ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek Toplu Sözleşmeden yararlanabilirsiniz

Sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek Toplu Sözleşmeden yararlanabilirsiniz


Normal şartlarda işe girdiğiniz yerde Sendika ve TİS (Toplu İş Sözleşmesi) varsa işçiler, sendikaya üye olarak var olan TİS hükümlerinden yararlanma hakkına sahip olurlar ama sendikal özgürlük kapsamında işçilere tanınan bir hak olan sendikaya üye olmama hakkını kullanan işçilerden isteyenler üye olmaksızın sadece DAYANIŞMA AİDATI ödeyerek TİS hükümlerinden yararlanabilirler.


 


 


16 Mayıs 2009 tarihinde Et Balık Kurumu Ağrı Et Kombinasında İŞKUR vasıtası ile kadrolu işçi olarak işe başladım. Et Balık Kurumu’nun yasal sendikası olmadığı ve çalışma bakanlığının yetkili sendikayı belirlememesinden dolayı sendikalı olamadık. Ancak kurum bu dönem işe giren 14 arkadaşımla bize sendikalı olmasak da önceki sözleşme şartlarını bizlere uygulayacaklarını söylediler ve ilk maaşımızı bir iş günü eksik olarak 700 lira olarak bordromuza yansıtıp ödediler. Ancak bir sonraki ay maaşlarımıza ve diğer bize uygulanan haklarımıza HAK-İŞ Sendikası tarafından itiraz edilmesi neticesinde 560 lira maaş aldık ve ikramiye ve benzeri haklardan  2 sene için mahrum bırakıldığımızı öğrendik. Şimdi ise ya bu asgari ücret ve iş koşullarına sabredeceğiz ya da istifa etmek zorunda kalacağız. Ya da başka bir çaremiz var mı zira  550 lira ile yaşamak imkansız.  Özcan Küçükgünay 


2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi ve Grev Lokavt Kanunu (TİSGLK) gereğince;


Madde 9 – Toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanırlar.


Toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanırlar.


Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye bulunmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye bulunup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bu hususta işçi sendikasının muvafakatı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma talep tarihinden geçerlidir.


Dayanışma aidatı miktarı, üyelik aidatının üçte ikisidir.


Faaliyeti durdurulmuş sendikalara dayanışma aidatı ödenmez.”


 


Madde metninden de görüleceği üzere;


Bir işyerindeki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) varsa bu sözleşmeden kimler yararlanır;


 


–Öncelikle o işyerindeki TİS’e taraf işçi sendikanın üyeleri aşağıdaki duruma göre,


***Toplu iş sözleşmesinin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden,


***İmza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten,


 itibaren yararlanırlar.


 


–Sendikaya üye olmayanlar ise,


**Hiçbir sendikaya üye olmayanlar ile TİS’i imzalayan sendika dışında başka sendikaya üye olanların,


**TİS’den sonra  işyerine girip de üye olmayanların,


**TİS’,m  imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye bulunup da ayrılanlar veya çıkarılanların,


toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri için Dayanışma aidatı ödemeleri gerekir.


 


Buna göre;


Şimdi bağlı olduğunuz Kurumun yetkilisine, “2822 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesine göre sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek var olan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden yararlanmak istiyorum, gereğini bilgilerinize arz ederim” diyerek adınızı, soyadınızı da yazarak imzalayıp, tarih ilave edip dilekçe veriniz. Dilekçe verdiğiniz andan itibaren TİS hükümlerinden yararlanır ve ücretiniz sendikalı işçiler seviyesine çıkarılır.


Normal şartlarda bir günlük yevmiye kadar olan sendika aidatlarına karşın dayanışma aidatı bu rakamın üçte ikisi kadardır. Yani sendikalı işçilerden daha az aidat ödeyeceksiniz.


 


 Kısa Kısa Kısa


Aykune Bayraktar-Doğum borçlanma talebinde bulununuz, doğumdan 300 gün öncesine kadar sigortanız yoktu diye reddederlerse İş Mahkemesinde dava açınız.


 


Şaban Kuru-Kocaeli-1 Ekim 2008 öncesi uygulama gereğince, askerlik süresini borçlanmak için dilekçe verdiğinizde hangi kuruma bağlıysanız o kuruma dilekçe vermeniz gerekirdi ama siz Bağ-Kur yerine gidip SSK’ya dilekçe verip, parasını ödemişsiniz. Şimdi isterseniz SSK bu paranızı size faizsiz öder, SGK’da yeni rakamlardan size borç çıkarır. Ancak, isterseniz İş Mahkemesi aracılığıyla SSK’ya ödediklerinizi Bağ-Kur’a mahsup ettirebilirsiniz.


Ayşe Yılmaz-Biga-11.03.1963 doğum tarihinizle Tarım Satış Kooperatiflerine tarım ürünü satarken sizden alınan Bağ-Kur kesintileri ile Bağ-Kur’lu olmanız gerekir. Bağ-Kur siz aile reisi değilsiniz diye reddetmişse İş mahkemesine dava edip, bu süreleri tarım Bağ-Kur’lu haline getirebilirsiniz. Buna göre, ilk ürün satışı tevkifat yılı olan 1994 yılından itibaren Bağ-Kur’lu sayılırsanız 20 tam yıl Bağ-Kur primi ile 2014 yılından sonra Tarım Bağ-Kur’undan emekli olabilirsiniz. Veya bundan sonra SSK’lı işe girerseniz 3,5 yıl SSK primi ödeyip, 3,5 yıl sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.


 


 


Cemal Sönmez-Şişli-1970-1973 arasında Zonguldak’ta madenlerde yıpranmalı çalışmışsınız ve sonra Almanya’ya gidip ordan emekli olmuşsunuz. Türkiye ile Almanya arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi gereğince Almanya’da emekli olduğunuz andan itibaren SSK’dan da size yurtdışı kısmi emekli aylığı bağlanmıştır ve halen birikmektedir. BU kısmi aylığı SSK’dan isteyin, ayrıca isterseniz 3600 güne tamamlayacak kadar yurtdışı borçlanması yapıp (kesin dönüş yaparak) SSK aylığını tama çıkarma hakkınız da var.


 


Exit mobile version