ALİ TEZEL

MUHASEBECİ ÖLDÜ DİYELER ÜÇ GÜN SONRA DUYALAR

İbrahim Bilsel 18.02.2019 P.tesi günü ofisinde çalışırken kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.Meslektaşın hazin ölüm haberi hikayesi,Sosyal Medya Facebook hesaplarında yayınlandı.Angarya ve iş yükü stresi meslektaşların kronik hastalıkları haline gelen,Şeker,Kolestrol,Yüksek Tansiyon,Kalp Krizi ,Beyin Kanamaları,Felç gibi ölümcül hastalıklarla ansızın aramızdan ayrılmalarına neden oluyor.

Son yıllarda bir çok meslek mensubu sağlık alanında kendilerini ihmal ediyorlar,bunun ana sebebi periyodik sürelere bağlanan evrakların GİB ,SGK ve diğer Kamu kurumlarına süreli verilmesi,yukarıda yazdığımız sağlık sorunlarını tetikliyor.

Meslek Mensuplarının Odaları/Üst Kuruluşları var.Bu konularda komisyon oluşturmak suretiyle meslek mensuplarına ;

a.)Hastalık,

b.)Analık-Doğum,

c.)Yakınlarının vefatı,

ç.)Evlenme,

d.)Tabi ve Doğal Afet(Deprem,sel,yangın) gibi,

Buna benzer mücbir sebeplerde orta da varlığını sürdürse bile,meslek mensubu evlendiğinde mutlu gününde işi,Anne olduğunda işi,Eşi çocuk dünya getirdiğinde işi,Anası-babası ve yakını vefat ettiğinde cenaze de işi,İş yeri yansa da,Deprem de yerle bir olsa da,sel götürse de işi ile birlikte yaşıyor.

Angaryaları zaten yazmak istemiyorum.

Meslek mensubu ile birlikte olduğumuzda en çok yakındıkları konuların başında yüklendikleri gereksiz mükellef sorumlulukları onları bezdirmiştir.

Meslektaş bu sorumluluk ile birlikte;

Oysa günümüzde meslek mensupları ise,meslek amacından uzaklaşmış,işveren emrinde onun her işlemini gören emir eri vazifesi görevi yüklenmiştir.

liste uzar gider.

Meslek mensubu ise gerek mükellefler tarafından gerekse işverenler tarafından elinde sihirli değnek olduğu,yıl sonunda gider ve gelir kalemlerine ince ayar çekerek ödenecek vergileri,sigorta primlerini düşürecek sihirbaz olarak algılanır.

Değişen vergi,sosyal güvenlik ve ticaret hayatına ait mevzuatlar her gün onları okumaları,yorumlamalarına gerektirse de ,bürolarında bırakın mevzuat ve günceli takip etmeyi,vergi idaresinden,sosyal güvenlik kurumlarından ve diğer devlet dairelerinden geçen zamanlarından dolayı,gecenin geç vakitlerine kadar çalışıyorlar.

Eskiden gelen alışkanlıklarda halen mükelleflerde son sürat devam ediyor.

Vefat eden meslektaşın ölümü iş yerinde gerçekleştiği için işin bir başka boyutu;

İş Kazası Hükümleri uygulanması olacaktır.

MADDE 13- İş Kazası

  1. b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır.

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan haklar

MADDE 16-

  1. c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.
  2. e) İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

Ölüm Aylığı

Meslektaşın 5 yıllık sigortası olması ile birlikte hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanacaktır.

Aynı zaman da Gelir alma hakları da vardır.

VEDAT İLKİ

vedat.uzman@gmail.com

05415161962 whatsapp

 

 

 

 

Exit mobile version