ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Kontrol memurlarını, Denetmen yapmakta acele ediniz

Kontrol memurlarını, Denetmen yapmakta acele ediniz


Dün elime bir mahkeme kararı ulaştı, karara göre İstanbul 6 ıncı İdari Mahkemesi SGK tarafından verilen idari para cezasını tamamen ortadan kaldırmış. Gerekçesi ise ilginç işyerinde denetim yapan SGK’nın Kontrol Memurları denetim elemanı değildir bu nedenle düzenlediği tutanaklar geçersiz, bu tutanağa göre yazılmış cezalar da uygulanamaz diyor. (bkz. İstanbul 6 İdare Mahkemesi Esas:2008/341, Karar:2009/152 Tarih:30.01.2009)


 


 Sosyal Güvenlik Kurumu’nda biri merkezde Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı emrinde müfettişler denetim yaptığı gibi bir de İl Müdürlükleri emrinde çok sayıda Kontrol memurları var ve SGK’ya göre bunların hepsi de denetim yetkisine haizdirler. Bu konuda yasal dayanak da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Kurumun denetleme ve kontrol yetkisi” başlıklı 59 uncu maddesi gösterilmektedir.


“Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin işlemlerin denetimi, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları eliyle yürütülür. Askeri işyerlerine ait sigorta işlemlerinin denetim ve kontrolü, askeri iş müfettişleri tarafından da yapılabilir.


Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarının görevleri sırasında tespit ettikleri Kurum alacağını doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemler, yemin hariç her türlü delile dayandırılabilir. Bunlar tarafından düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir. İşverenler ve sigortalılar ile işyeri sahipleri, tasfiye ve iflas idaresinin memurları, işle ilgili gerçek ve tüzel kişiler, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarına bilgi verilmek üzere çağrıldıkları zaman gelmek, gerekli olan defter, belge ve delilleri getirip göstermek ve vermek, görevlerini yapmak için her türlü kolaylığı sağlamak ve bu yoldaki isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmekle yükümlüdürler. Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları görevlerini yaparken, tüm kamu görevlileri gerekli kolaylığı gösterir ve yardımcı olurlar.


Bu Kanunun uygulanması bakımından, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları, 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen denetim, teftiş ve kontrol yetkisini de haizdir…”


Ancak ne var ki mahkeme bunları göz ardı ederek Kontrol Memurlarını denetim elemanı saymamış ve verdikleri cezaları da ortadan kaldırmış.


SGK Memurlarını eğitmeden-öğretmeden iş vermemeli


Öte yandan, SGK son günlerde çıkardığı genelgeler ile memur (idari) denetim hariç bütün denetim işlerini de illerdeki Kontrol Memurlarına bıraktı. Mesela sadece İstanbul’da 15 binden fazla denetim istem yazısı Kontrol Memurlarına gönderilecek ve işyerlerinde denetim yapılacak. Fakat, Kontrol Memurlarına bu kadar geniş yetki bu kadar farklı yelpazede iş verilmesine karşın ünvanları Denetmen değil, aldıkları para içinde denetim tazminatı yok. Yani mahkeme kararına dayanak olduğu üzere Sosyal Güvenlik Kontrol Memurları madem denetim elemanı neden denetim tazminatı ödenmiyor? Neden isimleri Denetmen değil, neden denetim elemanı gibi harcırah alamıyorlar?


Ayrıca, yıllardan beridir müfettişler tarafından yapılan bütün işler SGK Kontrol Memurlarına devredilmiş ama yeterli eğitim de verilmemiş yakında bu konuda da epey sorun çıkacaktır ve her il ve sosyal güvenlik merkezindeki Kontrol Memurları ayrı ayrı iş ve işlemler yapacaklardır.


 


 


 


Kısa sorulara kısa cevaplar


 


 


 


Soru: Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde muhtaç ve zihinsel engelli ve tam teşekküllü hastane raporu olan 22.03.1991 tarihli doğumlu %50 (zihinsel) özürlü oğlum özürlü maaşından faydalanabilir mi? Oğlum resmen 15 yıldan beri aralıksız Rehabilitasyon Okulunda eğitim görmektedir. Maaş bağlanması durumunda gerekiyorsa Rehabilitasyon Okuluna göndermekten vazgeçebilirim. M. Toruk


Cevap:Çocuğunuzun 2022 sayılı Kanun’dan özürlü aylığı alabilmesi için aileye göre aylık kişi başına düşen gelirinizin 86,67. liranın altında olması gerekmektedir. Bu durumda ortalama alacağı rakam 18 yaşını doldurduğu için bu rakamın iki katı olan 173,35.tl aylık maaş  alır. Bulunduğunuz bölgedeki Kaymakamlık-Valiliğe gidip başvurabilirsiniz.


 


 









 


Soru:28 Şubat 1964 Bulgaristan doğumluyum.1989’da Türkiye’ye göç ettim. Türkiye’de 15.05.1990’dan itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 28.10.2008’e kadar sigortalı çalıştım ve yine 28.10.2008 tarihinde 2 yıl (720 gün) borçlanarak SSK emeklilik işlemlerini başlattım. Türkiye’deki çalıştığım günlerin toplam sayısı: 4733. Buna ek olarak 720 gün de yurtdışı borçlanması yaptım. Bu günlerin sonunda yatırılan prim miktarı: 56.997 lira ve benim borçlandığım miktar da 4762 lira. Bu miktarlara göre bana “506 sk. Geçici 81/b-e”(sgk aylık bağlama kağıdında yazıyor) yasa maddesine göre en düşük emekli maaşı bağlandı. Bana bağlanan maaş doğru miktar olabilir mi? Yanlışlık varsa nereye ve nasıl itiraz edebilirim? İlginiz için teşekkür ederim. Emine Yıldız



Cevap: Eğer prim ödemeleriniz en düşükten ödendiyse ve sizde yurt dışı borçlanmanızı en düşükten ödediyseniz, maaşınızda en düşük rakamdan olacaktır.


 


Soru: Ben 2001 yılında eşimden boşandım.ve emekli sandığından babamdan dolayı dul yetim aylığı almaktayım. Kendim şu an SSK’lı olarak çalışıyorum. SSK’dan emekli olduğumda ayrı sandıklar olduğundan yine yetim maaşımı almaya devam edebilecek miyim?-Ülker Karabulut


Cevap:Evet Ülker hanım, babanız memur olduğu için hem SSK’lı çalışırken hem de SSK’dan emekli olduğunuzda da babanızın aylığını almaya devam edebileceksiniz.

Exit mobile version