HABERTÜRK-Sağlıkçılara Yemek bedeli hem yasal değil hem de devleti zarara uğratır…–İşsizlik ödeneği süresince sağlıktan GSS primi ödemeden yararlanabilirsiniz

6 Nisan 2009



Sağlıkçılara Yemek bedeli hem yasal değil hem de devleti zarara uğratır…



 



Daha düne kadar hastane çalışanları hastane de çalıştıkları sürelerde yedikleri yemeklere ücret ödemezlerdi İMF’nin talebiyle Maliye Bakanlığı bundan böyle sağlıkçılarda diğer memurlar gibi yemek bedeline katkı sağlayacaklar dedi…



 



Dedi ama bundan sağlıkçılardan çok devlet zararlı çıkar çünkü bütün memurların mesaisi haftada 40 (günde) saat iken hastane çalışanlarının 45 saattir…



 



Çünkü sağlık çalışanlarına öğle tatili yoktur, dışarıya yemeğe gidemezler hastanede sırasıyla yemek ve işlerinin başına dönmek zorundalar…



 



 



657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99 uncu maddesine göre;”Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir…”



Öte yandan, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun’un 2 inci maddesine göre;” Kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personelin haftalık kanuni çalışma süresi 45 saat…”tir.



Ancak, sağlıkçılardan (doktor-sağlık memuru-ebe-hemşire) özelde muayenesi, sağlık kabini olanlar için ise mesai saati 40 saattir.



Görüldüğü üzere, sağlık çalışanları diğer memurlara göre günde bir, haftada 5 saat fazladır bunun sebebi de özellikle yataklı tedavi kurumlarında hizmetin (hastalara verilen sağlık hizmetinin) aksamamasının gerekliliğidir.



Düşünsenize Haydarpaşa Numune Hastanesi çalışanlarının hepsi saat 12 ile 13 arasında bir saat öğle tatili yapıyor ve öğle yemeğine gidiyorlar, peki hastalara ne olacak?



İşte bu nedenle zamanında devlet tecrübesi olanlar, bürokrasiyi bilenler demiş ki sağlıkçılara verilen öğle yemeği bedavadır ama sağlık hizmetleri de fasılasız ve nizasız devam etmeli.



Yönetmelik Sağlıkçılardan yemek parası alınmaz diyor…Maliye Bakanlığı ben mevzuatı iplemem diye bağırıyor…



Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 6 ıncı maddesi, “Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar.”



Bir deli kuyuya taş attı binlerce akıllı çıkarmaya çalışıyor.



 



Şimdi ise Maliye Bakanlığı’nın İMF’nin istekleri sonrasında 11 Mart 2008 günü çıkardığı genel yazısı ise yukarıdaki bütün mevzuatı yok sayıp, ben sağlık çalışanlarından yemek bedeli alıcam diyor.





















Sağlık Sendikalarının bastırmasından sonra hiç gereği yok iken, Bakanlar Kurulu Kararı çıkartmaya çalışıyorlar ki Maliye Bakanlığı’nın genel yazısını aşabilsinler… Bakın ne Sendikalar üyelerine ne diyorlar…



 



Yataklı Tedavi Kurumlarında ücretli yemek uygulamasını kaldıran düzenleme Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.



 



Sendikamızın yoğun girişimleri neticesinde çözüme kavuşan ve Yataklı Tedavi Kurumlarında çalışan yüz binlerce sağlık çalışanının beklediği yemek ücreti ile ilgili düzenleme Bakanlar Kurulu’nun imzasına sunuldu. Bakanların çoğunun imzaladığı söz konusu düzenlemenin tüm imzaların tamamlanmasının ardından birkaç gün içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor…”



 



Peki bütün bunlara gerek var mı derseniz bana göre yoktu, işte mevzuat aynen yukarıdaki gibi ve sağlık çalışanlarından hiç kimse yemek parası zaten alamaz



 



 



 



İşsizlik ödeneği süresince sağlıktan GSS primi ödemeden yararlanabilirsiniz



30.10.2008 tarihi itibariyle işten ayrıldım. Daha 5 gün önce bu konuyla ilgili size dilekçe yazdım yine internet üzerinden, cevaben işsizlik maaşı aldığın sürece SGK’dan sağlıktan faydalanabilirsin şeklinde cevap yazınızı aldım. Fakat şimdi yine ilaç almak için eczaneye gittim ve  T.C. kimlik numaramı yazdığında eczacı arkadaşım ekranda şöyle bir yazı çıkmaktadır, “PROVİZYON İSTEK TARİHİ İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİNDEN 99 GÜN SONRA OLDUĞUNDAN İLAÇ VERİLEMİYOR” bu konuda tekrar aydınlatıcı ayrıntılı bilgi almak istiyorum.Yani SGK’dan sağlıktan faydalanabilir miyim? Yoksa bu hakkım yok mu varsa bunun süresi daha ne kadardır? İşsizlik ödeneğim 8 aylık bağlandı. 31.3.2009 tarihinde 5.maaşımı alacağım. Muzaffer Aşık



 



Sayın okurum, bu konuda SSK sabıkalı, zira 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince sizler adına İŞKUR SSK’ya her ay sağlık primi ödüyordu ama SSK hem İŞKUR’dan (6-8-10 ay) primleri alıyor sizlere sadece 120 gün sağlık yardımı veriyordu. Sebebini sorduğumuzda da bizim Kanunumuz böyle diyor diye de traji komik cevap veriyordu.



