ALİ TEZEL

ÜCRET VE ÜCRETE İLİŞKİN CEZA KESME İŞVERENİN UYGULAMASI GEREKENLER

İşçiye  Ücret Ödemesi

Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. (İş kanunu Md. 32)

 

Ayrıca : Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır.

 

Ücret Kesme Cezası

 

Normalde işverenlerin işçi ücretlerinden ücret kesme cezası vermesi mümkün değildir. Ancak iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile belirtilen nedenlerin varlığı halinde ücret kesme cezası verilebilinir.

Ücret Kesme Cezası Verildiğinde ;

 

İşveren dikkat etmesi gerekmektedir.

 

 

Gününde ödenmeyen ücretler

 

Ücret ödemesi genel olarak aylık olur. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Ücret ödenme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden olmaksızın ücret ödenmemesi nedeniyle işçinin iş görme borcundan kaçınabileceği , hata ve hatta bu konuda kişisel kararlarına dayanılarak , iş görme borcundan işçilerin topluca kaçınmaları durumunda bu durumun grev olarak değerlendirilmeyeceği yasanın 34 . maddesinde belirtilmiştir.

 

 

Yeni iş arama izni ile ilgili ücret

 

Bilindiği üzere bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

 

 

 

 

Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti

 

 

İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde  işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti,

 

Exit mobile version