ALİ TEZEL

HABERTÜRK-Vekiller sadece kendilerini reformdan kurtardı ben de CHP’den istifa ettim…


 


Vekiller sadece kendilerini reformdan kurtardı ben de CHP’den istifa ettim…


 


2008 yılı Ekim ayında çıkarılan bize de “Reform !!!” olarak sunulan 5510 sayılı Kanun ile eski vekil, yeni vekil, eski memur yeni memur, eski işçi yeni işçi, eski Bağ-Kur’lu yeni Bağ-Kur’lu ayrımından vekiller sadece kendilerini kurtardılar. Milleti reformla baş başa bıraktılar… Önergede imzası ve oylamada oyları bulunan CHP’lilerle aynı konumda olmamak içinde CHP’den istifa ettim…


 


 


Akparti, CHP, MHP, BDP’li vekillerin ortak imzasıyla TBMM’ye sunulan kanun teklifi bütün vekillerin ortak kabulü ile TBMM’den geçti. Artık vekiller Sosyal Güvenlik Reformundan kurtuldular. Bu yetmedi bir de bütün vekillerin emekli aylığı Cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslendi. Keşke asgari ücretlilere endekslenseydi de millet ile vekili birbirine daha sıkı sarılsaydı.


Vekil maaşları ve emekli aylıkları başka ülkelere düşüktür sözüne itirazım yok ama sadece vekillerin mi düşük? SSK’lının, Bağ-Kur’lunun, memurun düşük değil mi? Halkın vekilleri asgari ücreti baz alıp emekli vekiller 10 asgari ücret emekli aylığı alır deselerdi de yine 2011 asgari ücret rakamlarına göre, 8370 lira emekli aylıkları olurdu halk da vekilini benimserdi. Şimdi halk ayrı vekil ayrı oldu.


 


***Vekil emekli aylıkları Cumhurbaşkanı aylığına endekslendi


 


Yeni düzenleme ve 2012 Bütçe Kanunu ile Cumhurbaşkanı çalışırken 2012 yılında ayda 33500 lira maaş alacak. 5510 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesine göre, bu rakamın yüzde 40’ı (13400 lira) Cumhurbaşkanı emekli aylığı, bu rakamın da yüzde 75’i (10050 lira) Başbakanlar ile TBMM Başkanlarının emekli aylığı olacak. Yine Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 60’ı (8040 lira) da vekillerin emekli aylığı olacak.


İşte burada vekillerin emekli aylığı millete endekslenseydi harika olurdu hatta bu aylıktan fazla da emekli aylıkları olurdu. Keşke deselerdi ki milletvekili emekli aylığı asgari ücretin 10 katıdır ki o zaman 2012 Ocak ayından itibaren asgari ücrete gelen artışlarla vekil emekli aylıkları 8621 lira olurdu.


01 Kasım 2011 – 12:14



















2012 rakamları


Emekli Aylıkları


Cumhurbaşkanı


13400


Başbakan


10050


Meclis Başkanı


10050


Milletvekili


8040


 


***Eski vekil yeni vekil ayrımı bitti


1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun (bize Sosyal Güvenlik Reformu olarak yutturulan düzenleme) ile 1 Ekim 2008’den önce sigortalı, memur, esnaf, milletvekili olanlar ile olmayanlar ayrıştırıldı. Geçmişte hiç memuriyeti olmadan vekil seçilenler ilerde emekli olduklarında yaklaşık 1200 lira emekli aylığı alacaktı, eski vekiller ile geçmişte memuriyeti olup da vekil seçilenler ise 5000 lira emekli aylığı alacaktı ve alıyordu. TBMM’den geçen hafta geçen Kanun ile artık eski vekil yeni vekil ayrımı yok. Ancak, eski memur, yeni memur, eski SSK’lı yeni SSK’lı, eski Bağ-Kur’lu yeni Bağ-Kur’lu ayrımı aynen devam ediyor. Mesela, 1 Ekim 2008 gününden sonra işe girmiş SSK’lı ve Bağ-Kur’lular ile memurlar ilerde 65 yaşında emekli olacaklar ve ellerine de 279 lira emekli aylığı geçecek.


 


***Vekillik statü imiş


Vekiller bu düzenlemeyi yaparken vekillik statüdür o sebeple bu ayrım ortadan kalkmalı tüm vekiller eski-yeni ayrımı olmaksızın aynı emekli maaşı almalı diyorlar. Peki sadece vekillik mi statü? Mesela 1 Ekim 2008 gününden sonra subay olacak olan bir delikanlı ilerde genel kurmay başkanı olduğunda bugünkü rakamlarla emekli olduğunda 900-1000 lira gibi emekli aylığı olacak ama eski genel kurmay başkanlarının emekli aylıkların 6’da birini almış olacak. Keza, eski genel müdür yeni genel müdür, eski usta (SSK’lı) yeni usta, eski esnaf yeni esnaf farkı olacak ama vekiller arasında bu ayrım kalmayacak.


 


***Vekillerin isteğe bağlı primlerini TBMM ödeyecek


Yine yapılan düzenleme ile milletvekilliğinden ayrılmış olup da emeklilik için gereken süreyi tamamlayamamış olanların isteğe bağlı primlerini 4 yıl süresince TBMM Başkanlığı ödeyecek. Ancak, halktan isteğe bağlı olanların primlerini ise kendi ceplerinden ödemeleri isteniyor.


