ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Kendisi istifa eden 4/B’lilere “İş Sonu Tazminatı” ödenebilir–4/B’liler döner sermaye gelirlerinden de prim-vergi öderler

Kendisi istifa eden 4/B’lilere “İş Sonu Tazminatı” ödenebilir


Ali bey, bir hastanede 4/B’li teknisyen olarak röntgende görev yapıyorum, özel bir hastaneye geçmek istiyorum kendim istifa edersem tazminat gibi bir şey alabilir miyim? İsmi Mahfuz


 


 


Sayın okurum, kamuda çalışma şekilleri genelde 4’e ayrılır,


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesine göre;


“Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür…”



Bunlardan,


**Memur olanlara emekli olduğunda ikramiye verilir,


**Sözleşmeli personel ise sizlersiniz ve bazı şartlarla iş sonu tazminatı verilir,


**Geçici personel bir yıldan az süre ile işe alınan mevsimlik işçiler diyebiliriz bunlara tazminat verilmez,


**Bir de 4857 sayılı Kanun’a tabi kamu işçileri vardır ki bunlara da (1475/14 de sayılan) belli şartlarla kıdem tazminatı ödenir.


 


Aslında, 4/C’liler gibi 4/B’lilere de herhangi bir tazminat ödenmemekteydi ama açılan bir dava sonrasında Danıştay 11. Dairesinin 25/10/2001 günlü E: 2001/365, K: 2001/2335 sayılı kararı ile iptal edilince 4/B’liler iş sonu tazminatı hakkına kavuştular. TBMM’de 4/B’liler yasal bir düzenleme yaptığından, ardından da 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında da değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler 02.09.2005 tarihli ve 25924 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir ki bu düzenlemeler sonrasında siz 4/B’liler “İş Sonu Tazminatı” adı altında bir tazminata hak kazandınız.


 


Buna göre;


 


“Kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatlarında sözleşmeli olarak çalıştırılan yabancı uyruklu personel ile haftalık çalışma süresi 40 (kırk) saatin altında bulunan personel hariç olmak üzere, en az 2 hizmet yılını tamamlayan 4/B’lilerden;


 


**506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince malullük veya yaşlılık aylığı
bağlanması veya toptan ödeme yapılması,


 


**Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,


 


**İstihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi,


 


**İlgilinin ölümü,


 


hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu hizmet tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.


 


Mevzuat hükmünden de görüleceği üzere, İstihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi,” halinde ilgili kişiye iş sonu tazminatı ödeneceği yazılıdır ve 4/B’liler kendileri istifa etseler bile bu parayı alabilirler.


Zira, 4/B’liler için yapılan sözleşme Bakanlar Kurulu kararı ekinde yer alan tip sözleşmedir, ilgili kamu kuruluşu tarafından herhangi bir değişiklik yapılmadan aynen 4/B’liye imzalatılmışsa 4/B’li istifa etse bile tazminatını alabilir.


 


 


 


4/B’liler döner sermaye gelirlerinden de prim-vergi öderler


Merhaba ben eczacı olarak bir devlet hastanesinde 4/B’li (sözleşmeli) çalışmaktayım aşağıda önce maaşımın dökümünü sonrada döner sermayenin dökümünü gönderiyorum. Fakat döner sermaye ile ilgili dökümü anlayamadık doğruluğunu kontrol edip bana geri dönerseniz sevinirim. İsmi Mahfuz


 


Gönderdiğiniz dökümanları inceledim 1552 lira brüt (aylık) normal geliriniz var bu gelirden kesilen SSK primi ve gelir vergisi sonrasında elinize 1175 lira geçmektedir. Öte yandan bir de döner sermaye payı olarak da 1,465,90 lira brüt rakama hak kazanmışsınız. Döner sermayenize göre kesintileriniz ve elinize geçmesi gerekenleri gösteren tablo da aşağıdaki gibidir ve gördüğüm kadarıyla bir hata yoktur.


 






















Döner sermaye tutarı


1465,9


SSK işçi (%14)


205,23


Gelir vergisi (%15)


189,1


Damga vergisi


8,8


Toplam kesintiniz


403,13


Net alacağınız


1062,78

Exit mobile version