19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongre Fuarı Katılımcıları Ağırlamaya Hazırlanıyor

7 Eylül 2011

19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongre Fuarı Katılımcıları Ağırlamaya Hazırlanıyor


19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı ve 11 -15 Eylül 2011 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.


Tarihçesi:
1955 yılından bu yana her üç yılda bir yapılmakta olan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin 19’su 11 – 15 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacaktır. İlk kongre Roma’da son kongre ise Seul ’de yapılmıştır. Kongre işyerlerinde oluşan İş kazaları ve Meslek hastalıklarını önlemek için, bilgi alışverişi ve yeni fikirler yaratma fırsatını tüm katılımcılara sağlayan, alanında düzenlenen en büyük organizasyondur.

1993 Yılında Hindistan Yeni Delhi’ de düzenlenmiş,50 Ülke 1080 Katılımcı Katılırken,her üç yılda bir yapılan organizasyonlarda katılımcı sayıları artarak çoğalmıştır.

2008 Yılında Güney Kore Seul’de düzenlenen Kongreye katılım ise 121 Ülkeden 4550 katılımcı gelmiştir.

ÇSGB Girişimi:


Bu Kongrenin ilk zeminini hazırlayan kişi Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Ömer Dinçer tarafından 22 Ocak 2011 tarihinde İstanbul’da köşe yazarlarının katıldığı bir basın sohbet toplantısı ile duyurulmuştu.
11-15 Eylül 2011 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ve tek amacı olan Dünyada ve Türkiye’de meydana gelen İş kazaları ve Meslek hastalıklarının önüne geçilmesi,çalışma hayatında kalitenin yükseltilmesi konusunda katılımcıların sağladığı işbirliği ile yeni kapılar açması beklenen 19. Dünya İSG Kongresi ve Fuarı kapsamında, konuyla ilgili toplumda en az iş kazası yada meslek hastalığı ortak bilincini oluşturarak,çalışma hayatında farkındalık düzeyini arttırabilmek amacıyla düzenlenmiştir.


Bu Fuarın Amacı Kısaca Şu Şekli İle Özetlenmiştir:
19. Dünya İSG Kongresi Fuarı, iş sağlığı ile güvenliği açısından kritik önemi olan ürünlerin Türkiye’de tanıtılması, Türk üreticilerin kendini uluslararası arenada göstermesi ve iş sağlığı ve güvenliği alanında kamunun bilinçlenmesi için düzenlenen büyük çaplı bir etkinliktir.İş sağlığı ve güvenliği konusunda toplumun bilinçlenmesini sağlayarak çalışanların kalitesini ve güvenliğini artıran iş ortamlarının oluşturulmasıdır.
Aslında bu kongrenin yapılması Türkiye için oldukça önem taşımaktadır.Son yıllarda madenlerde,tersanelerde,organize sanayi bölgelerinde kısacana sanayi de meydana gelen İş kazaları ve Meslek Hastalıkları hem işverenlere hem de çalışanlara karşı oldukça büyük zararlar vermektedir.
Bu konuda Uluslararası düzeyde yapılacak kongrelerde ortak konu İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının en az düzeye indirmek üzere yani teknolojiler ile tanışılarak iş kalitesi artırılarak,çalışma hayatında zaman çalan İş Kazası ve Meslek Hastalıklarını önleyen tedbirler ile karşılaşacağız.
Dünya Kongresi katılımcılarının asıl hedefi, tüm dünyadaki İş kazalarından kaynaklanan yaralanmaları ve Meslek hastalıklarını azaltmak için hükümetler, işverenler, sivil toplum kuruluşları, çalışanlar, sendikalar ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ile ilişkileri geliştirmektir.
Aynı zamanda, iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan herkesin, hızlı bir şekilde uyarlanabilen ve uygulamaya geçirilebilen pratik fikirler hakkındaki bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Bu sene yapılacak olan Kongreye 120’ye yakın ülkeden Kamu ve Özel sektör yöneticileri, İşçi ve İşveren Temsilcileri, İş sağlığı ve Güvenliği profesyonellerinden oluşan 20 bin kişiyi bir araya getirmeye hazırlanan kongre ve fuar etkinliği; katılımcıların bilgi alışverişinde bulunmalarına uygun ortam oluşturarak, Meslek hastalıkları ve İş kazalarını önlemede yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Bu kongre kapsamında en son teknolojik tasarımlar katılımcılara tanıtılacaktır.
İSG Fuarında; iş güvenliği malzemeleri, iş elbiseleri, yol ve trafik güvenliği, kişisel koruyucular, yangın güvenliği, ölçümleme teknolojileri ve detektörleri, yükleme-boşaltma-kaldırma-stoklama ekipmanları, çevresel hijyen ve sınai temizlik malzemeleri üreten ve pazarlayan ve sektörle ilgili diğer tüm konularda mal ve hizmet üreten ulusal ve uluslararası firmalar yer alacaktır.


