SGK İl Müdürü sayesinde Taksiciler sigortalı oluyor
Bir yıldan fazla süreli ön çalışmalar sona ulaştı ve SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa KURUCA’nın yoğun çabaları sonucunda 31 Ekim 2010 gününden itibaren İstanbul’daki 100 bin Taksi şoförü sigortasız çalışmaktan kurtuluyor…
1 Kasım 2010 gününden itibaren trafik polisleri ile birlikte SGK denetim elemanları denetime başlıyor ve sigortasız taksi sürücüsü olan taksilere en az 3042 lira ceza uygulanması gerekiyor…
***Taksi sürücüleri sigortasız
Taksi plakası sahibi olanlar 5510 sayılı Kanun gereğince (vergi mükellefi oldukları için) Bağ-Kur’lu olup sosyal güvenceye sahip iken plaka sahibi olmadan, sürücülük yapan 100 bin kadar sürücü ise yıllardır sigortasız olarak çalışmaktadır. Bunlar genelge günde 12 saat esası ile nöbetleşe sürücülük yapmaktadır. On iki saatlik çalışma esnasında ortalama 170 lira kadar para kalmakta, sürücü de bu paranın 120 lirasını plaka sahibine verip, üstünü de çalışması karşılığında kendisi almaktadır.
***Sigortalısı olan taksi sahipleri deftere tabi olmaktan korkuyor
Normal şartlarda taksi plakası sahipleri, eski adıyla götürü gelir yeni adıyla basit usulde gelir vergisi mükellefidirler. Ancak, yanlarında sigortalı sürücü işe aldıklarında limit rakamları aştıkları için de deftere tabi vergi mükellefi oluyorlar. Bundan korkan plaka sahipleri de sürücüleri sigortalı yapmaktan kaçınmaktadırlar. Ayrıca, taksisinde bir sigortalı çalıştıran plaka sahibi sürücü için de muhtasar beyanname ile gelir vergisi (50-100 lira arasında) ödemekten ve SGK’ya da her ay en az 260 lira prim ödemekten de kaçınmaktadırlar.
***Sorun kiralık plakalarda daha çok
Esasen şoför esnafına tanınan bir ayrıcalık olan taksi plakası uygulamada, başkalarına da kiralanmaktadır. Plaka sahibi aracını, kiralama şirketlerine bırakıp ayda 3000-3500 lira kadar kira bedeli almakta ve kiralama şirketleri de taksiyi kiralamak isteyen kişilere 3500-4000 lira aylık ile vermektedir. Kiralama olayı da stopaj ve vergisel sonuçlar doğurduğu için resmiyete de yansıtılmamaktadır. Bu durumda takside çalışan kişi plaka sahibi olmadığı için vergi mükellefi olmadığından Bağ-Kur’lu sayılmamaktadır. Bu durumda yeni uygulamanın devreye girmesi ile büyük bir ihtimal ile aslında işçisi olmadığı halde denetimler sonrasında plaka sahibinin sigortalısı-işçisi olarak kaydedilecektir.
***Denetimler 1 Kasım günü başlıyor
Yaklaşık bir yıldan beridir. Belediye, esnaf-oda dernekleri ve Emniyet Müdürlüğü ile iletişime geçen İstanbul SGK İl Müdürlüğü sonunda projesini tamamladı ve taksi sahip ve derneklerine de gereken yazılı uyarılar yapıldı. 1 Kasım 2010 gününden itibaren takside çalışanlar ya sahipleri olacak ya da SSK’lı sürücüleri. Şayet, bir takside sigortasız sürücü yakalanırsa en başta 3042 lira idari para cezası uygulanır ve sonrasında da her ay prim borcu çıkarılır.