TÜP BEBEK MASRAFLARI SGK TARAFINDAN KARŞILANIR MI?
5510 sayılı SS ve GSSK 63 Maddesinde Finansmanı Sağlanan Sağlık Hizmetleri kısmında yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olmaya imkan tanınmıştır.
Evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının;yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi halinde uygulamaya alınır.
Burada evli olmakla birlikte eşlerden her ikisinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması (birden fazla yapılan evliliklerde de çiftlerden her ikisinin sağ çocuk sahibi olmaması) koşuluyla; genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, SGK tarafından SUT belirtilen şartları taşıması halinde tedavi paraları SGK tarafından karşılanır.
Bunun içinde öncelikle yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması koşulu vardır.
23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması gerekmektedir.Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorun ise 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması kuralına uyulmadığından sıkıntı yaşanmaktadır.
Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi gerekiyor.Özellikle vurgulanması gereken nokta son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesine dikkat edilmektedir.IVF tedavisine başlanan kadının deneme öncesi 40 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller, tedaviye daha önce başlanmış olsa dahi SGK’ca karşılanmıyor.
Örnek; 08 Mart 1985 doğumlu kadının, IVF tedavisi giderlerinin karşılanabilmesi için; 08 Mart 2008 tarihinden sonra, 08 Mart 2024 tarihinden önce tedavinin yapılmış olması gerekir.
Uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin SGK ile sözleşme yapmış olması gerekmektedir.
SGK devredilen sosyal güvenlik kurumlarınca daha önce ödenen tüp bebek tedavileri, işlem adetlerinin hesaplanmalarında dikkate alınıyor.
IVF bedellerinin ödenebilmesi için IVF uygulanacak kadın da gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalık bulunmaması gerekmekte olup gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının IVF tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi yeterli sayılıyor.
En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şartı aranıyor.
Bu tedavi yöntemi ile en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ile bir hastalığın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde yardımcı üreme yöntemi tedavileri giderleri karşılanıyor.
Yardımcı Üreme Yöntemi Katılım Payları:
1)Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede %30, ikinci denemede % 25 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınır.
2)Yardımcı üreme yöntemi katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil edilir.
Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler için SUT tebliğini incelemeleri gerekiyor.
VEDAT İLKİ
Sizden gelen sorulara cevap vermeye devam ediyoruz.
Sayın Okurlarım sizden gelen sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Sorularınızın cevaplar sitemizde yayınlanacaktır.
Kişilere özel olarak ayrıcana cevap yazılmayacaktır.
Emekli maaşı hesaplama işlemleri sitemizde yapıldığından bu taleplerinize kesinlikle cevap verilmeyecektir.
Kurumları ve kişileri hedef alan,karalayan sorularınızı sitemiz yöneticisinin kuralı gereğince red olacaktır.
Ali Tezel com. Sitesinin belirlediği kuralına uymayan sorular değerlendirilmeyecektir.
KADIN:
ERKEK:
DOĞUM TARİHİNİZ:
İLK SİGORTALILIK TARİHİ:(STAJYERLİK Mİ OLUP OLMADIĞINI BELİRTMENİZ/01.04.1981 ÖNCE İSE 18 YAŞ ÖNCE SİGORTALILIK DURUMUNUZ BELİRTMENİZDE FAYDA VAR)
SSK ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI/BAĞ-KUR ÖDENEN PRİM SAYISI/EMEKLİ SANDIĞI ÖDENEN PRİM SAYISI/ODA VE BORSALARA ÖDENEN PRİM GÜN SAYISI:
VARSA ÖZÜR ORANINIZ :
VARSA MALULUK ORANINIZ :
HİZMET BOÇLANMALARINIZ :
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINDA GEÇEN HİZMET SÜRELERİNİZ :
FİİLİ HİZMETE TABİİ ÇALIŞMA VAR MI? :
MADEN İŞ KOLUNDA ÇALIŞTINIZ MI? :
ERKEN YAŞLANMA RAPORU ALDINIZ MI? :
TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ OLAN ÜLKELERDE ÇALIŞMANIZ VAR MI?:BİRLEŞTİRME YAPACAK MISINIZ?:
NOT(:SİGORTALILIK DA ÇAKIŞAN SÜRELER KURALLARA GÖRE DİKKATE ALINIR.)
Sorularınız için mail adresi:vedat.uzman@gmail.com