ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Herkesten daha çok devletin şemsiyesine ihtiyacı olanlar şemsiyenin dışında tutuluyorlar


Herkesten daha çok devletin şemsiyesine ihtiyacı olanlar şemsiyenin dışında tutuluyorlar


 


Ev hizmetlerinde çalışan temizlikçi ve gündelikçiler ile Tarımda çalışan gündelikçi ve ameleler toplumun en alt tabakasını oluşturuyor ama nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor. Fakat ne hikmetse Sosyal Güvenlik Kanunlar kapsamında olmadıkları gibi İş Kanunu kapsamında da değiller. 20 liralık yevmiye için öldüler geride kalanlarına ise SGK bile sahip çıkmayacak. Ne dul ne de yetim aylıkları olacak…


 


***12 Tarım İşçisi öldü-5’i de ağır yaralı


Yürek dağlayan haberi 26 Ocak 2011 günü tüm görsel ve yazılı basında okudunuz. ANKARA’nın Beypazarı İlçesi yakınlarında mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs, hatalı sollama yapınca karşı yönden gelen TIR ile çarpıştı. Minibüs, çarpmanın etkisiyle yol kenarına fırlayıp hurda yığınına dönerken kazada 12 kişi öldü, 5 kişi de ağır yaralandı.


 


***Hizmetçi ve Tarımda çalışanların İş Kanunu yok


Ülkemizde, genel bir İş Kanunu’muz var, gazeteciler için 5954 sayılı Basın-İş Kanunu’muz var, gemi çalışanları için de Deniz-İş Kanunu’muz var ama maalesef Tarım-İş ile Hava-İş Kanunları bir türlü bu Meclisten geçemediğinden Tarım çalışanları ile Havacılık çalışanlarının bir çok hakları yoktur. Hava çalışanları kurdukları sendikaları ile bu haklarını alabilirken en gariban Tarım çalışanlarının İş Hukukundan kaynaklanan hemen hiçbir hakkı yoktur.


4857 sayılı İş Kanunu’nun 4 üncü maddesine göre 50 veya daha çok Tarım İşçisi olan işyerlerinde İş Kanunu uygulanacaktır da ülkemizde 50’den çok tarım-orman işçisi çalıştıran kaç işveren vardır.


 


***Hizmetçiler ve Tarımda çalışanların SSK’sı da yok


Yine, Akparti zamanında TBMM’den geçirilen ve halen uygulanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 6 ncı maddesi gereğince,


 


Ev hizmetlerinde çalışanlar (ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç) ile  Kamu idareleri hariç olmak üzere, tarım işlerinde veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz işlerde çalışanlar sosyal sigortalı değillerdir. Yani, işverenleri onlar için SGK’ya prim ödemek zorunda değiller.


 


***Eskiden kendi ceplerinden ödeyebiliyorlardı


5510 sayılı Kanun ile 01.10.2008 günü ortadan kaldırılan uygulama ile Tarımda ırgat, amele, yevmiyeci olarak çalışanlar (Süleyman Demirel tarafından yasalaştırılan) 2925 sayılı Tarım SSK Kanunu gereğince kendileri SSK’ya prim ödemek kaydıyla Tarım SSK’lı olabiliyorlardı. Maalesef bu uygulamayı da Akparti ortadan kaldırdı ve bu kesim tamamen sigortasız kaldı.


 


***Şimdi öldükleri ile kaldılar


İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunları kapsamında olsalardı geride kalan eş ve çocuklarına devlet ve Sosyal Güvenlik Kurumu sahip çıkacaktı. Öncelikle,


 


Sosyal Güvenlik Kanunları kapsamında olsaydılar;


1-Olay iş kazası sayılacak ve hiç sigortaları olmamış dahi olsa geride kalan eş ve çocuklara iş kazası ölüm geliri bağlayacaktı.


2-Sonra, vefat edenlerin toplam 1800 günleri veya 5 yıllık sigortaları ve bu süre içinde 900 günleri olsaydı ikinci bir kere ölüm aylığı bağlayacaktı. Yani geride kalanlar çift emekli aylığı alacaktı.


3-İşverene karşı maddi-manevi tazminat davası açarak destekten yoksunluk tazminatı alabileceklerdi.


 


İş Kanunu kapsamında olsaydılar;


1-Geride kalanlara kıdem tazminatı ödenecekti.


2-İşverenin ödemediği yıllık izin paralarını alacaklardı.


3-Hakedilmiş ama henüz ödenmemiş ücretleri alabileceklerdi.


 


Ancak, ölen 12 Tarım İşçisi ne İş Kanunu kapsamında ne de Sosyal Güvenlik kapsamında şimdi sadece günlük 20 lira yevmiye için öldükleri ile kaldılar. Hatta, daha işe gitme aşamasında oldukları için 20 lira bile alamadan vefat ettiler.


 


***Yaralılar, tedavilerini de ceplerinden ödeyecekler


Olay bir trafik kazası olduğundan Sayıştay Kararı ve SGK uygulaması gereğince, SGK tek bir kuruş tedavi parası ödemez. Götürüldükleri hastane tüm tedavi masraflarını yaralıların kendilerinden veya yakınlarından isteyecek. Üç seneden beridir devam eden bu eziyetli uygulama halen TBMM’de görüşülmekte olan Torba Kanun ile ortadan kaldırılacak ama halen Kanun Resmi Gazetede yayınlanmadığından maalesef trafik kazalarında SGK tedavi parasını ödemiyor.


 


***Temizlikçi kadınlar sessizce ölmüşlerdi


19 Kasım 2009 günü gazetelerce çok küçük olarak yer verilen bir haber vardı, “Otobüs bekleyen temizlikçi kadınlar kazada can verdi” diye başlayan habere, “ Pendik Kurtköy’de, lüks villalarda temizlik yaptıkları öğrenilen ve otobüs durağında bekleyen 3 kadına kontrolden çıkan otomobil çarptı. Kazada, 3 kadın feci şekilde can verdi” diye devam ediyordu.


Ne yazık ki sosyal güvenceye en çok ihtiyacı olan toplumun en alt gelir grubundaki bu insanlara İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu uygulanmıyor.


Sigortasız ve İş Kanunsuz olan gündelikçiler aşağıdaki haklara sahip değillerdir…


-Emeklilik


-Süt parası


-Çeyiz yardımı


-Ölüm (dul-yetim) aylığı


-Cenaze ödeneği


-Kıdem tazminatı


-İhbar tazminatı


-Yıllık izin ücreti


-Fazla mesai gibi haklar…


 

Exit mobile version