ALİ TEZEL

HAFTALIK 45 SAAT ÇALIŞMA KURALI İSTİSNALARI / İŞVERENİN UYGULAMASI GEREKEN ÇALIŞMA SÜRELERİ (2)

Haftalık 45 Saat Kuralına Hangi Durumlar Uymaz 

 

-Denkleştirme Esasına Göre Çalışma

 

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

 

Denkleştirme esası kurallarını sıralarsak

 

 

 

 

 

 

 

Ayrıca :Denkleştirme dönemi içinde günlük ve haftalık çalışma süreleri ile denkleştirme süresi uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri işverence belirlenir.

 

Bu kurallar doğrultusunda belirlenen denkleştirme esası çalışmada bir günlük çalışma saati yasal süreyi aşsa bile denkleştirme esası çalışılan dönemin sonunda toplam çalışma süresini aşmamaya dikkat edilecek.

 

-İş Sürelerine Bölünemeyen Çalışmalar

 

Çalışma hayatında bazı durumlarda , özellikle karayollarında, demiryollarında ve deniz, göl ve akarsularda hareket halindeki taşıtlarda yapılan ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabi olmayan taşıma işlerinde olduğu gibi iş süresinin bir haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından olanak bulunmaz.

 

Bu durumlarda çalışma dönemi, işin niteliğine göre, en çok altı ayı geçmemek üzere, işveren tarafından belirlenir.

 

—Bir çalışma dönemindeki çalışma süresi, bu dönem içindeki hafta sayısının, haftalık çalışma süresi çarpımı sonunda bulunan miktarı aşamaz.

 

-Çalışma süresinin haftalara tam bölünemediği hallerde, çalışma süresi iş günü üzerinden ve her iş günü 7,5 saatlik iş süresi kabul olunmak suretiyle hesaplanır.

 

-Bu işlerde bir çalışma dönemi içindeki haftalık iş süresi 45 saatten az ya da çok olarak belirlenebilir.

 

-Ancak kararlaştırılan çalışma dönemindeki çalışma süresinin bir iş haftasına düşen ortalaması 45 saati geçemez.

 

-Yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.

 

Günlük Çalışma Süresi ;

 

 

 

Ayrıca ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Çalışma dönemini,

 

-İşin günlük başlayış ve bitiş saatlerini,

 

-Ara dinlenmesini ve günlük dinlenme zamanlarını,

 

-Hafta tatili günlerini,

 

Bu tablolarda göstermek, bunları idare büroları ile taşıtlarda bulundurmak, varsa atanmış işyeri sendika temsilcisine bildirmekle yükümlüdür.

Exit mobile version