ALİ TEZEL

SGK DENETMENLERİ AVCI MI?

 

SGK DENETMENLERİ AVCI MI?

 

Şimdi bir çok denetmen ve yardımcısı bu başlık nereden çıktı diyecek,  yazının sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

 

SGK bugün 70 Milyona yaklaşan nüfusa hizmet veren bir kuruluş.Kurum bünyesinde 27 Bin çalışan ,ALO 170 İhbar hattı ile Kadim servisleriyle sahada ciddi anlamda söz sahibidir.

 

Buna rağmen Sayıştay denetimlerinde SGK'na  prim tahsilatlarınız yetersiz denilerek eleştiri yağmuruna tutuluyor.

 

DENETMEN VE YARDIMCILARININ GÖREVLERİ YÖNETMELİK İLE BELİRLENMİŞTİR

 

Denetmenler görev emirleri olmadan denetim için sahaya inmezler. SGM intikal eden denetim gerekçeleri de dâhil, il müdürü veya görevlendireceği il müdür yardımcısı veya merkez müdürü tarafından verilen yazılı emir üzerine;

 

 

Denetmen ve yardımcıları SGK tarafından en az yılda bir defa hizmet içi eğitim ile bilgi tazelemesi yaptıkları gibi, eksik kalan hususları da tartışırlar.

 

Görev yaparken ilkeleri ;

 

 İşverenin, aracının ya da sigortalıyı geçici olarak devir alan işverenin ve işyerinin meslek sırları, çalışma şartları, ekonomik ve ticari durumları hakkında, inceleme, denetim, tarama ve tespitleri sırasında gördükleri ve öğrendikleri hususları gizli tutarlar; bilgi aldıkları, ihbar veya şikâyette bulunan kişilerin isimlerini ve kimliklerini açıklayamazlar. Denetime gidecekleri yerleri açıklayamaz, yaptıkları görevle ilgili işlemler hakkında yetkili makamlardan başkasına bilgi veremezler. Tutanaklara, "sosyal güvenlik denetmeni/sosyal güvenlik denetmen yardımcısı kimlik belgesi gösterilmiştir" ibaresini yazmak ve düzenleyecekleri tutanakların bir örneğini imza karşılığında işveren veya vekiline, aracıya, sigortalıyı devir alana ve gerekli görülmesi halinde sigortalıya vermek zorundadırlar.

 

DENETMEN VE YARDIMCILARIN STANDART ESASI GETİRİLMİŞTİR

 

2013/5 sayılı Genelge ile SGK  Denetmen ve Yardımcıları için standart genelgesi yayınlanmıştır.

 

Sosyal güvenlik denetimini etkin bir şekilde yerine getirebilmek için Sosyal Güvenlik Denetmenleri temel ilkeleri (standartları) uygulamak ve destelemek zorundadır.

 

 

Denetmen yardımcısı 3 yıl sonunda tekrar sınav olur,Denetmen unvanını ancak kazanır.

 

Denetmen bakın hangi kanunlara hakim olmalıdır?

 

 

Bu kadar donanım istenir.

 

Meslekleri şakaya gelmeyecek derecede ciddiyet istiyor.

 

SON YILLARDA HANGİ İŞLERDE KURUMUN VİZYONU ARTIRMIŞTIR

 

Sahte işyerlerini tespit ederek , sahte sigortalıları tescilini iptal ediyor,emekli ise maaşlarını ve aldıkları sağlık yardımlarını geri almasını sağlıyor.Anlaşmalı boşanmaları tespit ederek SGK haksız yetim maaşı almaları önlüyor.Kayıt dışı ile mücadele ediliyor.Sağlık Kurumlarını denetliyor.

 

Ünitelerden gelen denetim emirlerini yerine getiriyor.

 

SGK DENETMENLERİ AVCI MI?

 

Bana kalırsa avcı değiller ,sadece Yönetmeliğin verdiği yetki çerçevesinde görevlerini yerine getiriyorlar.Denetim Standartları Genelgesinde yazılı esaslar doğrultusunda işlem yapıyorlar.

 

Keyfiyetli uygulamanın sonuçlarını onlar bizden daha iyi biliyorlar.

 

Avcı değiller görev adamı oldukları için verilen görevi yerine getiriyorlar.

 

SGK denetim elemanları devleti ‘avcı’, işvereni ‘av’ ve insanları ‘yem’ olarak görmez,görürse suç işler.

 

Basında çıkan yazıda kanımca öncelikle SGK bir ihbar yapılmış ,bu ihbar üzerine mücip yazılarak denetmen görevlendirilmesi yapılmıştır.

 

Kısaca inceleme yapılan yerde 3'üncü kişinin kayıt dışı çalışması mevcut olduğu için ,yapılan tutanakla işçi kayıt altına alınması yönünde rapor düzenlenmiş işverene bu olay tebligatı yapılacaktır.

 

Bu aşamada habere konu olması da manidar olmaktadır.

 

Bu işlemi 7201 sayılı Kanuna göre işverene tebliğ edildiği süreçte İş Mahkemesinde dava konusu yapılır.

 

Dava sonucuna göre işlem de tesis edilir.

 

Denetmenler  avcı değil ,rehber olduklarından umarım ilerleyen günlerde konu hakkında SGK ve taraflar bu konuda gerekli basın açıklaması yaparak işveren ,çalışan yönünden oluşan soru işaretlerine cevap vereceklerdir.

 

 

Exit mobile version