HABERTÜRK–Devletin işverene teşvikte bir eliyle verip diğer eliyle alıyor–Avukatlık büronuz en fazla 3 yıl açık kalsın–Ana ve babadan aylık alacaksınız–Sadece gazeteciler sebepsiz istifa etseler bile İşsizlik Parası alırlar
8 Nisan 2009
Devletin işverene teşvikte bir eliyle verip diğer eliyle alıyor Tavşana kaç, tazıya tut der gibi… Dün yazmıştık devlet bir eliyle işverenlere işçi çalıştırın, istihdamı arttırın, işçi çıkarmayın diye teşvik verirken, aynı devletin bir başka eli biz size teşvik veriyormuşuz o nedenle teşvikten yararlanırsanız size daha az para vereceğiz diyor… Kamu İhale Kurumu tarafından, 25 Ekim 2008 gün ve 27035 sayılı Resmi Gazetede “KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” yayınlatılmıştır. Tebliğin tamamı aşağıdaki gibi ama özetle diyor ki SGK işçilerin primlerinde yüzde 5 indirim yaptı bundan yararlanan işverenler varsa onlara vereceğiniz parayı yüzde 5 indirin. Yararlanmazsa indirmeyin… Peki o zaman devlet yani SGK’nın yüzde 5 indiriminin ne anlamı kaldı bir eliyle verip diğer eliyle geri alacaksa teşviğin bir anlamı kalmamaktadır bu nedenle de Tebliğ bir an önce değiştirilmelidir. “5763 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN 5 PUANLIK İŞVEREN İNDİRİMİ HAKKINDA DUYURU Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 25 Ekim 2008 tarihli ve 27035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Aynı Tebliğin Birinci Bölümünün XIII üncü maddesinin “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar” başlıklı (G) alt maddesine aşağıdaki (17) numaralı fıkra eklenmiştir. “17- 15/5/2008 tarihli ve 5763 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendinde; özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacağı hüküm altına alınmıştır.
İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı tüm hizmet alımı ihalelerinde, teklifler Hazine tarafından karşılanacak olan işveren sigorta primi tutarı dikkate alınmadan, işveren payları üzerinden hesaplanarak sunulacak ve değerlendirilecektir. Bu çerçevede, fiyat farkı hesaplanması öngörülen ihalelerde sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenicinin yukarıda anılan Kanun hükmü uyarınca prim teşvikinden yararlanması halinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esasların 8 inci maddesinde yer alan, “b) İhale (son teklif verme) tarihi itibarıyla işveren tarafından karşılanacak olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin toplam tutarda; asgari ücret değişikliği veya sigorta primi alt sınır değişikliği ile prim oranları değişikliği gibi sebeplerle meydana gelecek fark,
506 sayılı Kanun gereğince işveren nam ve hesabına Hazinece yapılacak olan ödemeler de dikkate alınmak suretiyle bu Esasların 7 nci maddesi uygulanmaksızın ödenir veya kesilir.” hükmü gereğince, Hazine tarafından karşılanan prim tutarı, idare tarafından yüklenicinin hakedişinden kesilecektir…”
Avukatlık büronuz en fazla 3 yıl açık kalsın
9 Eylül 1964 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Mayıs 1990 olup bu başlangıç Avukatlık Topluluk sigortası ile başlamıştır. 1990 senesinde sadece 4 ay çalıştım. 1990 senesinin sonuna doğru Amerika’ya gittim ve çalışmaya başladım. 1998 senesinde dönüp Türkiye’de bir avukatlık bürosunda 1 ay sure ile sigortalı olarak çalıştım. Daha sonra tekrar Amerika’ya gittim ve tekrar çalışmaya başladım. Bu arada 2002 yılı mart ayı ile 2008 yılı Aralık ayı dahil 2460 gün isteğe bağlı sigorta primi ödedim. 1.1.2009 tarihi itibari ile isteğe bağlı sigortamı iptal ettim ve 3 Şubat 2009 tarihinde Bağ-Kur’lu olarak avukatlık bürosu açtım. 2004 yılından itibaren de çifte vatandaşım. Avukatlık stajımı 1986 yılında başladım sonrasında askere yedeksubay olarak gittim, avukatlık staj süremi de borçlanmadım.
