1 ÇAM FİDESİ DAHİ DİKİLMESİN, ŞİMDİ ZOR YANAN AĞAÇLARDAN MİLYONLAR DİKİLSİN -YARDOP PROJESİ ZAMANI

2 Ağustos 2021

Orman yangınları yüreğimizi yakıyor, içinde canlarımız, mallarımız, milli servetimiz ateşte eriyip gidiyor.

Yanan ormanların çoğu çam türü kolay tutuşan ağaçlar. Eski yıllarda kereste olabilecek çam yetiştirmek anlamlı olabilirdi. Ama kapı pencere çatıdan tutun artık  çam yerine metal, pvc malzemeler kullanılıyor. Yani ahşabın, kerestenin eski tahtı kalmadı artık.

Çam ve kolay yanan türevlerine  ihtiyaç fazla değilse neden ısrarla eskisinin yerine yeniden çam dikiliyor. Yansın diye mi? Elbette yetiştirmesi daha kolay diye seçilmiş olabilir.

Ormanda meyvesi olmayan çam ağacının yabanil hayatı yok ettiğini, kurdu kuşu yaşayamaz hale getirdiğini unutmayalım. Tercihimiz yabani hayvanlar tohumlu ağaç bulamasın, zamanla yok olup gitsinler mi.

ORMAN  GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN YARDOP OLARAK KISALTILAN YANGINA DİRENÇLİ ORMANLAR TESİSİ PROJESİNİ SINIRLI ALANLARDA DEĞİL YANAN ALANLAR İLE AĞAÇ KESİMİ YAPILAN TÜM ALANLARDA UYGULAMA ZAMANI

Yerlerine göre olmakla birlikte, neden yanan alanlarda keçi boynuzu, zeytin, kestane, ıhlamur, meşe gibi ağaçlara yönelmiyoruz. Bu nedenler yeniden çam fidelenmesine karşıyım yeniden yansın diye dikmek istiyorsanız buyurun dikin unutmayın küresel ısınma daha kolay yangınlara neden olacak, geçmiş yıllarda Avustralya boydan boya aylarca yandı, Amerika’da dahi orman yangınları ile mücadele kolay değil, aylarca süren yangınlar var.

Şehirleri parsel parsel ayırıyoruz ya dağları da ayırın yollar birbirine biraz mesafeli olsun yangının kolayca bir bölgeyi aşamamasının yapay sınırlarını oluşturun. Yanacaksa bir yer yansın.

Yanan orman alanlarından bir kısmını tarım ve sera alanı olarak  köylüye tahsis edin tapusunu vermeyin, ama tahsis edilen alanların çevresini ağaçlandırın.

Yanan ormanların kuraklığa neden olacağını unutmayalım, yangın olan alanlarda gelecek yıllarda aynı yoğunlukta temiz suya erişemeyebiliriz. Yer altına sarnıç tipi su depolama alanlarını yanan orman alanlarına yapmanın tam da zamanı olabilir.

Zeytinler yandı on yıl 50 yıl değil, 100 yıl, bin yıl yandı.  Kalan alanlarda zeytin ağaçlarımıza iyi bakalım, onları sulanabilir, daha çok verim alabilir hale getirelim, hatta bu yıldan sarnıç tipi, baraj tipi sulama atılımlarına başlayalım. Değilse bu sene gelecek sene zeytine ve yağına daha çok para vermek zorunda kalabiliriz.

Yangınla mücadele artık bir bilinen orman yangın tipi olmaktan çıkmıştır. Nasıl ki her an savaş çıkabilir diye önlem alıp, sürekli eğitim yapılıp, cephane, silah,uçak, diha temin ve kullanılır halde tutuluyorsa, artık orman yangınlarına karşı da aynı bilinçle teyakkuz içinde olunmalı, personel ve yangında kullanılacak  itfaiye,uçak, helikopter temin edelim. Hatta mümkünse dağlara da su şebekesi döşeyelim.

Vatanını seven, canını, emeğini, zamanını feda eden her kahramana, her görevliye, mücadeleyi kendine görev edinen her birinize şükranlarımla, Rabbim bundan sonra yangınlar göstermesin, emeklerimizi fidan sulamak, ağaç budamak, orman meyvesi hasadı ile geçirmeyi nasip etsin.

Kahramanlar iyi ki varsınız siz varken hainler emellerine ulaşamaz.

Şimdi YARDOP projesinin yaygınlaştırılmasını bekleme takipçisi olma zamanı.