ALİ TEZEL

MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLERİN 3671 SAYILI YASADAN DOĞAN HAKLARI/DEVLET MEMURU OLUP GÖREVİNDEN İSTİFA EDENLERİN GÖREVLERİNE GERİ DÖNÜŞÜ BOŞTA GEÇEN SÜRELERİ BORÇLANMA ESASI

MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLERİN 3671 SAYILI YASADAN KAZANIMLARI-DEVLET MEMURU OLUP GÖREVİNDEN İSTİFA EDENLERİN GÖREVLERİNE GERİ DÖNÜŞÜ  BOŞTA GEÇEN SÜRELERİ BORÇLANMA ESASI


Kamu Kurumlarında çalışan çeşitli görevlerdeki bürokratlar ve Bakanlıklardaki görevlilerden bazıları istifa ederek milletvekili adayı oldular.


Dört yılda bir yapılan seçimlerde 550 olan milletvekili sayısına dahil olma adına  TBMM yolunu tutmak istediler.


Milletvekili Olduğunuzda Kazanımlarınız Nedir?


Anayasanın 86.maddesinde ödenek ve yolluklar kısmında vekillere sağlanan avantajlar anlatılmıştır.


”Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir. Ödeneğin aylık tutarı, en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu miktarı, yolluk da ödenek miktarının yarısını aşamaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile bunların emeklileri T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder.Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine T.C. Emekli Sandığı tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.Ödenek ve yollukların en çok üç aylığı önceden ödenebilir.”


3671 sayılı Kanunun ile TBMM Üyelerinin Kazanımları Düzenlenmiştir.


Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu miktardır. Gelir vergisine tabi tutulmaz.TBMM üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir.Yolluklar Haczedilemez.TBMM üyeleri en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar.


Emeklilik


Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar, seçildikleri veya atandıkları, emekli olanlar ise istekte bulundukları tarihi izleyen ayın başından itibaren T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler.


Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine T.C. Emekli Sandığı tarafından bağlanan emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.(Anayasa 86.Maddesi)


5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Yasama Organı Üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların bu görevlerde geçen her hizmet yılı için aynı Kanunun 32 nci maddesi çerçevesinde üç aylık fiili hizmet zammı uygulanır.


Emekli Aylığının Bağlanması


Yasama Organı Üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların veya daha önce bu görevlerde bulunmuş olanların istekleri üzerine emekli aylıklarının bağlanmasında, emekli aylığını bağlayacak ilgili Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatında yer alan genel hükümler uygulanır.


Sosyal Hakları


Milletvekillerinin, Yasama Organı Üyeliği ile açıktan atandığı Bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin; ölenlerin aylık veya tedavileri Türkiye Büyük Millet Meclisince sağlanır.


Ölüm ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmaz. Aylık ödenek ve yollukların üç aylığı peşin olarak ödenir.


Ölüm Yardımı


Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ölümleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre en yüksek Devlet Memurunun almakta olduğu aylığın (ek gösterge dahil) oniki aylık tutarı ölüm yardımı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden usulü dairesinde ve resen ödenir.Yasama Organı üyeliği sona erenler için bu yardım ölüm tarihi itibariyle birinci fıkraya göre hesaplanacak miktarın yarısı tutarında olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden ödenir. Bu madde uyarınca ölüm yardımı yapılanlara diğer mevzuat hükümleri ile öngörülen ölüm yardımları yapılmaz.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 208 inci maddesi hükümleri uygulanır.


Devlet Memuru Olup Görevinden İstifa Ederek Milletvekili Seçilemeyenlerin Durumu Nedir?


298 sayılı yasanın Ek Madde:7 bu konuya açıklık getirmiştir.


”Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.”


O halde Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç tutulmuştur.Bu unvanlar dışında olanlar  Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler.


Kanımca da eski görevlerine dönebileceklerdir.Çünkü kamudaki yerleri şu anda boş tutulmuştur.


Borçlanma Hakları vardır.


5510 sayılı Kanununun 41.maddesinin ”(ı) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri,borçlanabileceklerdir.”Borçlanmalar 4-1 (c )  sayılacaktır.


1.10.2008 öncesi 5434 tabi olanların borçlanmaları esasında eski mevzuata tabi olacaklar. Memur bulunduğu dereceye göre yüzde 20 kesenek ve yüzde 16 karşılıkları ödeyeceklerdir.


1.10.2008 tarihinden itibaren ilk defa  5510 sayılı Kanunun hükmünde memur olanlar için  borçlanmaya esas  prime esas kazançlarına alt ve üst limitleri doğrultusundan %32 oranında yapılacaktır.


VEDAT İLKİ

Exit mobile version