Babanız kayınpederiniz olabilir mi? –GSS’de iki yönetmelik yayınlandı

19 Nisan 2014

Babanız kayınpederiniz olabilir mi?

 

Pazartesi günü çok ilginç bir durumla karşı karşıya kaldım.  Anlamak konusunda da zorlandım ama sonunda çözdüm. Meğer baba-oğul, ana-kız ile evlenmiş sonuçta. Baba aynı zamanda kayınpeder, anne de aynı zamanda kaynana olmuşlar…

 

 Pazartesi günü bir delikanlı geldi ve kaynanamın borçlarını SGK benden istiyor dedi. Ben de olmaz öyle şey kaynanandan sana miras kalmaz ki SGK sana borç çıkarsın dedim. Önce anlatmaya başladı, kaynanam aynı zamanda üvey annem dedi. Nasıl yani anlayamadım dedim. Babam da aynı zamanda kayınpederim dedi daha da şaşırdım. Anlayamayınca beynim zorlanır ve zonklamaya başlar.

 

 ***Baba-oğul, ana-kız ile evlenmiş

Sonunda olayı çözdüm.  Meğer, baba oğul, beraber yaşarlarken baba bir kadın ile evlenmiş. Üvey annenin de bir kızı varmış kızı da oğlana almışlar. Bu durumda, baba aynı zamanda kayınpeder, anne de aynı zamanda kaynana olmuş. Bu arada anne babasından SGK üzerinden yetim aylığı alıyormuş aynı zamanda da kendisi de emekliymiş. Evlilikleri de SGK'ya bildirince SGK yetim aylığını kesmiş. Geçen yılda kaynana vefat etmiş. Vefat tarihinden bir yıl kadar sonra da SGK ölüm tarihine kadar iki dosyadan birden hem SYZ (Sosyal Yardım Zammı) hem de SDÖ (Sosyal Destek Ödemesi) alındığını ortaya çıkarmış. Borcu da üvey oğlu yani damadına göndermiş.

 

 ***ASLINDA ÇÖZÜM VAR AMA

Borç doğru zira birden fazla dosyadan aylık alanlara sadece tek dosya üzerinde SYZ ve SDÖ ödenir. Buna karşın, aslında SGK yanlış kişiye göndermiş zira oğul mirasçı değil, borcun mirasçıya (kıza ve babaya) gönderilmesi lazım. Bu sebeple damat-oğul borca itiraz edebilir ama yine de borç kıza ve babaya gönderilir. Bu durumda da tüm mirasçıların annenin miras bıraktığı mallar borca yetmiyorsa, borca batık olunduğundan mirası red davası (3 ay geçse bile) açabilirler. Bu durumda da borçtan kurtulurlar.

Annenin bıraktığı miras tutarını bilmiyorum, çıkan borçtan çoksa mirası redde gerek yok borcu 6183 sayılı Kanun gereğince 36 taksite böldürüp ödeyebilirsiniz. Miras çıkan borçtan az ise bu kere de mirası red davası önerdim.

 *****************

GSS'de iki yönetmelik yayınlandı

 

18 Nisan Cuma günü Resmi Gazete ile önce, 28/8/2008 tarihli ve 26981 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı. Ardından yine aynı gün iki ayrı yönetmelik yayımlandı. Buna göre;

eski yönetmeliği ikiye ayırdılar;

—  Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği

—  Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği

olmak üzere biri uygulama biri de prim tahsilatı ile ilgili olmak üzere iki GSS yönetmeliğimiz oldu. Yenilik ve detayları önümüzdeki günlerde bu köşeden duyuracağım.