ALİ TEZEL

HABERTÜRK-SGK’lılar hizmetlerini göremiyorlar

SGK’lılar hizmetlerini göremiyorlar


 


E-devlet uygulaması sonrasında artık SSK’lı ve Bağ-Kur’lular hizmetlerini göremiyorlar. Öte yandan sistem tam kurulamadığından e-devlet üzerinden de göremiyorlar.


 


 


 


 


***Erkan Özkan’ın kemikleri sızlamıştır


2000 yılına kadar SSK’lılar hizmet cetvellerini internet üzerinden göremiyorlardı. Her biri mutlaka kendi nüfus cüzdanı ile SSK Müdürlüklerine gider elden 250 lirayı (25 kuruşu) da verirlerdi. Zamanın SSK Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Karadeniz ve danışmanı Başmüfettişi Erkan ÖZKAN’ın yoğun çabaları ile www.ssk.gov.tr web sayfasında Sanal SSK Müdürlüğü sayfası açıldı ve tüm vatandaşlar SSK numaralarını girerek hizmetlerini internetten görmeye başladılar. Şimdi bu işe son verilince ani bir kalp krizi ile genç yaşta kaybettiğimiz Erkan Özkan’ın kemikleri sızlamıştır.


 


***SSK odacılarının isyanı


SSK’lıların hizmetleri internetten bedava yayınlanmaya başlandığı hafta, Oğuz Karadeniz odasına girerken odacıların sitemleri ile karşılaşır. Derler ki, “Artık bakkalın, kasabın, manavın önünden geçemiyoruz. Eskiden hizmet dökümünü bizden isterlerdi artık bize ihtiyaçları kalmadı. Sigortalıların karşısında forsumuz kalmadı”.


 


***Şimdi yine eskiye döndük


SGK Başkanlığı’nın yaklaşık 1300 kişinin çeşitli sebeplerle hizmet belgelerimizi TC kimlik numaramızı bilenler görüyor bunu istemiyoruz şeklindeki başvuruları üzerine, tüm SSK ve Bağ-Kur’luların hizmetlerinin internetten görülmesi uygulamasına yani yaklaşık 55 milyon kişinin hizmetlerini internet üzerinden görülmesi uygulamasına son verdiler. Artık, önce PTT’ye gidip 1 lira verip, e-devlet şifresi alınarak hizmetler görünecek dediler ama şifre alanlar da sistem arıza verdiği için hizmetlerini göremiyorlar. Hizmet istiyorsanız SGK’ya gidip sıraya girmeniz gerekecek veya SGK memurlarından tanıdıklarınız varsa rica-minnet ile hizmetlerinizi alacaksınız.


 


***DİSK’in talebi yerinde


DİSK, bu konuyla ilgili basına açıklama yaparak, hizmetlerinin gizlenmesini isteyenler dışındaki vatandaşların hizmetlerinin gizlenmesini doğru bulmadığını da ilan etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, “E-Devlet” uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamaya göre;


E-DEVLET UYGULAMASI EZİYETE DÖNÜŞÜYOR, HALK MAĞDUR EDİLİYOR. SOSYAL GÜVENLİK’TE ŞİFRELİ ERİŞİM, KİŞİLERİN TALEBİNE BIRAKILMALIDIR!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yayınlanmakta olan ve çalışanların sosyal güvenlik primleri başta olmak üzere, kendileri hakkındaki bilgileri takip etmelerine olanak tanıyan, açık internet erişimi, 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren e-devlet kapsamında www.turkiye.gov.tr adresinden şifre ile sağlanır hale getirilmiştir. Bunun gerekçesi ise kişisel bilgilerin güvenliği olarak sunulmaktadır. Bu uygulamanın internet erişiminin hala yetersiz olduğu, işveren primlerinin eksik ödemeleri nedeniyle emekçilerin mağdur edildiği, internet konusunda kişilerin pek çoğunun başkalarının yardımına muhtaç olduğu bir süreçte uygulanmaya konması son derece yanlıştır. Kişisel bilgilerimizin giderek tek elde toplandığı, bu bilgilere ulaşmanın son derece kolaylaştığı, sağlık bilgilerimizin sigorta şirketlerinin elinde dolaştığı bir dönemde, kişilerin sosyal güvenlik alanındaki sorunlarını izlemeleri açısından kolaylaştırıcı bir uygulamanın, bu biçimde zorlaştırılması, eziyet haline getirilmesi doğru değildir.


