ALİ TEZEL

SON YASAL DÜZENLEME İLE TEŞVİKLERE GENELGE DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ (YAZI DİZİSİ-4)

Muvazaalı İşlemlerin Önlenmesi
4447 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanmak amacıyla, mevcut bir işyerinin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirildiğinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işyeri işverenleri sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlandırılmayacaktır.


Ortalama Sigortalı Sayısı:
Gerek kapsama giren sigortalılarını ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırmamalarına, gerekse cari aydan bir önceki aya ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk etmiş primlerini ödememelerine rağmen aylık prim ve hizmet belgelerini 06111 kanun numarasını seçmek suretiyle Kuruma gönderen işverenler
(bu durumda 06111 kanun numarasını seçmek suretiyle aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Kuruma vermiş ve primlerini de yasal süresi içinde ödemiş olsalar dahi) bahse konu destekten yersiz olarak yararlanmış olacaklarından, söz konusu işverenlerden yararlanmış oldukları sigorta primi işveren hissesi destekleri geri alınacaktır.


Hata Olması Durumunda İşverenlerin Yapacakları İşlemler:
İşyeri işverenlerinden yada alt işverenlerden, 06111 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş aylık prim ve hizmet belgeleri için iptal nitelikte, kanun numarası seçilmeksizin asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenerek Kuruma verilmesi istenilecek, verilmemesi halinde ise, söz konusu belgeler Kurumca re’sen düzenlenecek ve daha önce Hazine ve İşsizlik Sigortası Fonu tarafından yersiz olarak karşılanmış olan sigorta primleri, ödeme vadesinin bittiği tarihten tahsil tarihine kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte Kurumca işverenlerden tahsil edilecektir.


Devir yada Miras Yeni İşyeri Kavramı Var mı?
01.03.2011 veya sonraki tarihlerde 5510 sayılı Kanunun 89. maddesi hükmüne uygun nitelikte devir edilen veya mirasçılara intikal eden işyerleri, yeni işe başlayan işyeri olarak kabul edilmeyecektir.


EK-10 Belgelerindeki Yapılan Hatalar Sonucu  Teşviklerin 1 Yıl Süre Engeline Takılmayacaktır:
Ayın bazı günlerinde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalılara ilişkin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 10 numaralı ekinde yer alan Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu ve eki belgelerinin Kuruma verilmemesi veya verilmesine rağmen Kurumca geçerli sayılmaması halinde, daha önce Hazinece,İşsizlik Sigortası Fonunca,Maliye Bakanlığınca,Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanmış olan primlerin geri alınması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi, bahse konu işverenlerin 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden ve 4447 sayılı Kanunun geçici 7., geçici 9. veya geçici 10. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden bir yıl süreyle yararlanmamaları gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.
Ek-10/Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu’ ve eki belgeleri Kuruma vermemiş veya vermelerine rağmen Kurumca geçerli sayılmamış olması nedeniyle düzenlenen ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin işleme alınmasının ardından, daha önce yararlanılmış olan sigorta primi destek tutarları iptal edilmeksizin, yalnızca ek belgelerden dolayı tahakkuk eden primlerin ve idari para cezalarının tahsili cihetine gidilecektir.
Aslı, kanun numarası seçilmek suretiyle Kuruma verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgeleri için Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu ve eki belgelerinin Kuruma verilmemesi veya verilmesine rağmen Kurumca geçerli sayılmaması nedeniyle düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgelerinin de yine aynı kanun numarası seçilerek düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda, Kurumca yapılan bir ay süreli tebligat üzerine söz konusu aylık prim ve hizmet belgelerinin;
– İşverenlerce ek belge mahiyetinde düzenlenerek Kuruma verilmesi halinde, aylık asgari ücretin iki katı aşılmamak kaydıyla belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına asgari ücretin sekizde biri tutarında,
– İşverenlerce ek belge mahiyetinde verilmemesi nedeniyle Kurumca re’sen düzenlenmesi halinde, aylık asgari ücretin iki katı aşılmamak kaydıyla belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına asgari ücretin yarısı tutarında,idari para cezası uygulanması gerekmektedir.
Yasal süresi dışında işverenlerce düzenlenerek Kuruma verilen veya Kurumca re’sen düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinin Kanun numarası seçilmek suretiyle girişi yapılsa da, sistem tarafından belgenin yasal süresi dışında verilmiş olması nedeniyle herhangi bir destek tahakkuku oluşturulmayacaktır.


