Özel Hastaneler SGK’yı hala iplemiyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık yardımı alanlardan, özel hastaneler sadece yüzde 30 oranında fark ücret alma hakları varken, bu oranı yüzde 500’lere kadar çıkarıyorlar. Konu haberlerimize yansıyınca denetimden korkup geri attılar ama denetimlerden de bir şey çıkmayınca aynı işlemi yani vatandaşı yasa dışı soymaya devam ediyorlar…
Ali bey, size daha önce özel bir hastanenin faturalarını göndermiştim ve siz de haber yapmıştınız. Sizin haberinizden sonra bizden yasa dışı ilave ücret almayı sona erdirmişlerdi ama şimdi yeniden başlamışlar. Hem de bu kere hem fahiş ilave ücret alıyorlar hem de bu parayı biz vermek istedik, geri istemiyoruz diye Taahhütname imzalatıyorlar. Sadece bir muayene olduk bizde 10, 69 ve 25 lira olmak üzere üç fatura ödettiler ve birde taahhütname imzalattılar. Ne yapmamı tavsiye edersiniz. Yine SGK’ya gidip fazla ödediklerimi tahsil edebilir miyiz? İsmi Saklı
Sayın okurum, halen geçerli olan mevzuatımıza göre hiçbir özel hastane sizden yüzde 30 oranından daha fazla fark alamaz. Gönderdiğiniz faturaları ve taahhütnameyi inceledim.
1-İlk (10 liralık) fatura yasal ama 94 liralık diğerleri yasadışı
Buna göre, ilk fatura olan 10 liralık fatura yasal ilave ücret ve muayene ücreti faturanızdır. Bu fatura içeriğine göre SGK’nın eşiniz için gittiğiniz özel hastaneye ödediği 26 lira muayene ücretine, yüzde 30 oranında 8 lira ilave ücret almışlar bir de SGK’ya vermek üzere de 2 lira muayene ücreti almışlar.
İkinci fatura ise aynı gün kesilmiş ve 69 lira tutarında ve “Hastane Giderleri Katılım Payı” ibaresi ile kesilmiş olup tamamen yasadışıdır. Sizden alınmaması gereken bir parayı yasadışı bir şekilde tahsil etmişler.
Üçüncü fatura da, 25 lira değerinde yine “Hastane Giderleri Katılım Payı” adı altında yasa dışı şekilde kesilmiş bir faturadır.
Sonuç olarak görüleceği üzere sizden alınan 10 lira yasal ama 94 lira yasadığı bir şekilde istenmiş.
2-Soyguna Taahhütname imzalatmışlar
Bahse konu özel hastane daha önce de yasa dışı ücretleri vatandaşlardan almış ve haberimizden sonra yasadışı uygulamaya SGK’dan ceza yeriz endişesi ile sona erdirmişti. Ancak, SGK vatandaşların haklarını korumaktan aciz olunca, ortadan kalmış yetimler gibi önüne gelen özel hastane vatandaşın sahipsizliğinden yararlanmaya devam ediyor. Üstelik bu yasa dışı soyguna sanki vatandaş kabullenmiş gibi baştan taahhütname imzalatıyorlar. Bakın Taahhütnamede neler yazıyor…
“BEYAN ve TAAHHÜTNAME
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) sigortalısı olarak, ayaktan muayene, tetkik ve tedavi görmek üzere geldiğim TBV İstanbul Özel Hizmet Hastanesi’nde, hastane tarafından sunulan muayene, tetkik, tedavi hizmetleri dışında, telefon, ısıtma ve soğutma sistemleri, internet, güvenlik hizmetleri, kırtasiye hizmetleri, destek hizmetleri, hosteslik hizmetleri, kalibrasyon ve kontrol hizmetleri, kalite güvence kontrol hizmetleri gibi hizmetlerin hastane tarafından dışarıda satın alınması nedeniyle oluşan bu gibi hastane giderlerine katılım payı olarak tarafıma fatura edilmesine muvafakat verdiğimi, iş bu taahhütnameyi dikkatlice okuyarak değerlendirdiğimi ve kabul ettiğimi, hastane giderlerine, katılım payı ödemesini kabul ettiğimi, söz konusu bu ödeme nedeniyle, SGK’dan herhangi bir talepte bulunmayacağımı gayri kabili rücu şeklinde kabul ettiğimi, beyan ve taahhüt ederim.
Hasta Adı : Hasta Refakatçisi Adı:
T.C. Kimlik No.: Tarih
Tarih : İmza
İmza “
3-SGK’ya şikayet edin
Yasal olarak sizden 10 liralık ilave ücret almaları gerektiği halde, insanı soyar gibi üstüne yasadışı bir şekilde 94 lira daha para istemeleri ve bunu vatandaş hasta iken (Gabin gibi) yapmaları bırakın yasallığı hiç ahlaki değil.
Ahlak dışı, yasa dışı bu ödeme için mutlaka SGK’ya gidin, SGK’da herhangi birisi “…ama sizde Beyan ve Taahütname imzalamışsınız” derse bilin ki o kişi Özel Hastaneler ile parasal ilişki içindedir, hatta bu özel hastanelere bu aklı da o vermiştir. Eğer SGK görevlisi “… olur mu böyle şey bu soygun biz sizin paranızı alıp iade ederiz…” derse bilin ki işte gerçek SGK memurudur.
