ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Kaza sonrası ölen şoför esnafın eşine iki aylık verilir–Taksi şoförleri sigortasızmış…

Kaza sonrası ölen şoför esnafın eşine iki aylık verilir


 


Trafik iş kazası sonrasında vefat eden Bağ-Kur’lu şoför esnafın geride kalan eş ve çocuklarına hem kısa vadeli sigorta kollarında ölüm geliri bağlanacağı gibi bir de ölüm aylığı da verilir…


 


İş kazası sebebiyle verilecek ölüm geliri için bir günlük bile Bağ-Kur’lu olması yeterli olurken, ölüm aylığı için en az 1800 günlük prim ödeme süresi gerekir…


 


İki gelir/aylık alanlara da bunlardan çok olanın tamamı, az olanın ise yarısı verilir…


 


 


 


Ali bey, bir yakınımız 1990 yılından beridir kendi kamyonu ile vergi mükellefi olarak şoförlük yapıyordu ve geçen hafta geçirdiği bir trafik kazası sonrasında vefat etti. Aslında Bağ-Kur’lu olması gerekiyordu ama 2005 yılında prim borçlarını silme kanunu çıkınca tüm prim borçlarını sildirmişti. Bağ-Kur’a gittik 1 Ekim 2008 gününden beridir Bağ-Kur’lu çıktı, Bir de Bağ-Kur’dan önce SSK’da 256 günlük sigortalı çalışması var ve 540 gün de askerlik yapmıştı. Geride de yaşları çok küçük 3 çocuk ve bir eş bıraktı. Dul ve yetim aylığı alabilmek hakları var mı? İsmi Saklı


 


 


***Esnaflara da iş kazası hakkı verildi


Sayın okurum, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ekim 2008 gününden beridir, Bağ-Kur’lu esnaflara da eski SSK’lı işçilere benzer şekilde iş kazası sigortası uygulanmaktadır. Buna göre Kanun’un 13 üncü maddesine göre;


Eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B’li esnafın geçirdiği kazanın işkazası sayılması için iki seçenek vardır.


-Olay işyerinde veya


yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelmeli ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen yada ruhen özüre uğratmalıdır ki bu geniş düzenleme yeni getirilmiştir. Sizin olayınızda ise şoför esnaf trafik iş kazası geçirmiş ve vefat etmiştir.


***İş kazası sonrası ölümlerde önce gelir verilir


Şoför esnafı iken trafik kazası geçirip vefat eden yakınınızın geride kalan eşi ile çocuklarına 5510 sayılı Kanun’un 19 uncu maddesine göre sürekli işgöremezlik (ölüm)  geliri bağlanır. Bunun başkaca bir ön şartı yoktur ama gelirin bağlanabilmesi için vefat edenin genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.  Verilecek olan sürekli işgöremezlik geliri de ölümün gerçekleştiği aydan önceki son üç ayın ortalama kazancının yüzde 70’i olacaktır. Mesela, son üç aylık prime esas gelir 1000 lira ise geride kalan eş ve iki çocuğa toplam 700 lira gelir her ay ödenir. Bunun için bağlı olduğu SGK il müdürlüğüne dilekçe verip, iş kazasından ölüm geliri talep ediniz.


***1800 günü varsa aylık da verilir


İş kazası sonrası vefat eden esnafın geride kalanlarına ölüm gelirinden başka bir şartları varsa ölüm aylığı da verilir. Ölüm aylığının şartı ise 1800 günlük prim ödeme süresine sahip olmaktır. Verdiğiniz bilgilere göre; SSK’da 256 gün, 540 gün ödenmiş askerlik süresi ve 360 güne yakında Bağ-Kur primi var toplamda 1156 günü var ki bu gün sayısı ile geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilmesi için geçmişte silinmiş Bağ-Kur sürelerinin canlandırılması gerekir.


 


***Silinen Bağ-Kur borçları canlandırılabilir


Akrabanız 1.10.2008 gününden önceki Bağ-Kur’lu geçmiş sürelerini 1479 sayılı Kanun’un ek 19 veya 5510 sayılı Kanun’un geçici 17 inci maddesine göre sildirmiş, şimdi geride kalan yakınları bu süreleri satın alırlarsa kendilerine dul ve yetim (ölüm) aylığı bağlatabilirler.