Ancak, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu bu durumu düzeltti.



a-Normal şartlarda 10 veya 100 gün sağlık yardımı bedava



SS ve GSS Kanunu gereğince, sağlık yardımı alma hakkı var iken işten çıkanlara her hal ve şartta 10 gün daha sağlık yardımı verilir. Eğer işten ayrıldığı günden geriye doğru bir tam yıl içinde 90 günü varsa, 10 güne 90 gün daha ilave edilerek 100 gün sağlık yardımı alabilir. Bu süreler bittikten sonra eşi veya çocukları (yada ana babası) üzerinden sağlık yardımı alamayacak durumda ise, ailenin gelir durumuna göre her ay GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabilir.



 



b-İşsizlik ödeneği alanlara ödenek süresince bedava



5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun 60 ıncı maddesinin (e) bendi gereğince,” 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler,..” otomatikman bu süreler boyunca GSS’lidir.



Yine aynı Kanun’un 61 inci maddesinin (d) bendi gereğince de, “ (e) bendinde sayılanlar, işsizlik veya kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlik ödeneğinin bağlandığı tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma bildirilir.” denilmiştir.



Bütün bunlara göre İşsizlik ödeneği aldığınız süre boyunca sağlık hizmetlerini, siz, varsa eşiniz, varsa çocuklarınız ve varsa bakmakla yükümlü olduğunu ana-babanız GSS primi ödemeden yararlanabilirsiniz.



Gittiğiniz eczanede bu ibare yazıyorsa derhal en yakın SGK Müdürlüğüne gidip bilgisayarda kendinizi ve diğer yakınlarınızı aktive ettiriniz. Aktive etmek için İŞKUR’dan bildirim bekleriz derlerse de İŞKUR’a gidip beni neden SGK’ya bildirmediniz diye sitem edebileceğiniz gibi durumu SGK’ya veya Çalışma Bakanlığı’na da şikayet edebilirsiniz.





 




Ne zaman emekli olacaklar?



Duru-22 Ağustos  1988 sigorta girişiniz, 7200 prim gününüzle 45 yaşında SSK’dan emekli olacaksınız, prim ödemenize gerek yok.



Ahmet Günalp-1962 doğumunuz, 11.8.1981 SSK girişiniz ve var olan 5011 prim gününden sonra 31.12.2002 tarihinde Bağ-Kur’a geçmiş ve bugüne kadar 2220 gün Bağ-Kur primi ödemişsiniz. Şimdi de emekli olunca yüksek maaş almak için şimdi tavandan prim (aylık 1391 lira) yatırıyorsunuz. Bu durumda Bağ-Kur’a devam ederseniz 51 yaşında en az 9000 günle emekli olacaksınız. Bundan sonra SSK’ya geçer ve geçtikten sonra 1260 gün (3,5 yıl) prim öderseniz, 3,5 yılı tamamlar tamamlamaz emekli olacaksınız. Yüksek prim ödemeniz emekli aylığınızı da yükseltir.



 



Nimet Aktaran-04.01.1954 doğum tarihiniz, 01.10.1995 işe girişinizle var olan 4176 günle bundan sonra prim ödemese dahi 01.10.2010 günü (15 tam yılı tamamlayınca) SSK’dan emekli olacaksınız.



Burçin Şahin-Gebze’de bulunan işyeriniz İstanbul’a taşınacaksa sizin işveren ile aranızda var olan hizmet akdinde aksi yazmıyorsa iller arası işyeri nakillerinde gitmek zorunda değilsiniz. Yıllık izinin zamanını işveren belli etme yetkisine haizdir. İhbar sürenizin bitiminde kıdem tazminatınız ödenmezse bölge çalışmaya şikayet edebilirsiniz.



Mehmet Kılıç-08.01.1964 doğum tarihiniz, 29.05.1979 işe başlama gününüzden sonra 329 gün SSK primi ödeyip, 07.01.1987 günü de devlet memuru olmuşsunuz. SSK’daki 18 yaşından önceki prim günleri memuriyet için geçerli değildir. Buna göre memuriyete devam ederseniz 50 yaşından sonra olmak kaydıyla 9000 gün sayısıyla emekli olursunuz. Bundan sonra SSK’lı olur ve olduktan sonra en az 3,5 yıl (1260 gün) SSK primi öderseniz SSK’dan hemen emekli olursunuz.