Bütün ihtimallere karşı SGK’ya şikayet edin, fazla ödediğiniz 94 lirayı geri alınız, vermezlerse gelin ben gidip bizzat almanıza nezaret edicem.
4-SGK’dan korkmuyorlar
Esasen, SGK ile özel hastaneler arasında var olan sözleşmeye göre özel hastaneler SGK’lılardan tek kuruş yasadışı fark alamazlar ve şayet aldıkları tespit edilirse hem alınan yasa dışı fark iade edilir hem de o sağlık kurumuna 200 bin liraya kadar idari para cezası da verilir. Fakat ne hikmetse özel hastaneler vatandaşlardan gelen şikayetlere rağmen SGK’nın kendilerine ceza kesmediğini görünce, gemi azıya aldılar. SGK’yı da iplemiyorlar. İsterseniz durumu bir de Savcılığa bildiriniz.
Bakın, daha önceki haberlerimizden sonra SGK özel hastanelerde göstermelik birkaç denetim yaptı ama ceza verdiği yok veya biz bilmiyoruz.
Memurlar 10 lira muayene parası ödeyecekler
SGK’lılar yani
**SSK’lı çalışanlar ve emekliler,
**Bağ-Kur’lu çalışanlar ve emekliler,
**Emekli Sandığından emekliler, şu anda Danıştay kararı ile muayene de hastane ayrımı olmaksızın 2 lira muayene katılım bedeli ödemektedirler. Bu para, emeklilerin aylıklarından, çalışanlardan ise, özel hastanelerde vezneye ödenirken, diğer hastanelere giden çalışanlardan eczanelerde ilaç alınırken tahsil edilmektedir.
Fakat halen memur yani kamu görevlisi olanların tedavi giderleri çalıştıkları Kurum ve Kuruluşların bütçelerinden yani Maliye tarafından ödendiğinden kamu görevlilerinin (memurların) muayene paraları SGK’lılardan farklıdır.
Bugüne kadar 2 lira bile olsa muayene katılım payı ödemeyen memurlar 4 Eylül 2009 gününden itibaren,
–Devlet hastanelerine giderlerse 3,
–Eğitim hastanelerine giderlerse 4,
–Üniversite hastanelerine giderlerse 6,
–Özel hastanelere giderlerse 10 lira,
Muayene katılım payı ödeyecekler.
SORU :
Benim abim vefat etti. Abimin 2498 gün sigortası vardı. Bu sigorta gününden dolayı anneme sigorta tarafından maaş bağlanabileceği söylendi. Babam emekli sandığından emekli bu durumu değiştirir mi? Maaş bağlanır mı? Eğer olursa bu durumda izlememiz gereken yolu anlatırsanız sevinirim. Ali Kayar
CEVAP :
Sanırım abiniz SSK’lı idi. SSK’nın sosyal güvenlik uygulamaları gereğince ana-baba birlikte düşünülmektedir. 5510 sayılı Kanun gereğince de ana-babanın sosyal güvenceleri yoksa vefat etmiş çocukları üzerinden ölüm aylığı alabilmektedirler. Babanız emekli olduğundan SGK annenize ölüm aylığı bağlamaz ama anneniz İş Mahkemesinde dava açarsa, babanızdan ayrı düşünülerek kendisine aylık bağlanır. Kısaca, anneniz önce SSK’ya müracaat etsin, reddedilince de gitsin iş mahkemesinde red kararını dava etsin.
SORU :
Ben, 01.01.1962 doğumluyum ve İstanbul Unkapanı’na emeklilik dilekçesi verdim. 1984-1998 arasında İsviçre’de çalışmalarım vardı. Bu çalışmalarım için dosyam Ankara’da bekletiliyormuş. Durumumu takip edebileceğim bir merci var mı? Şikayet edebileceğim bir yer var mı? İşin en kötü yanı da bu dönem geçiş dönemi olması nedeni ile herhangi bir rahatsızlığım olsa sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyorum. Bu kadar uzun sürede bir dilekçe sonlandırılamaması sizce normal mi? Bayram Çelik
CEVAP :
Aslında SSK zamanında, tüm yazışmalarınızı takip edebileceğiniz “Evrak Takip” bölümü vardı ama SSK, SGK’ya dönüşünce bu bölümü kaldırdılar ve bir daha geri getirmeyi beceremediler. Şimdi sadece, http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/ESGK/Diger linkinde emekli aylığım bağlandı mı diye sorabilirsiniz ama pek cevap alamazsınız. Şikayet ve takip için Bilgi Edinme Kanunu gereğince SGK’nın web sayfasında Bilgi Edinme bölümüne girip, durumunuzu sorabilirsiniz ve size en geç 15 gün içinde cevap vermek zorundalar. Öte yandan yine SGK web (www.sgk.gov.tr) sayfasında Çalışma Bakanına ulaşabileceğiniz mesaj bölümüne de şikayetinizi iletebilirsiniz.