 


***Vekillere 15 yıl geriye borçlanma hakkı


Kamuoyunda bilinen bir yanlış var onu da düzeltelim. Milletvekillerinin emeklilik şartları da diğer kamu görevlileri gibi 25 tam yıl yani 9000 gün prim ödeme şartıdır. Bu süre içinde en az 2 yıl vekillik yapmış olanlara 25 tam yılı tamamlamaları kayıt ve şartıyla emekli aylığı bağlanıyor ama milletten farkları vekiller isterlerse geriye doğru boş geçen 15 yılı tıpkı askerlik borçlanması gibi SGK’ya borçlanabiliyor.


 


***Vekilleri yıpranıyor gazeteciler yıpranmıyor


Biliyorsunuz 5510 sayılı Kanun ile yıpranmalı mesleklerde gazeteciler gibi bir çok meslek çıkarıldı ama vekillerimizin yıpranmalı çalışması hala yerinde duruyor. 3671 sayılı Kanun’un 2 inci maddesine göre;”… 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Yasama Organı Üyeleri ile dışardan atanan bakanların bu görevlerde geçen her hizmet yılı için aynı Kanunun 32 nci maddesi çerçevesinde üç aylık fiili hizmet zammı uygulanır.” Denildiğinde vekiller her yıla 3 ay fiili hizmet zammı alarak daha erken 25 yılı tamamladıkları gibi fiili hizmet zammı süreleri de emeklilik yaşından düşürülüyor.


 


***Vekillerin cenaze yardımı da farklı


TBMM tarafından kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu yani mevzuata göre SSK ve Bağ-Kur’lular öldüklerinde geride kalanların 280 lira cenaze yardımı veriliyor, memur öldüğünde bir maaşı kadar cenaze yardımı veriliyor. Vekil öldüğünde Başbakanlık müsteşarının 12 aylık tutarı kadar (75000 lira) cenaze yardımı veriliyor.


 


***CHP üyeliğinden istifa ettim


CHP Genel Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiğim dilekçe ile, “Son yapılan düzenleme ile milletvekili emekli aylıklarında yapılan değişiklikte, hem teklif metninde hem de oylamada imzaları olan CHP vekilleri ile aynı konumda olmamak için parti üyeliğinizden istifa ediyorum. Ali Tezel”


 


***Son Kanunla getirilen diğer düzenlemeler


 


1-Emekli hakim, savcı ve memurların emekli aylığından da SGDP kesintisi yapılacak


Aslında bu konuyu bu köşeden biz daha önce (18.03.2009 günü) dile getirmiştik. Zira, 1 Ekim 2008 gününden önce emekli olmuş olan hakim-savcı ve memurlar bu tarihten sonra noterlik, avukatlık yaparlarsa emekli aylıklarından yüzde 15 oranında kesinti yapılmıyor ama 1 Ekim 2008 gününden sonra emekli olanlardan yapılıyordu. Şimdi, 5510 sayılı Kanun’un geçici 14 üncü maddesinin sonuna eklenen aşağıdaki fıkra ile eski yeni fark etmez tüm hakim-savcı ve memurlardan noter ve avukat olarak görev yapanların emekli aylıklarından yüzde 15 oranında kesinti yapılacak.


 “2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna göre emekli olup yine bu tarihten önce serbest avukatlık veya noterlik yapanların aylıklarından bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre sosyal güvenlik destek primi kesilir.”


2-Eski memura yine ikramiye ödemeyecekler


Geçmişte bir müddet memuriyet yapmış sonrasında bir şekilde memuriyetten ayrılmış ve SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığından emekli olmuş ve olacak olanlarına ikramiye ödenmesi konusunu biz tam 4 yıldır takip ediyoruz. Bu konuyla ilgili başvuru dilekçeleri, dava dilekçe örnekleri hazırladık ve yayınladık. 24 bin kişi de dava açtı ve dava açanlar paralarını alıyorlar ve alacaklar. Ancak, dava açanlara yerel idari yargı mahkemeleri ödeme tarihi değil de emekli oldukları yılın rakamlarından ödeme yapılmasını kararlaştırıyor. Bu konuda son sözü Danıştay söyleyecek. Umarım Danıştay bu konuda ödeme tarihinin baz alınmasını veya en azından Anayasa Mahkemesinin ilk iptal kararının yayınlandığı 2009 yılı rakamlarının baz alınmasını karara bağlar.


Ancak, vekillere zam getiren düzenleme ile bu konuda da üçüncü kere eski memurlara ikramiyenin önü kapatılmak isteniyor. Konuyla ilgili önümüzdeki günlerde neler yapmanız gerektiğini belirten ayrıntılı bir yazım olacak.


3-Reçete paraları arttırıldı


Ancak, vekillere zam getiren düzenleme ile SGK’lı hastaların reçetelerindeki ilaçları alırken ödeyecekleri rakamlarda değiştirildi. Buna göre üç kalem ilaca kadar 3 lira, 3 kalemden sonraki her kalem ilaç için de birer lira daha para ödeyecekler.


4-Aile Hekimi muayenesinden 2 lira


Bugüne kadar bedava olan Aile Hekimi muayeneleri de 2 lira oluyor. Bu konuda daha öncede yasa ile değil ama yönetmelik ve tebliğ ile 2 lira muayene parası getirilmişti, Danıştay iptal etmişti. Şimdi yasa ile getirdiler umarım Anayasa Mahkemesi iptal eder.


 

Exit mobile version