ALİ TEZEL

Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelerde İş Yapan Türk Firmalarında Çalışan İşçilerimizin Torba Yasada Kazanımı

Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelerde İş Yapan Türk Firmalarında Çalışan İşçilerimizin Torba Yasada Kazanımı


5510 sayılı SS ve GSSK göre 5.Maddesinde Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta Kolları bakımından (g) bendinde belirtilmiştir.
Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, 50 nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye’de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz.(Ek cümle: 13/2/2011-6111/24 md.) Bu bent kapsamında yurt dışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.
6111 sayılı yasada yapılan düzenleme ile isteğe bağlı olarak ödenen primler 4-1(a) kapsamında değerlendirilecektir.




Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelerde İş Yapan Türk Müteahitlerin Emrinde Çalışan İşçilerin Torba Yasada Kazanımı:
5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ile ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri ;
1.)Kısa Vadeli Sigorta Kolları ile Genel Sağlık Sigortası hükümleri yönünden 01.10.2008 tarihinden itibaren 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı olarak sayılmaktadırlar.
2.)01.10.2008 tarihinden itibaren Uzun Vadeli Sigorta Kollarına tabi olmak istemeleri halinde İsteğe Bağlı Sigortalı olmalarına imkan sağlanmış olup, İsteğe Bağlı Sigortalılık Statüsü 4-1 (b) bendi kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmiştir.




6111 Sayılı Yasa ile Yapılan Düzenleme Sonucunda Nasıl Bir Değişime Uğramıştır:
6111 sayılı Kanunun 24. maddesi ile değiştirilen Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca isteğe bağlı sigortalılık statüsü 01.10.2008 tarihinden itibaren 4-1 (a) bendi olarak belirlenmiştir.




Hak Kazanımı Var Mıdır?
01.10.2008-25.02.2011 tarihleri arasında isteğe bağlı sigorta tabi ödemelerinden dolayı Kanunun değişmeden önceki halinde sigortalılık statüleri4-1 (b) bendi kapsamında değerlendirilen hizmetler ,01.10.2008-25.02.2011 tarihlerini de kapsayarak 4-1 (a) bendi kapsamına dönüştürülecektir.




Borçlanma Yapmak İsterlerse:
Sigortalıların bu sürelere ilişkin bildirilen hizmetleri ile borçlanmalardaki sigortalılık statüleri de yeni durumlarına göre değerlendirilecektir.Borçlanma statüleri de 4-1(a) olarak değerlendirilecektir.
Örneğin:23.02.2009 tarihi itibariyle 5. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında çalışmaya başlayan sigortalı 24.02.2009 tarihinde isteğe bağlı sigortalı olmak için müracaat etmiş olup sigortalılığı 25.02.2009 tarihi ile başlatılmış, 08.08.2010 tarihinde de askerlik borçlanması yapmıştır. Sigortalının 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki isteğe bağlı sigortalılığı ve bu statüdeki askerlik borçlanması 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında isteğe bağlı sigortalılık ve borçlanma olarak dikkate alınacaktır.




Bildirim Şekli Nasıl Olacak?
-Türk İşverenler Tarafından Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülkelere Götürülerek Çalıştırılan Türk İşçileri için 5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine tabi sigortalıların Kısa Vadeli ve Genel Sağlık Sigortası hizmetlerinin bildirimi işverenleri tarafından 21 numara belge türü ile SGK’na bildirilecekler.
-İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talepleri önceden olduğu gibi İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi ve Bu sigortalıların Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmamış Ülkeye Türk İşverenlerince götürüldüğüne ilişkin belge ile Sigortalılar ya da İşverenler tarafından İşyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek yapılmaya devam edilecektir.




Prim Oranı Nedir?
İsteğe bağlı sigorta primi % 20 oranında tahsil edilecektir.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Ne zaman Sona Erecektir?
5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalı olanlardan aynı zamanda isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin 4-1 (a) bendine tabi sigortalılıkları yurtdışındaki çalışmalarının bittiği tarih itibariyle sona erdirilecektir.

5. Maddenin birinci fıkrasının (g) bendi ile 4-1 (b) bendine Tabi Sigortalılık Statülerinin Çakışması:
6111 sayılı Kanunun 24. maddesiyle Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine “Bu bent kapsamında yurt dışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır” cümlesi eklenmiştir. Söz konusu hüküm uyarınca bu kapsamda sigortalı sayılanların isteğe bağlı olarak ödenen primleri 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılacak ancak, bu şekilde prim ödeyen sigortalıların 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlamaları halinde 5. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılıkları ile isteğe bağlı sigortalılıkları sona erdirilecektir.
Örneğin:
01.05.2011 tarihinde 5. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalı olan 12.05.2011 tarihinde de isteğe bağlı sigortalı olmak için müracaat eden sigortalı, 26.06.2011 tarihinde limited şirket ortağı olmuştur. Bu sigortalının 5. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılığı ile isteğe bağlı sigortalılığı 25.06.2011 tarihi itibariyle sona erdirilecektir.




VEDAT İLKİ

Exit mobile version