TÜİK 2010 yılı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre hanelerin yalnızca %41,6’sı İnternet erişim imkânına sahiptir. Yine Araştırma sonuçlarına göre 16-74 yaş grubundaki bireylerde internet kullanım oranları sırasıyla erkeklerde %51,8, kadınlarda %31,7’dir. İnternet kullanımı ücretli ve maaşlı çalışanlarda %60,5’dir. İşsizlerde ise  %48,2’dir. Bu oranın emekliler açısından son derece düşük olduğunu tahmin etmek mümkündür.
Dolayısı ile böyle bir sisteme geçmenin altyapısı hazır olmadığı gibi, uygulama insanları postane kuyruklarına mahkûm edecektir. Mevcutta e-devlet şifresi kullanımının çok az olduğu, pek çok kişinin süreç hakkında bilgilendirmediği düşünüldüğünde, doğacak mağduriyetlerin sorumlusu, uygulamayı yaygınlaştıracak herhangi bir düzenlemeye
başvurmadan konuyu hayata geçiren anlayıştır.



Bilindiği gibi E-Devlet şifresini PTT’ye şahsen gidip ilk defa alındığınızda PTT tarafından işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 10 TL ücret ödenmektedir. Bu anlayış nedeniyle milyonlarca, ücretli, emekli, dul ve yetim mağdur edilmiştir. Bu nedenle DİSK,

1. Kişisel bilgilerin tek elde toplanmasının ve ilgili, ilgisiz kurumlarla paylaşılmasının sakıncalarına dikkat çekmektedir.



2. Gerekli altyapı hazırlanmadığı, internet hizmetlerinden faydalanmada başkalarına bağımlı olanların sayısının son derece fazla olduğu bu koşullarda, böyle bir girişimde bulunmanın mağduriyetler yaratacağına dikkat çekmektedir.



3. Kişilerin e-devlet şifrelerini almak için postanelere yönlendirilmesini ve bu hizmet karşılığında bedel ödemek zorunda bırakılmalarını doğru bulmamaktadır.


Mağduriyetin giderilmesi için, sosyal güvenlik bilgilerine şifreli erişim talep edenler için uygulanmalı, ancak böyle bir talebi olmayanlar için önceki uygulama devam ettirilmelidir.


***TC kimlik ile eşleşmemiş siciller ne olacak?


E-devlet üzerinden SSK ve Bağ-Kur hizmetlerini alırken, TC kimlik numarası üzerinden işlem yapılıyor ama bir çok eski SSK’lının sigorta sicillerini birden çok ve çoğu da TC kimlik ile eşleşmemiş durumda. Yeni durumda bir çok kişi hizmetlerinin tamamını göremeyecek ve mağduriyetler başlayacak.


 


***Gurbetçiler de  isyanda


Sayın Tezel, yurt dışında yaşayan SSK emeklileri her istediğinde Türkiye’ye gidecek maddi güce sahip değiller. Değiliz. E-Devlet şifresini nasıl alacağız? Uydura uydura ülke düzeni hallaç pamuğu gibi atılıp bozuluyor. Bu eziyeti hak etmedik. Emeklilerden 1 TL şifre parası
alacaklar diye bu eziyet reva mı? Ulviye D.


 


***Vatandaşlar da isyanda


Bilindiği gibi,  Türkiye ‘de internet bağlantısı ve bilgisayar kullanımını bilenler bilhassa yaşları 45-kırkbeş- üzerinde emekli ve çalışanların, bilgisayarla bağlantılı görevi, iş çalışması olanlar hariç- istatistiki verilere giremiyecek kadar azdır. Bunların çoğu bilgisayarı kullanmaktan korkmaktadırlar. Yaşlılar sokağa bile çıkamazken nasıl PTT ve diğer kanallardan şifre alacaklar? Daha internet bankacılığını bilemezlerken e-imza, mobil imza alacaklardır? Çoğu yaşlı,emekli maaşlarını bankamatikle yakınları aracılığıyla almaktadır. Bilgisayar satış fiyatlarının $ dolarla satıldığı ve 1,000 liranın üzerinde olduğu hepimizce bilinmektedir.


– Vatandaşların emekli, memur ve işyerinde çalışanların, aylık gelirleri bellidir. Dar gelirliler bilgisayarı alamazlar. Kısacası, www.sgk.gov.tr  web sitesi üzerinden   kaldırılan, www.turkiye.gov.tr  sayfaları  arasına alınan sigortalılık işlemlerinin tekrar SGK web sitesi sayfalarına alınması için herkesi, TBMM, Bakanlık ve SGK nezdinde başvuruda bulunmaya davet ediyorum. Tanzer Alatlı

Exit mobile version