5510 sayılı Kanun’un geçici 17 inci maddesine göre;


“Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin Kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Prim borcuna ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek, Kurum alacakları arasında yer verilmez.


Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.


Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.” .


Bu maddenin ikinci fıkrasına göre daha sildirilmiş olan tüm borçları tekrar ödemek için dilekçe verin ve gelecek ödeme rakamını da hemen ödeyin. Zira, ölüm aylığı bu paranın ödenmesini takip eden aybaşından itibaren bağlanacak. Öte yandan, biz sadece 1800 günü tamamlayacak kadar ödeme yapalım deme hakkınız yok, silinen borcun tamamını ödemek gerekmektedir.  Bu şekilde daha önceki ölüm gelirinden sonra bir de ölüm aylığı da SGK tarafından geride kalanlarına ödenir.


 


***Çok olanın tamamı az olanın yarısı


5510 sayılı Kanun’a göre, “… Malûllük,     yaşlılık,     ölüm sigortaları ve vazife malûllüğü ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından hak kazanılan aylık ve gelirler birleşirse, sigortalıya veya hak sahibine bu aylık veya gelirlerden yüksek olanın tamamı, az olanın yarısı, eşitliği halinde ise iş kazası ve meslek hastalığından bağlanan gelirin tümü, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığının yarısı bağlanır…” kuralına göre, geride kalanlara bağlanan iki aylık/gelirden çok olanın tamamını, az olanın yarısını verecekler.


 


Ayrıca, vefat eden şoför esnafın ölümü sonrasında SGK tarafından eşine 270 lira cenaze gideri parası da ödenecek.


 


 


 


 


Taksi şoförleri sigortasızmış…


Sayın Ali Tezel, 11 Ekim günü taksici esnaf Korsana Hayır mitingi yaptı. Televizyonlarda haberlerde protestocuların taşıdıkları pankartlara baktınız mı bilmiyorum ellerindeki pankartlarla “Sosyal Güvence” istiyorlardı.


Sevgili üstadım işim gereği taksilere bindiğimde sosyal güvenliklerini soruyorum. Bu mitinglerde yakınanlar şoför olduklarını, mal sahibine günlük para vererek çalıştıklarını ve sosyal güvencelerinin olmadığından yakınıyorlar.


Aslında olmakta istemiyorlar ama ilerde yaş ilerledikçe sosyal güvenliği de düşünmeye başlıyorlar.


Taksi şoförlerinin sosyal güvenliğini sağlamak ise devlet için çok zor olmasa gerek, çünkü trafik polisleri bunları denetliyor, denetlerken sosyal güvencelerini de (gerek Bağ-Kur gerek SSK) sorabilir, öte yandan dernek/odaların verdiği araç kullanma belgelerinde tüm şoförlerin adı soyadı ve resmi var yani kayıtları da var. Bu nedenle SGK birkaç denetim elemanını görevlendirse uzun sürmez birkaç ay içinde İstanbul’daki tüm (30 binden fazla) şoförler sosyal güvenceye devlet de gelire kavuşur.


Bu arada toplu taşıma aracı olan hatlı minibüsler ve otobüsler de işyeridir, vergi levhasının yanında çalışanların SGK kayıtlarını içeren belgeler de asılı olmalı.


SGK denetim elemanları, trafik polisleri, meslek odaları başkanları da dahil olmak üzere sahaya inerlerse bir  nebzede olsa kayıtdışı olan şoför esnaf sisteme dahil edilir. Ata İlk


Boşanırsanız yetim aylığı alırsınız


Benim mutsuz bir evliliğim var. Eşim Bağ-Kur emeklisi. Şu anda Bağ-Kur sağlık karnem var. Ev hanımıyım. Kocamdan ayrılmak istiyorum. Fakat hiçbir sağlık güvencem yok. Babam ise emekli öğretmen iken 1996 ise vefat etti. Eğer boşanırsam babamın emekli sandığı sağlık yardımından ve maaşından yararlanabilir miyim? Enise Topalfakıoğlu


 


Hanımefendi, eşinizden boşanırsanız vefat etmiş T.C. Emekli Sandığı emeklisi babanız üzerinden yetim aylığı alma hakkınız olacak. Yetim aylığı alınca da sağlık yardımı alma hakkınız da başlayacak. Babanızın aylığını tek başına alacaksanız 670 lira kadar yetim aylığınız olur.


 

Exit mobile version