Bir Yıl Süreyle Destekten Yararlanmamak Nedir?
Çalıştırılan kişilerin sigortalı olarak bildirilmediğinin yapılan kontrol ve denetimler sonucu tespiti nedeniyle, sigorta primi desteklerinden yararlanılamaması hususunda;
5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde;
“Bu Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu fıkrayla sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz.”
4447 sayılı Kanunun geçici 7. maddesinde;
“506 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında bir yıl süreyle uygulanmaz.”
4447 sayılı Kanunun geçici 9. maddesinde ise; “5510 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında tespit yapıldığı aydan başlanmak suretiyle uygulanmaz.”
hükümleri yer almaktadır.
A)Çalıştırdıkları sigortalıları yapılan kontrol ve denetimlerde Kuruma sigortalı olarak bildirmediği anlaşılan işverenler, 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden ve 4447 sayılı Kanunun geçici 7. ve geçici 9. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden bir yıl süreyle yararlanamayacaklardır.
B)Çalıştırılan sigortalıların Kuruma bildirilmediğinin bankalar, kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden veya mahkeme ilamından anlaşılması halinde de, 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden ve 4447 sayılı Kanunun geçici 7. ve geçici 9. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden bir yıl süreyle yararlanılamayacaktır.


Buna karşın, Kuruma bildirilmiş olan sigortalıların, bildirim tarihlerinden sonraki prim ödeme gün sayısı veya prime esas kazanç tutarının eksik bildirdiği tespit edilen işverenler, anılan Kanunlarda öngörülen diğer şartları sağlamaları kaydıyla söz konusu desteklerden yararlanabileceklerdir.

Destekten Yararlanmama Süresinin Belirlenmesi:
5510 sayılı Kanun uyarınca yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı sigortalıları Kurumumuza bildirmediği tespit edilen işyeri işverenleri,
1)5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen beş puanlık prim desteğinden, tutanak tarihini izleyen ay başından itibaren,
2.)4447 sayılı Kanunun geçici 7. maddesinde öngörülen destekten, tespitin yapıldığı aydan itibaren,
bir yıl süre ile,
3.)4447 sayılı Kanunun geçici 9. maddesinde öngörülen destekten ise, tespitin yapıldığı aydan itibaren,yararlanamamaktadır.
Hal böyle olmakla birlikte 5510 sayılı Kanun uyarınca yapılan kontrol ve denetimler sonucunda;
A)Alt işverenin çalıştırdığı sigortalıları Kuruma bildirmediğinin tespit edilmesi halinde, hem kayıt dışı sigortalı çalıştıran alt işveren hem de asıl işveren,
B)Asıl işverenin çalıştırdığı sigortalıları Kuruma bildirilmediğinin tespit edilmesi halinde ise, yalnızca asıl işveren,söz konusu desteklerden yukarıda yazılı süreler içinde yararlanamayacaktır
.


Teşvikte Çalışma Süresinin Belirlenmesi:
Kanun hükümlerinde öngörülen sigorta prim desteklerinden 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izinli olunan süreler gibi sigortalılara fiilen çalışılmış gibi ücreti ödenen süreler zarfında hak kazanılan ücretlerden dolayı da, 4447 sayılı Kanunun geçici 10. maddesinde öngörülen sigorta primi desteğinden yararlanılması mümkün bulunmaktadır.


Buna karşın, 4857 sayılı Kanunda çalışmış süreler gibi değerlendirilerek ücreti ödenen süreler haricindeki fiilen çalışılmayan (örneğin sigortalıların istirahatlı oldukları) sürelere ilişkin işverenlerce ücret ödenmesi halinde, bu ücretlerden dolayı anılan maddede öngörülen sigorta prim desteğinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

VEDAT İLKİ
Yazı Dizimizde Kaynak Olarak 2011/45 sayılı Genelge’den yararlanılmıştır.İlgilenenlere geniş kapsamlı örnekler Genelge de mevcuttur.


vedat.uzman@gmail.com

Exit mobile version