ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Kanserliyle yenidoğan için hastaneler bile kuruş fark alamazlar

Kanserliyle yenidoğan için hastaneler bile kuruş fark alamazlar


Kanser  radyoterapi tedavisini yatarak almak zorunda olan bir hasta için özel hastaneler fark alabilirler mi? Serkan Uzunyurt


 


 


Sayın okurum SGK ile sözleşmesi olan özel hastaneye (veya hangi hastane olursa olsun) tek kuruş bile para ödemek zorunda değilsiniz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaları gereğince hiçbir hastane gerek kanser tedavisinde ve gerekse aşağıda sayacağım hizmetlerden hiç kimseden fiyat farkı İSTEYEMEZ.

1-GSS’de sağlık için 30 güne ihtiyaç var
30 Eylül 2008 gününe kadar SSK’lılar kendileri için 90, eş ve çocukları için 120 günleri yoksa sağlık yardımı alamıyorlardı. Bağ-Kur’lular ise 240 günü tamamlamadan sağlık yardımı alamıyorlardı. Şimdi ise 01.10.2008 gününden itibaren GSS uygulaması gereğince bu sürelerin hepsi 30 güne düştü, yani 30 gün GSS primi olanın hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu eş-çocukları sağlık yardımları alabiliyorlar. Ayrıca, bakmakla yükümlü iken işe giren eşler, çocuklar için 30 güne bile gerek olmadığı gibi SSK’lı iken Bağ-Kur’lu veya Bağ-Kur’lu iken SSK’lı olanlar için de ayrıca 30 güne gerek yoktur.

2-GSS için 30 güne bile ihtiyacı olmayanlar

5510 sayılı Kanun’un, “Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları” başlıklı 67’nci maddeye göre;


  18 yaşını doldurmamış olan kişiler,


  Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler,


  Acil haller,


  İş kazası ile meslek hastalığı halleri,


  Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar,


  Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri,


  Hamilelik ve analık halleri,


  Afet ve savaş ile grev ve lokavt hallerinde,


30 günlük GSS primi olup olmadığına bakılmaksızın herkese, her hastane sağlık yardımı vermek zorundadır. Bu kişiler için elektronik ortamda SGK’dan provizyon alınmayacak, işlem sonrası hastaneler kağıt ortamında fatura düzenleyeceklerdir.

3-Özeller ve vakıflar yüzde 30 fark isteyebilir

Devlete ait olan (devlet ve üniversite) hastaneleri DIŞINDAKİ vakıf üniversiteleri ile sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucuları yani özel hastaneler Bakanlar Kurulu kararı gereğince SGK’nın bizler için verdiği paralardan başka, bizden de yüzde 30 oranına kadar fiyat farkı isteyebilirler. Mesela, muayene için SGK 30 YTL parayı bizim için özel hastaneye veriyorsa, özel hastane bizden de 9 YTL fark isteyip veznesine ödememizi isteyebilir. Yüzde 30 tavan oran olup her hastane kendisi bu oranı belli edecek ve yüzde 30’luk tavan dahilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını SGK’ya önceden bildirmektedirler. Oranda yapacakları değişiklikleri ise 5 iş günü içinde SGK’ya bildirmelidirler.

4- Özellerin bile tek kuruş fark isteyemeyecekleri durumlar

Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri normal zamanlarda her iş ve işlem için yüzde 30 oranına kadar fark isteyebilmektedir ama aşağıda sıralanan hallerde hiçbir sağlık kurumu ve kuruluşu TEK KURUŞ bile fark isteyemez. Bunlar;


  Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,


  Yoğun bakım hizmetleri,


  Yanık tedavisi hizmetleri,


  Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),


  Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,


  Organ, doku ve hücre nakilleri,


  Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,


  Diyaliz tedavileri, Kardiyovasküler cerrahi işlemleridir. Bu iş ve işlemlerden ilave ücret alınamaz.

