ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Sözleşmeli kadın çalışana 16 hafta ücretli doğum izni

Sözleşmeli kadın çalışana 16 hafta ücretli doğum izni


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında çalıştırılan sözleşmeli kamu görevlilerinin çalışma şartlarında iyileştirmeler yapıldı.


Sözleşmeli öğretmenler ile sözleşmeli sağlıkçılardan uzun süredir feryatlar yükselmekteydi seçim öncesi durumlarının düzeltilmesi konusunda vaat verilmişti işte o vaat yerine getirildi ve sözleşmelilerin durumları memurlara yaklaştırıldı.


 


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) bendi “Sözleşmeli personel:” başlığını taşır ve tamamı aşağıdaki gibidir.


“Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Dairesi ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II – Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)


 


Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (….) (*) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, (…)(*5*) tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tabi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.(***)(*6*)


 


Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usuller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.”


 


***Sözleşmeli bayanlar artık doğum yaptıklarında para almaya devam edecekler


Kamuda yani devlet dairelerinde çalışıp işçi veya memur sayılmayan yani belli bir kanuna göre çalıştırılmayanlardan bir grup da sözleşmeliler olup, esasen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre çalıştırılmaktadırlar, şimdi 29 mart 2009 günkü Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla 4/B’lilerin çalışma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı.


Artık bayan sözleşmelilere doğum izni de geldi, şimdiye kadar bir gün bile doğum izni verilmeyen sözleşmeli bayanlara şimdi, memur ve işçilere verildiği gibi verilen hallerde de ücretleri ödenmemekteydi. Yeni düzenleme ile bu hatalı durum düzeltildi durumları memurlara yaklaştırıldı ve “Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir.” hükmü getirilmiştir.


Ayrıca, bu süre boyunca kendisine ücreti de ödenmeye devam edilecektir ama “Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür.” hükmü getirilmiştir


 


Öte yandan, doğum yaptığı için sözleşmesi feshedilen kadınlara da yeniden göreve dönebilme hakkı da getirilmiştir.


Yeni düzenlemeye göre;







          “Yeniden hizmete alınma


          Ek Madde 1 – Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır. Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;


          a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,


          b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,


          gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.


          Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.


          Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar.”


 


 


 


***Sözleşmeliler artık tayin-nakil de olabilecekler


Önceki düzenlemede sözleşmelilerin bir il içinde veya iller arasındaki yer değiştirmeleri hemen hemen imkansıza yakın iken şimdi yapılan düzenleme ile bulunduğu yerde en az bir yıl çalışmış olması ön koşuluyla gerçekleştirilebilecek.


 


Yeni düzenlemeye şöyle;


 


          “Kurum içi yer değişikliği


          Ek Madde 3 – Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz.


          Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.


          a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.


          b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir.


          c) Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır.


          ç) Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilir.”


 


 


Ne zaman emekli olacaklar?


Emre Öksüz-1 Ekim 1963 doğum tarihiniz, 1 Kasım 1985 Bağ-Kur sigorta başlangıcınızla 49 yaşında 1 Ekim 2012 günü emekli olursunuz askerlik sürenizi borçlanıp öderseniz 48 yaşında (01.10.2011 günü) emekli olursunuz. 


Mehmet Girgin-İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” şartı aranmaktadır. Gönderdiğiniz belgelerinize bakıldığında son çalıştığınız iş yerinde 119 gün prim ödenmiş olarak görülüyor. Bu nedenle işsizlik sigortasından yararlanamazsınız, işveren 1 günlük ek bildirge verirse olur.


Üçler Kutlu-10 Temmuz 1954 doğumlu babanız, 10 Ocak 1995 işe girişi ve var olan 3636 günü ile bundan sonra prim ödemese dahi 58 yaşında yani 10.07.2012 günü emekli olur. 1974 yılında ifa ettiği 20 aylık askerlik süresini ödemesi emeklilik zamanını etkilemez.


 


Kaniye Özşahin-24 Şubat 1966 doğumunuz, 1 Ağustos 1987 işe girişinizle SSK’dan 44 yaşında (24/02/2010 günü) en az 5225 günle emekli olursunuz. Ancak dikkat edin, 1 Ekim 2008 gününden sonraki isteğe bağlı ödemeleriniz Bağ-Kur’a sayıldığından (ve sizin 2004-2006 arasında ayrıca 1 yıl, 11 ay Bağ-Kur sigortanız var olduğundan) 1 yıl, 6 ay daha isteğe bağlıya devam edebilirsiniz. Sonrasında sakın isteğe bağlı prim ödemeyin. Prim eksiğiniz kalırsa bir işyerinde çalışarak ödeme yapın.


 


Seda Çetindağ- Anneniz Şerife Çetindağ, 30 Mart 1960 doğumu ve 1 Aralık 1994 yılından beri aynı işyerinde çalıştığına göre 20 yıllık sigortalılık süresini tamamlayacağı 1.12.2014 günü en az 5750 günle emekli olur.

Exit mobile version