Sorum şu, eğer stajı (1 sene) ve askerliği borçlanırsam sigortalı olarak emekli olma ihtimalim var mI? SGK’nın sitesinde stajı borçlanmış gibi giriş tarihi 1 Eylül 1986 yazdım emekli yaşım 49 çıktı. Anladığım kadarıyla 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ödenen isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur sayılıyor ve 3.5 seneden fazla Bağ-Kur’lu kalmamam gerekiyor. Sizden SSK’lı olarak emekli olabilmem için tavsiyelerinizi bekliyorum. İrfan Gülşen
Sizin sosyal güvenlik başlangıcınız yedek subay okulundan sonra subay olarak nasbedildiğiniz tarih ama bu tarihi belirtmemişsiniz. Şayet, anlatımınızda boşluk yoksa ekim 1987 de yedek subay okuluna girip şubat 1988 ayında da yedeksubay olmuş olmalısınız. Doğru ise 1 yıllık staj süreniz ile 4 aylık yedeksubay okulunu borçlanırsanız başlangıcınız Eylül 1986 olacaktır ve bu başlangıca göre 49 yaşında (9.09.2013 günü) SSK’dan emekli olacaksınız ama bunun için 1 Ekim 2008 günü sonrasında ödediğiniz primlerin 3,5 yılı (1260 günü) tamamlamaması gerekir. Yani, 2013 yılında kadar büronuzda avukatlığa devam ederseniz SSK’dan emekli olamayacağınızdan Bağ-Kur’a (4/B’ye) sayılan 3 aylık isteğe bağlı sigortanız dahil büronuzu en fazla 3 yıl 2 ay daha açık tutun daha sonra bir işverene bağlı olarak SSK’lı avukat olarak çalışmaya devam edin ki 2013 yılında emekli olabilesiniz.
Ana ve babadan aylık alacaksınız
Eşimden ayrıldım. Annem SSK’lı, babam memur emeklisidir. Acaba (müteveffa olan) ikisinin maaşını alabilir miyim? Lider Bilge
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, hem annesinden, hem de babasından aylığa hak kazanan çocuğa, aylıklardan fazla olanın tamamı az olanın yarısı ödenmektedir. Bu durumda 5434 sayılı Kanun gereğince babanız üzerinden tam, anneniz üzerinden yarım aylık almanız gerekir.
Sadece gazeteciler sebepsiz istifa etseler bile İşsizlik Parası alırlar
Ali bey, bir gazetede 212’li olarak çalışırken istifa ettim şimdi işsizlik sigortasından para alabilir miyim? İsmi mahfuz
İşsizlik Sigortası uygulamaları gereğince, normal şartlarda kendi istek ve iradesi ile istifa eden çalışanlara işsizlik ödeneği ödenmez ama sadece gazetecilere daha doğrusu 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na göre çalışanlara sebepsiz yere, keyfi bile olsa istifa etse bile işsizlik ödeneği ödenir.
Bu arada sanırım işvereniniz bu durumu bilmiyorsa sizin için İŞKUR’a yasal süresi içinde İAB (işten ayrılma bildirgesi) vermemiş olabilir, bu durumda siz İŞKUR’a gidince işverene idari para cezası gider.
Ne zaman emekli olacaklar?
Mustafa Punar-Karabük-Emekli aylığınızdan icra kesintisi yapılması için verdiğiniz muvafakattan (izinden) dilediğiniz zaman cayabilirsiniz. Bu size bağlı. Bunun için icra tetkik merciine dilekçe vererek irade beyanında bulunmanız gerekir.