5-Özeller Sözleşmesi olmasa da aciller de fark isteyemezler

Yukarıda Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme yapmış hastanelerin hangi hallerde fiyat farkı isteyemeyeceğini sıraladık ama bu arada SGK ile sözleşme imzalamayan özel hastaneler de vardır. Bu özel hastaneler ise acil hallerde sizlerden tek kuruş fark isteyemezler. Kanun’un 73’üncü maddesine göre; “…acil haller dışında sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından kişilerce satın alınan sağlık hizmeti bedelleri Kurumca ödenmez.
Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan sağlık hizmeti bedeli, 72’nci madde gereği sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedeller esas alınarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere fatura karşılığı ödenir. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise Kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez…”


Mesela, SGK ile sözleşmesi olmayan bir hastanenin önünde trafik kazası geçirdiniz ve sizi yaralı halde apar topar buraya götürdüklerinde bu hastanede tedavi olduktan sonra GSS’li olduğunuzu (ki herkes GSS’lidir) beyan ettiğinizde hastane kendi fiyatlarını değil SGK’nın fiyatlarını dikkate alarak size fatura kesmek zorundadır. Bu fatura bedelini de gidip SGK’den aynen tahsil edebilirsiniz.

6-Hastaneyi şikâyet edin
Siz sorunuzda hastanede yatarak radyoterapisini yatarak almak zorunda olmaktan bahsediyorsunuz, radyoterapi tedavisi için fark olmaz ama yatak konusunda fark isteme konusunda hastanelere yetkilidir.


Bütün bunlara göre bazı hastaneler sizlerden muvafakatname ile sanki kendiniz gönlünüzden kopmuş da üstüne para vermek istemişsiniz gibi işlem yapabilmektedir. Bu halde dahi olsa ödediğiniz bedellerin mutlaka faturasını alınız ve faturalarınız ise en yakın SGK müdürlüğüne şikayet ederseniz, SGK ödediğiniz farkı hemen size geri öder ve ardından da hastanenin SGK’danki alacaklarından düşer. Üstüne üstlük o Hastaneye bir de ilk seferde 50 bin lira, ikinci seferde 100 bin lira, tekrarlarında ise 200’er biner lise idari para cezası keser. Hastane yine de sizlerden yasadışı fark alıyorsa sözleşmesini de iptal eder. Bütün başvurularınız da lütfen sözle değil YAZIYLA yani dilekçe ile yapınız.



Soru: 1966 doğumlu bayanım, 01.04.1987 günü SSK’lı olarak işe başladım. Devlet dairesinde kesintisiz çalışıyorum.ne zaman emekli olabilirim? İhk Turhal


Cevap:43 yaşınızda, 5150 prim günü ile emekli olabilirsiniz, bu durumda prim gününüzü çoktan doldurmuşsunuz, 2010 yılında yaşınız dolduğunda emekli olabilirsiniz.


Soru: Eşim 1956 doğumlu 02/11/1976 sigorta girişlidir. 3789 gününü tamamlamıştır.
1- 3600 iş günü ile emekli olursa kaç yaşında emekli olabilir?
2- 5000 iş günü ile emekli olur ise daha fazla mı maaş alır?
Funda Canlı


Cevap:Funda hanım, eşiniz 1956 yılının 23 mayısında önce doğmuş ise 58 sonra doğmuş ise 59  yaşını doldurduğunda en az 3600 gün ile emekli olabilir. Ayrıca isterse 1211 gün daha prim ödeyerek (askerlik borçlanması da yapabilirsiniz) 5000 günü tamamladığında yaşa bağlı olmadan normal emekli olabilir. Bu arada 08.09.1976 gününden evvel sigortalı olsaydı 55 yaşında emekli olabilecekti.


 


Sorularınıza cevaplar


Soru: Annem Bulgaristan’dan emekli ve oradan SSK vasıtasıyla emekli maaşını alıyor. Sağlık sigortasında benim SSK sigortamdan faydalanıyor. 10 Ekim 2009’da emekliliğe hak kazanacağım. Eğer emekli olursam annem sağlık sigortasından faydalanmaya devam edecek mi?Duygu Ertan


Cevap:Duygu hanım, annenizin Türkiye’deki sigortalılık halinde bir değişiklik olmazsa yararlanmaya devam eder.


Soru:12.11.1982 doğumlu yeğenim hali hazırda işsiz. Babası hayatta olup maddi ve manevi yeğenimle hiç ilgilenmediği için kendisine ben bakıyorum. Yeğenimin dedesi 3 yıl önce vefat etmiş olup kendisi emekli albaydır. Acaba yeğenime dedesinden maaş bağlatabilir miyiz? Aysın Güray


Cevap: Hayır, yeğeniniz dedesinin aylığından faydalanamaz. Sadece eş,çocuk ve anne baba faydalanabilir. Aylıklar üçüncü nesile geçmez.


 

Exit mobile version