OYAK’a para kaptırdığını düşünen yedek subaylara bilgi
Gazeteniz ekonomi ekinde 16.06.2009 tarihinde yayımlanan Ordu Yardımlaşma Kurumu Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ile yapılmış röportaj çok ilgimi çekti. Anlattıkları çok güzel ve benim gibi memur olarak çalışanlar için kıskandırıcı bir durum. Ancak benim merak ettiğim konu askerliğini yedek subay olarak yapanların görev sürelerince aldığı maaşlardan kesilen OYAK kesintilerinin OYAK’ın toplam varlıkları içindeki oranı ne kadardır? Yedek Subay olarak askerliğini yapanlardan istekleri dışında zorunlu olarak yapılan bu kesinti hak sahiplerine dağıtılabilir mi? Yoksa yedek subay olarak görev yaptığım dönemde bize söylenen: “OYAK kesintilerini geri alabilmeniz için görev yaptığınız süre içerisinde dava açmalısınız…” söylemi hala geçerli mi? Yıllardır yüzlerce hatta binlerce kişi yedek subay olarak görev yapıyor, en az bir yıl OYAK kesintisi yapılıyor bu paralar ne oluyor? İsmi mahfuz
Sayın okurum 03.01.1961 günü Milli Birlik Komitesi tarafından kabul edilen ve 9 Ocak 1961 günlü Resmi Gazetede 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Kanunu’nun 17 inci maddesi gereğince,
***Daimi üyeleri;
Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bilumum muvazzaf subay sözleşmeli subay, askeri memur, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmalar ile emekli maaşı sistemine giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri Kurumun daimi üyeleridir.
***İsteğe bağlı üyeleri;
Uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu Kurumun sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemlerden arzu edenler Kuruma daimi üye olabilirler.
***Zorunlu geçici üyeleri;
Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar Kurumun geçici üyeleridir.
Görüldüğü üzere yedek subaylar istese de istemese de OYAK’ın zorunlu geçici üyeleridir.
***Kesinti tutarları farklıdır
Kanun’un 18 inci maddesine göre;
**Zorunlu üye ile isteğe bağlı üyelerin aylıklarından yüzde 10,
**Yedek subayların her ay maaşları tutarı üzerinden ise yüzde 5 kesinti yapılmaktadır.
**Öte yandan Zorunlu üyeler ile isteğe bağlı üyelerden ev almak isteyenlerden ayrıca her ay yüzde 10 daha ek kesinti yapılabilmektedir ki bu husus ilgililerin talebine bağlıdır.
OYAK’ın üyelerine yaptığı yardımlar
Kanun’un 20 inci maddesine göre;
a) Daimi üyelere bir defaya mahsus olarak yapılacak toptan yardımlar şunlardır:
(1) Emeklilik yardımı,
(2) Maluliyet yardımı,
(3) Ölüm yardımı.
(4) Konut yardımı kesintisi yaptıranlara da Konut Edindirme Yardımı.
b) Geçici üyeler: (Aidat kesildiği müddetçe)
(1) Maluliyet yardımı,
(2) Ölüm yardımı,
c) Emekli maaşı sistemine giren üyelere yapılacak yardımlar ise şunlardır:
(1) Emekli maaşı,
(2) Ölüm yardımı.
Görüldüğü üzere geçici üye olan yedek subaylara aidat kesildiği müddetçe yani yedek subaylık süresi içinde malül kalmaları halinde kendilerine veya vefatlarında geride kalanlarına yardım yapılmaktadır. Bunun dışından yedek subaylara herhangi bir ödeme veya yardım yapılmamaktadır.
***Ölüm yardımı tutarı:
OYAK üyesinden her hangi biri aidat ödediği müddet içinde ölürse geride kalan mirasçılarına, almakta olduğu son aylık tutarının 12 misli ölüm yardımı olarak ödenir ki ölen üyenin, hayatta iken Kuruma vereceği beyannamedeki mirasçılarına ödenir.
***Malüliyet yardımı tutarı:
Yedeksubaylar görevleri sırasında malül hale gelirlerse kendilerine OYAK tarafından malüliyet yardımı da verilmektedir. (md. 26)
***Tam ve daimi maluliyet yardımı ölüm yardımı gibi hesaplanır yani son aylığının 12 katı kadardır.
*** Kısmi malullük halinde ise kaybedilen güce-organa göre, Kanun’un eki olan 2 numaralı tablodaki oranlara göre ödenir. Mesela sol kolun veya elin kaybı halinde oran yüzde 50’dir.
Bu orana göre kısmi maluliyet yardımı hesabında, son olarak alınan maaş tutarının 12 katı esas alınır ve bulunan rakamın oranı kadar ödeme yapılır. Mesela sol kolun veya elin kaybı halinde 6 katı ödeme yapılır.
Yedek subaylara asla aidat ödemesi olmaz
Kanun’un 23 üncü maddesi gereğince, daimi üyelerle isteğe bağlı üyelerden ayrılanlara en az 3 sene aidat ödeyenlerin aidatları geri ödenir ama geçici üye olan yedek subaylara hiçbir şekilde üyelik aidat iadesi yapılamamaktadır.
“Madde 23 – Kurumun daimi üyelerinden 21 ve 25 inci maddelerde gösterilen sebepler dışında üyelik vasfını kaybedenlere aidatları iade olunur. Ancak, Kurum üyelik müddetleri üç seneyi geçmiyenlerle geçici üyelere hiçbir aidat iadesi yapmaz.”
İşten ayrıldıktan sonra 100 gün daha sağlıktan yararlanabilirsiniz
Ben 25.03.2005 tarihinde işe girip 02.02.2009 tarihinde işveren tarafından işten çıkarıldım ne kadar süre SSK’dan yararlanabilirim? Sinan Yanık
5510 sayılı Kanun’un GSS (Genel Sağlık Sigortası) uygulamaları gereğince işten çıkan kişi her hal ve şartta 10 gün daha sağlıktan yararlanır. Öte yandan işten ayrıldığınız tarihten geriye doğru bir yıl içinde (02.02.2009 ile 02.02.2008 arasında) en az 90 günlük çalışmanız varsa 10 güne ilave olarak bir 90 gün daha GSS’den bedava yararlanırsınız. Bu arada işsizlik ödeneği alıyorsanız ödenek alma süresince de GSS primlerinizi İŞKUR ödediğinden ödenek alma süresince GSS’den bedava yararlanırsınız.
Şehit oğlunuzdan size aylık bağlanmaz
Mustafa Varlık-Bandırma- Siz, emekli albaysınız ve oğlunuz Mustafa Varlık, 1998 yılında Astsubay olarak mezun olmuş ve Kıbrıs’a tayin edildikten sonra da 2002 yılında burada görev yaparken evinde kalp krizi geçirerek şehit olmuş. Genelkurmay Başkanlığı emri ile devlet töreni ile Bandırma Şehitliği’ne defnedilmiş. Bekar olan oğlunuz üzerinden size aylık bağlanması için sizin emekli olmamanız gerekirdi. Oğlunuzun 10 yılı olsaydı bile aylık alamazdınız. Tarafıma gönderdiğiniz şehadet belge asıllarının hepsini size postayla gönderiyorum.