da o süre kadar geriye götürtme hakkınız da var.


 


Seydi Yiğit-21 04 1984 doğum tarihiniz ve 16.11.2005 Bağ-Kur girişiniz sonrasında trafik kazası sonucu omurilik felci olduğunuzdan, askerlik borçlanması yapıp 1800 günü tamamlayarak malulen emekli olabilirsiniz.




Fatih Öztürk-2002 Bağ-Kur başlangıcınız ile 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemek ve 60 yaşını tamamlamak şartlarıyla emekli olursunuz.


Selçuk Elbir- Sibel Çanaklı isimli yakınınızın çocuğu için şartlara uygun raporu bulunuyorsa 01.10.2008 tarihinden sonraki prim ödemelerine 4’te 1’i kadar (360 güne 90 gün ilave) prim günü eklenecek. Eklenen bu süreler kadar emeklilik yaşından da düşürülür. Bu ilaveler kanunun çıkmış olduğu 1 Ekim 2008 sonrası primleri için geçerlidir, daha önceki çalışmaları için değil.




Soru: Benim sorum şu Elektronik teknisyeni olarak bir kamu kuruluşunda 657
ye bağlı olarak çalışmaktayım. Memur olmadan önce mesleğimle ilgili SSK lı
olarak çalıştığım süreyi belgeleyerek hizmet birleştirmesi yaptım. 5 Yıllık
memuriyetim var.
Hizmet birleştirmesinden sonra 11 yıla çıkıyor. Hizmet 10
yılı geçtiği için yıllık izinlerde 30 güne hak kazanıyor
muyum? Yoksa sadece
memuriyette geçen sürenin
mi 10 yılı geçmesi gerekiyor? Ahmet ÇETİN


Cevap: Ahmet bey, kamuda yıllık izin kullanmanız sadece kamuda çalışmış olduğunuz tarihlere göre hesaplanır. Hizmet birleştirmesi ile ilgili SSK’lı süreleriniz emekliliğinize esas olan sürelerin hesabında dikkate alınır.




 



 



 

Exit mobile version