ALİ TEZEL

VAN DEPREMİ PRİM ERTELENİR,KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALINIR,VERGİLER ERTELENİR

23 EKİM  VAN DEPREMİ SGK   PRİMİ  ERTELEMESİNİ  KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VERİLMESİNİ  VERGİLERDE MÜCBİR NEDENİ GEREKTİRİR.



23.Ekim.2011 tarihinde gerçekleşen depremden dolayı Van İli /İlçeleri ile birlikte komşu illerde  deprem sonucu birçok ev,işyeri yıkıldı yada ağır derecede hasar gördü. Yaralı ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var.



Kısacana hasarın boyutunu oldukça geniş olduğunu basından öğrenmiş oluyoruz.



Buradan vatandaşlarımıza geçmiş olsun der,yaralılara acil şifalar,ölenlere de Allah(cc) rahmet dilerim.



PRİM VE BORÇ ERTELEMESİ:



23.Ekim 2011 Tarihi SGK için;



1.)Eylül 2011 ayına ait Cari ay priminin e-bildirge ile sisteme gönderilmesinin son günüdür.



2.)2011/Eylül ayı cari primi bu ay sonu ödenecektir.



3.)Bağ-Kur Primi de aynı şekilde bu ay sonu ödenmesi gerekiyor.



4.)6111 sayılı yasa ile III.Taksit ödemesi vardı.



SGK tarafından yapılan açıklama ile;



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Van’daki depremde işverenler ile Bağ-Kur sigortalılarının prim borçlarının 1 yıl ertelendiğini bildirdi.



5510/91.Maddesine göre özetlersek;



İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4-1(b) bu durumunu belgeleyenler doğal afetlerin meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları,prim ödeme sıkıntısı ile karşılaşmış iseler SGK yapılacak incelem sonucuna gore afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar SGK  ertelenebilir.



Afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde SGK verildiği takdirde, süresinde verilmiş sayılır.



5510 Sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primlerin ve diğer SGK  alacaklarının ödeme sürelerini 5510 sayılı  Kanundaki sürelere bağlı olmaksızın, afet bölgesindeki şartları ve gelişmeleri göz önünde tutarak belirlemeye ve ertelemeye SGK yetkilidir.



Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemez ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaz.



Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı 5510/91.Maddesine göre aşağıdaki açıklamayı acilen yapmıştır.



”İşyerleri hasara uğrayan işverenlerimiz ile kendi nam ve hesabına çalışan (Bağ-Kur) sigortalılarımızın geçmiş prim borçlarıyla deprem tarihinden itibaren 3 aylık sürede tahakkuk edecek prim borçları 1 yıl süreyle ertelenmiştir.”



****



KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ:



Zorlayıcı sebepler sonucu işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler olarak ifade edilir.



Kısa çalışma ile genel ekonomik kriz veya zorlayıcı nedenler karşısında zor durumda kalan işverenin, bir süreliğine bu uygulamadan yararlanarak işlerini düzeltmesi ve böyle dönemleri daha hafif bir şekilde atlatması amaçlanmış, bu sorunlar nedeniyle toplu işçi çıkarma engellenmeye çalışılmıştır.



İş yerlerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması ya da önemli ölçüde azalması gerekir. İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için ise kısa çalışmaya geçildiğinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalı ve kısa çalışmadan önceki son 120 gün içinde sürekli olarak çalışılmış olması gereklidir. Kısa çalışma ilanından sonra doğrudan Türkiye İş Kurumu’na başvurulması gerekiyor.



Türkiye İş Kurumu tarafından belli koşullar altında işsizlik sigorta fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir.



Kanunda kısa çalışma süresi en fazla 3 ay olarak öngörülmekte Bakanlar Kurulunun bu süreyi 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak için kısa çalışmaya geçildiğinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalı ve kısa çalışmadan önceki son 120 gün içinde sürekli olarak çalışılmış olması gerekiyor. 4857 sayılı Kanunun 24 ve 25. maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenmekte olduğundan kısa çalışma ödeneği bu haftanın sonundan başlayacaktır.
Kısa çalışma ödeneğinin hesabında sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçememektedir
Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler, daha sonra işsiz kalınması durumunda ödenecek olan işsizlik ödeneği süresinden düşülecektir.Kısa çalışma ödeneğinin süresini altı aya kadar uzatmaya ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.



İşverenler tarafından hatalı bilgi ve belge verilmesine bağlı olarak ortaya çıkan fazla ödemelerin faiziyle birlikte işverenden tahsil edilir.



****



VERGİLER ERTELENİR:



Maliye Bakanlığı Deprem halini mücbir sebep olduğunu öne sürerek Van İli tamamında Vergi halini mücbir sebep olarak ilan edecektir.



23 Ekim Mücbir sebebin başlangıcı olacaktır.Depremin etkilerinin bittiğinde bu hal ortadan kalkacaktır.



Mücbir sebep ortaya çıktığı için Maliye Bakanlığı da bu konuda çalışma başlatacaktır.



 


VEDAT İLKİ



 


vedat.uzman@gmail.com

Exit mobile version