Zamanında görevini yapmayan SGK, 12 yıllık emekli aylığını geri istiyor
Ali bey eşim 21.09.1998 günü vefat etti ve ben de Bağ-Kur’dan süreleri var diye Bağ-Kur’a dul aylığı için başvurdum. Bana dul aylığı bağladılar ama şimdi sizin eşinizin en son SSK’sı varmış, bu sebeple yanlış yere başvurup aylık almışsınız deyip benden 20 bin lira parayı geri istiyorlar. Ben zamanında eşimin en son SSK’sının olduğunu bilsem daha yüksek aylık verecek olan SSK yerine Bağ-Kur’a başvurur muydum? Ben şimdi ne yapacağım, aylığım yok, benden 20 bin lira istiyorlar en önemlisi ise hastayım 60 kusur yaşındayım ama sağlık yardımımı da vermiyorlar. İlaçlarımı bile alamıyorum. Ne yapayım öleyim mi ben? Emine DİNÇ
Hanımefendi gerçekten haklısınız ama karşınızda SGK var. Hem kendi işini düzgün yapmaz hem de düzgün yapmadığı işin sorumluluğunu da sizin gibi dul ve yetimlere yükler. Eşinizin vefat ettiği tarihte Bağ-Kur’u ve SSK’sı varmış ve gerçekten de en son SSK’sı var. Bağ-Kur’da 23.02.1986 ile 20.12.1990 arasında 5 yıl, 3 ayı varken, 11.12.1990 gününden sonra SSK’da (3403199407895 sicil ile) 20 günlük çalışması var.
***Ölümde son 7 yıla bakılmaz
Normal şartlarda kimin SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur’dan mı emekli olacağına bakılırken son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerine bakılır ve hangisi çoksa ordan emekli edilir ama ölüm ve malüllük halinde son 7 yıla bakılmadan en son bağlı olunanan yerden dul-yetim aylığı verilir. 2829 sayılı Kanun’un 8 inci maddesine göre;
“Madde 8 – Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.
Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re’sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.”
***Siz hatalı yere başvurmuşsunuz
Evet siz eşinizin SSK’lı olduğunu bilmeden sadece Bağ-Kur’u var zannıyla, dul aylığı için Bağ-Kur’a başvurmuşsunuz ve gerekli araştırmayı yapmayan Bağ-Kur size düşük bir dul aylığı bağlamış. Şayet, bilseydiniz ve Bağ-Kur üzerine düşen görevi yerine getirip araştırsaydı SSK’dan daha yüksek bir dul aylığı alacaktınız.
***Doğruyu Bağ-Kur bulmalıydı
2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirme Kanunu’nun başka bir de 09/12/1983 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan, “Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında 24/05/1983 Tarihli ve 2829 Sayılı Kanunun Uygulama Esaslarıyla İlgili Yönetmelik” de vardır. Bu yönetmeliği, “Başvuru ve Yapılacak İşlem” başlıklı 11 inci maddesine göre;
“Madde 11 – Sigortalı veya hak sahipleri tarafından, aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine, bu kurumun mevzuatına göre tahsis için yapılan ve kurum kayıtlarına alınmış olan başvuru, aylığı bağlayacak Kurum mevzuatına göre de geçerli sayılır.
Başvuruyu alan kurum, ilgilinin diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini ve kendi mevzuatına göre gerekli tahsis belgelerini temin eder. Ancak, aylığın diğer bir kurum tarafından bağlanması gerektiğinin anlaşılması halinde yazılı başvurunun aslı ve bu zamana kadar temin edilmiş olan tahsis belgeleri ile birlikte kendisinde geçmiş hizmet sürelerini ve gerekli ise kazanç durumunu aylığı bağlayacak kuruma bildirir.”şeklindedir.
Görüldüğü üzere siz yanlış yere (Bağ-Kur’a) müracaat etmişsiniz ama Bağ-Kur, doğrusunu bulup evrağınızı zamanında SSK’ya göndermek zorundaydı. Bunu yapmayıp size dul aylığı bağlamış şimdi de 12 yıldan beri ödediği aylıkları sizden faiziyle geri istiyor.
***Şimdi SSK’ya başvursanız geçmişi de SGK vermez
Siz SSK’ya gidip, zamanında hatalı Kuruma (Bağ-Kur’a) başvurmuşum, şimdi size başvuruyorum deseniz SSK size, ölümün üzerinden beş yıl geçmiş o sebeple geçmişi vermem bundan sonrasını veririm diyecektir. Bu sebeple bu işin tek çözümü zamanında hatalı işlem yapan SGK’yı (Bağ-Kur’u) mahkemeye vermenizdir. Bu durumda mahkemeyi kazandığınızda geçmişte aldığınız Bağ-Kur aylıklarının üzerine fark olarak SSK’dan para alacaksınız ve bundan sonra da SSK’dan dul aylığı almaya devam edeceksiniz.
***Sağlık yardımı için SGK’ya başvurun
Siz, ne olursa olsun ister Bağ-Kur ister SSK bir yerden dul aylığı alacaksınız ama Bağ-Kur hatalı işlem yapıp sorumluluğu size yükleyip borç çıkarmış. Şu an size verilmeyen sağlık yardımları için SGK Sigortalı Emeklilik Dairesi’ne dilekçe gönderin ve sağlık hizmeti almak istediğinizi belirtin. Bu talebiniz olumlu karşılanacaktır.