Genel Katılımcı Profili:


Özellikle bu kongreye 50 yada daha fazla kişi çalıştıran sanayiden sayılan 4857 sayılı İş Kanununa tabi tüm işyerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları,Mühendisleri,Teknikerlerinin ,İşyeri Hekimleri,İşyeri Hemşireleri,Sağlıkçılar,Hükümet adına İş ve Çalışma Müfettişleri,Denetmenler,Özel Sektör Üst Düzey Yöneticileri,İşçi ve İşveren Sendikalarının Temsilcilerinin katılmasında fayda var.
Aynı zamanda İşveren vekillerinin bu kongreye katılımı oldukça önem taşımaktadır.Özellikle Alt işveren dediğimiz taşeron çalıştıran işletmeler de İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından asıl işverenler sorumlu olacağından dolayı asıl işveren yada vekillerinin bu kongreye katılımları gerekmektedir.


4857 sayılı İş Hukukunun 81’inci Maddesine Bakış:


Bu konuda 4857 İş Kanunun 81’inci Maddesinde tüm ayrıntıları ile ele alınmıştır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri:
İşverenler, devamlı olarak en az elli işçi çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki işçi sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;
a) İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,
b) Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle,
c) Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle, yükümlüdürler.
İşverenler, bu yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, bünyesinde çalıştırdığı ve bu maddeye dayanılarak çıkarılacak yönetmelikte belirtilen vasıflara sahip personel ile yerine getirebileceği gibi, işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebilir. Bu şekilde hizmet alınması işverenin sorumluklarını ortadan kaldırmaz.
İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin nitelikleri, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alınmasına ilişkin hususlar, bu birimlerde bulunması gereken araç, gereç ve teçhizat ile görevlendirilecek işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin nitelikleri, sayısı, işe alınmaları, görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma şartları, görevlerini nasıl yürütecekleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri ile eğitim kurumlarının yetkilendirilmeleri, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı eğitim programlarının ve bu programlarda görev alacak eğiticilerin niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmeleri ile eğitimlerin sonunda yapılacak sınavlar ilgili tarafların görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
İşyeri hekimlerinin, işyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinde görevlendirilmeleri ve hizmet verilen işyerlerinde çalışan işçilerle sınırlı olmak üzere görevlerini yerine getirmeleri hususunda diğer kanunların kısıtlayıcı hükümleri uygulanmaz.
Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatına göre çalıştırılmakta olan hekimlere, üçüncü fıkrada öngörülen eğitimler aldırılmak suretiyle ve aslî görevleri kapsamında, çalışmakta oldukları kurum ve kuruluşların asıl işveren olarak çalıştırdıkları işçilerin işyeri hekimliği hizmetleri gördürülür. Bu kurum ve kuruluşların diğer personel için oluşturulmuş olan sağlık birimleri, işyeri sağlık ve güvenlik birimi olarak da kullanılabilir


O halde 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongre Fuarı 4857/81.maddesinin kapsamındaki işyerleri için bulunmaz bir fırsat olacaktır.
Bu fırsatı kaçırmamak adına bu kongreye katılımlarını öneriyorum.


VEDAT İLKİ


[email protected]